Proditor - Guido Strobbe


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
1944 Firmin Mulders is een gevechtspiloot die terugkeert uit Engeland. Na een heel lange periode kan hij eindelijk zijn liefje in de armen sluiten... denkt hij. Het loopt echter helemaal anders, alles is veranderd in zijn dorp Sint-Denijs-Westrem. Er zijn krachten die hem tegenwerken en die tot heel wat in staat zijn om hun doel te bereiken. 2017 Romain Mulders, de jongste broer van Firmin, geeft zijn kleinkind Luca op zijn 18de verjaardag een héél speciale nalatenschap. Luca gaat op zoek naar wat er zich allemaal heeft afgespeeld eind 1944. Hij tracht de waarheid te achterhalen en wordt hierbij geholpen door zijn goede vriendin Becky, dit echter zeer tegen de zin van zijn vriendinnetje Sabine. Koste wat kost wil men Luca verhinderen om de waarheid boven water te halen, want opnieuw staat er heel wat op het spel! Een zenuwslopende en spannende strijd ontspint zich.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Guido Strobbe is geboren te Sint-Denijs-Westrem, België. Hij was leraar Grafische Media in Brugge en correspondent bij een krant. www.guido-strobbe.be

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Maureen Vermeulen

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
2022

EAN:
9789464620283

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
306

Genre:
Thriller

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 18,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Proditor van Guido Strobbe wil je weten waar het gebouw staat en wat het verhaal van het gebouw is. De keus voor het gebouw wordt al heel snel duidelijk in het verhaal. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat de titel betekent en gaat daar eerst op Googelen. Het is een titel die heel erg goed gekozen is, want daar draait het verhaal om.
Proditor van Guido Strobbe speelt zich zowel in het verleden, in 1944, als in het heden, 2017, af. Firmin is een gevechtspiloot die in 1944 terugkeert vanuit Engeland naar zijn geboorteplek Sint-Denijs-Westrem. Eindelijk kan hij zijn geliefde weer zijn armen sluiten, maar het loopt totaal anders. Er is de jaren dat hij weg was veel veranderd. Mensen zijn plotsklaps verdwenen, er heerst een andere mentaliteit en men wil niet dat een ander teveel te weten komt van dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Veel mensen gaan heel erg ver om hun doel te bereiken. De vraag is of het ze ook lukt om hun doel te bereiken.
In 2017 krijgt Luca van zijn opa, de jongste broer van Firmin, een bijzondere nalatenschap. Hij wil dat Luca achterhaalt wat er eind 1944 is gebeurd en hoe het een en ander precies zit. Helaas blijken er mensen te zijn die niet zo blij zijn met het speurwerk van Luca en die doen er dan ook alles aan om het hem zo moeilijk mogelijk te maken.
Meteen vanaf de eerste bladzijde van Proditor van Guido Strobbe wordt je meegezogen in het verhaal van beide mannen. Je wilt weten wat er zich in het verleden heeft afgespeeld, hoe het precies zit met Firmin, wilt weten wie er achter een bepaalde moord zitten en waarom sommige personen werden tegengewerkt. In het heden wil je weten wie er achter een moord zit, hoe het precies zit met bepaalde plekken waar gebouwen staan en of het Luca lukt om de waarheid over zijn oudoom boven water te krijgen. Langzaam aan kom je steeds meer te weten over wat er in het verleden is gebeurd. Steeds als je een vermoeden hebt wie er achter iets zit, komt er weer iemand anders die ook zijn motieven blijkt te hebben. Tijdens het lezen leef je mee met de diverse personen, je voelt hun gevoelens zoals boosheid en verdriet. Personen zoals Luca, zijn opa en Firmin sluit je in je hart.
Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals bijvoorbeeld waar een bepaald persoon heeft gezeten en hoe het zit met de roddels over hem en zijn familie. Geregeld bijt je op de nagels van de spanning, er zitten dan ook vele spannende momenten in, zoals bijvoorbeeld wanneer Firmin op zoek gaat naar een kind. Het plot is een totale verrassing die je niet ziet aankomen, die je niet verwacht had, hoe vaak je ook terugleest. De puzzelstukjes vallen dan in elkaar en begrijp je hoe het een en ander zit. Het einde van het verhaal is heel erg mooi. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor de emotionele momenten, zoals bijvoorbeeld na een overlijden van een bepaald persoon.
Guido Strobbe heeft in Proditor feit en fictie heel erg mooi met elkaar weten te verweven. Je merkt aan alles dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan voor zijn verhaal. Meteen vanaf de eerste bladzijde heb je het gevoel dat het verhaal gegaan is zoals het geschreven is in het boek. Nergens heb je het gevoel dat het fictief is, dat er iets niet klopt. Het verhaal zou dan ook zomaar waar gebeurd kunnen zijn zoals het geschreven is. 
Kortom; Proditor van Guido Strobbe is een spannende thriller waarin heden en verleden elkaar op een bepaald moment kruisen, waarin feit en fictie mooi met elkaar zijn verweven. Het is een verhaal waarin je vanaf de eerste bladzijde meegezogen wordt en pas loslaat als je het boek uit hebt. Het is een verhaal boordevol intriges waarin men heel erg ver gaat om hun doel te bereiken.Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Nadat ik de titel had gegoogeld, kan ik alleen maar zeggen dat het een heel erg goed gekozen titel is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. Je hebt tijdens het lezen het gevoel dat je erbij bent, het meemaakt vanaf de zijlijn.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Langzaamaan kom je steeds meer te weten.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Als je er niet in aan het lezen bent, dan houdt het boek je bezig, of je dat nu wilt of niet. Je bedenkt dan wie de daders kunnen zijn en waarom.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft mij heel erg verrast. Al wat ik gedacht had, maar die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Dit keer twee personen, omdat ik niet kan kiezen. Jaques en Jean, omdat ze ontzettend nieuwsgierig zijn, op een leuke manier en er geen kwaad schuilt in de twee. Misschien is het enige minpunt van het verhaal, dat je niet weet wat er uiteindelijk van ze geworden is, maar fantaseren mag altijd en dan hoop je stiekem dat ze uiteindelijk hun jeugddroom hebben kunnen waarmaken.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met Firmin en Luca.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In 1944 niet, maar 2017 is mij goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij diverse keren geraakt, zoals bijvoorbeeld het verhaal van Firmin. Het is ongelooflijk wat hij heeft moeten doorstaan. Ook het verhaal van drie nichten heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van thrillers houdt die niet voorspelbaar zijn.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van GUIDO STROBBE om her eerste hoofdstuk van zijn boek te lezen.

Website van de auteur:
GUIDO STROBBE

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg