Schitterend Imago - Peter Mulhuijzen


Van Peter Mulhuijzen & Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Burn-out… vastgelopen. En dan? Het overkwam Ro-bert VanDam, topmarketingmanager bij een multina-tional. Ten einde raad volgt hij de suggestie een time-out te nemen in Wales. Daar verschijnen twee mensen op zijn levenspad die zijn leven voorgoed zullen veranderen. De eerste is een mysterieuze wijze man die hem laat inzien hoe het najagen van het Schitterend Imago de bron is van zijn burn-out. Met de focus op leiderschap wijst hij Robert de weg uit het doolhof waarin hij ronddwaalt, en toont hem wat nodig is voor een toekomst zonder stress. Wanneer hij een vrouw ontmoet die het evenbeeld is van zijn vaders grote liefde, geraakt hij in een Oedipus-achtige situatie. Meer nog is zij voor hem de prinses die de prins wakker kust door hem te helpen zijn angst voor intimiteit te overwinnen en zich te openen voor de wijsheid van zijn hart.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Peter Mulhuijzen, klinisch- en ontwikkelingspsycholoog (RUU), is sinds 1980 actief als managementcounselor met als focus de innerlijke balans blijvend te herstellen. Hij counselt bij voorkeur in de vrije natuur tijdens een-op-een wandelingen. Noemt zichzelf Wegwijzer. Auteur van Eenzijn of Eenzaam? en Onderweg naar Ewa. Hij is getrouwd, vader van drie kinderen waarvan twee uit een eerder huwelijk, en woont samen met zijn vrouw Maja in het Bayerischer Wald.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789463653763

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
300

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Schitterend Imago van Peter Mulhuijzen wil je weten wie de vrouw is en wat haar verhaal is. Het is een cover die heel erg goed bij het boek past. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten hoe schitterend een imago kan zijn, of het niet overdreven is als men dat zegt. De titel wordt al heel snel duidelijk en is een rode draad in het verhaal. Het draait allemaal om het Schitterend Imago, en ja, in dit geval is het geoorloofd om de eerste letters van deze twee woorden met een hoofdletter te schrijven. 
In Schitterend Imago van Peter Mulhuijzen heeft de hoofdpersoon een burn-out en wordt hem geadviseerd om naar Wales te gaan om tot zichzelf te komen, na te denken hoe het verder met hemzelf moet gaan. Daar ontmoet hij twee mensen die onafhankelijk van elkaar hem te hulp schieten, die zijn leven voorgoed zullen veranderen. Door hen krijgt hij inzicht in hoe zijn leven tot dan toe is gelopen, waarom hij is zoals hij is, komen 'vergeten' herinneringen naar boven, hoe hij het een en ander kan verwerken, het een en ander kan accepteren en hoe hij kan veranderen, niet meer in de valkuilen uit het verleden te trappen. Het wordt een emotionele zoektocht naar zichzelf, naar wie hij echt is zonder het Schitterend Imago. Doos met tissues mag je wel bij de hand houden.
Peter Mulhuijzen heeft zich heel erg goed ingeleefd in de personages van Schitterend Imago. Tijdens het lezen leef je vooral mee met de hoofdpersoon, heb je het geregeld met hem te doen. Zo te verder je komt, zo te moeilijker het wordt om het boek weg te leggen. Doordat je steeds meer komt te weten over het verleden van de hoofdpersoon, wil je weten hoe het een en ander precies zit, hoe hij daar uiteindelijk mee om zal gaan. Op een gegeven moment krijg je even het gevoel dat je weet hoe het verhaal zal eindigen, dat het een tikkeltje voorspelbaar wordt, maar dat is gelukkig niet zo. Het is een open eind waarin je zelf het verloop kan bedenken, maar tegelijkertijd weet je, als je het verhaal goed hebt gelezen, hoe zijn weg is die hij heeft gekozen.
Ondanks dat Schitterend Imago van Peter Mulhuijzen een fictief verhaal is, zou het verhaal zomaar echt gebeurd kunnen zijn. Het is een verhaal dat voor veel mensen herkenbaar zal zijn. Veel mensen zullen roepen dat ze zich erin herkennen omdat het verhaal de mensen een spiegel voor houdt. Geregeld wordt je aan het denken gezet, zoals over machthebbers. Op een gegeven moment ga je ze met andere ogen bekijken. Het is een verhaal dat laat zien hoe veel mensen gefocust zijn om alles perfect te doen, de touwtjes in handen te houden, bang zijn om los te laten. Het verhaal laat heel goed zien hoe dat komt en hoe je dat kan veranderen, maar ook dat je niet alles hoeft te veranderen zoals een muur die je niet hoeft af te breken als je dat niet wilt. Het verhaal laat ook goed zien hoe belangrijk het is als men echt, professioneel of niet, naar mensen luistert en hoe men ook mensen kan helpen buiten een afspraak in de praktijk om. Dat men mensen zelfs beter kan helpen dan in de praktijk, hoe huiselijk die er ook uitziet. 
Kortom; Schitterend Imago van Peter Mulhuijzen laat zien hoe veel mensen zich omwille om wat voor reden dan ook, zich anders voordoen dan ze werkelijk zijn, wat de gevolgen daarvan kunnen zijn op den duur en hoe je je leven kan veranderen. Dit verhaal kan voor veel mensen een zelfhulpboek zijn waar ze wat aan hebben, dat ze tot inzicht in hun leven kan brengen en misschien ook wel een stap is om hulp te zoeken of om er even tussenuit te gaan om tot bezinning te komen. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het verhaal om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel en zal dat altijd blijven ook, omdat er altijd mensen, zoals de hoofdpersoon in het verhaal, zullen blijven zijn die vroeg of laat om gelijksoortige reden als de hoofdpersoon een burn-out krijgen.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je de proloog hebt gelezen, wil je alleen nog maar verder lezen, omdat je wilt weten hoe het zit met bepaalde personen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft mij verrast, ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. 

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de hoofdpersoon groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ailish, omdat ze een vrouw is die weet wat ze wil en zich door niemand laat leiden.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
De vader van Ailish, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
In het begin niet, maar op het eind wel.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, die begrijp ik over het algemeen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel erg mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal van de hoofdpersoon heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
'Als je een leven wilt zonder risico's, dan kies je niet voor het leven.' 

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die een burn-out heeft of heeft gehad.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg