Van
Futuro uitgevers mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:Samen terug naar normaal
Waar gaat het boek over?
De coronatijd heeft Nederland enorm verdeeld. Ondertussen willen de meeste mensen gewoon weer normaal doen. Maar hoe doe je normaal in een knotsgekke wereld? In 'Van virus naar verbinding' beschrijft auteur Fred van 't Ent gedetailleerd de coronatijd met een unieke, psychologische invalshoek. Welke kampen bestaan er? Waarom blijft de meerderheid de vreemd aanvoelende maatregelen accepteren? En vooral: hoe creëren wij verbinding in plaats van polarisatie? Maar 'Van virus naar verbinding' zit ook boordevol concrete tips. Bovendien bevat het boek vier openhartige interviews met o.a. OMT-lid Diederik Gommers en Evelien Peeters van de Stichting Artsen Covid Collectief. Dit is hét ideale verbindingsboek met talloze suggesties om samen terug naar normaal te gaan! Over de auteur Psycholoog, docent en bezorgde vader Fred van ’t Ent (43) beschrijft vlijmscherp de torenhoge uitdagingen om tot verbinding te komen. Zijn belangrijkste motivatie? De toekomst van zijn twee jonge dochters.
Willem van Gelder, Amsterdam
Binnenwerk:
az grafisch serviceburo B.V., Den Haag
Jaar van verschijnen:
2021
EAN:
9789492939777
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
168
Genre:
Sociale & ethische kwesties
Prijs:
€ 20,-
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Van virus naar verbinding van Fred van 't Ent wil je weten of de mensenmassa bij een demonstratie zijn of bij een concert of een ander publiek evenement waar vaak veel mensen samen komen. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen waar de auteur heen wilt met zijn boek. De subtitel spreekt ook voor zichzelf. De foto's in het boek maken het boek compleet.
In Van virus naar verbinding van Fred van 't Ent beschrijft de auteur de coronatijd. Hij laat zien hoe mensen verdeeld werden, welke kampen je hebt, waarom de meerderheid de vreemd voelende maatregelen accepteerde en hoe mensen weer in verbinding kunnen komen met elkaar. Daarnaast staan er vier interviews in met onder andere Diederik Gommers. De auteur stelt ze kritische vragen. Sowieso is de auteur kritisch in dit boek. Hij bekijkt alles vanuit een psychologische hoek en zet je geregeld aan het denken. Het boek staat boordevol tips hoe je jouw mening kan laten horen, zoals bijvoorbeeld door naar bijeenkomsten te gaan van andersdenkenden en waarom het zo belangrijk is om je mening te geven in grote of kleine kring.
Ondanks dat veel maatregelen inmiddels niet meer gelden en hopelijk voorgoed tot het verleden behoren is Van virus naar verbinding van Fred van 't Ent nog steeds een heel erg actueel boek. Onbewust speelt de vraag in je achterhoofd voor hoe lang we weer van alles kunnen zonder die maatregelen. Het is dan ook goed dat dit boek is geschreven. Het laat een onderbelicht deel van de coronacrisis zien. De auteur laat goed zien hoe vooral de media en de overheid voor verdeeldheid in de samenleving heeft gezorgd, wat de gevolgen daarvan zijn, maar ook hoe we weer in verbinding kunnen komen met elkaar. Hij laat ook goed zien wat de maatregelen met veel mensen heeft gedaan en dan met name op psychologisch gebied en of de maatregelen allemaal wel nodig waren of niet. Hij benadrukt geregeld dat hij het van zijn kant bekijkt en niet als diegene die de beslissingen moet nemen. Ondanks dat de auteur zoveel mogelijk neutraal probeert te zijn, geeft hij geregeld, zoals over het vaccinatiebeleid en de mondkapjesplicht, zijn mening, maar laat iedereen in hun waarde. Veel journalisten kunnen in dat opzicht nog wat van hem leren.
Het is duidelijk dat de auteur veel heeft onderzocht en niet zomaar wat heeft opgeschreven. De auteur weet alles goed te onderbouwen en zet je onder andere daardoor geregeld aan het denken. Het is schokkend om zo in het boek te lezen wat er sinds de coronacrisis allemaal is veranderd in ons leven en hoe veel mensen alles accepteerden wat de overheid besliste. In het boek wordt goed uitgelegd hoe het kan dat veel mensen er in alles mee zijn gegaan, waarom veel mensen twijfelen en waarom veel mensen er meteen al geen vertrouwen in hadden. Je ziet ook het verschil met landen die gewoon door zijn gegaan zonder maatregelen. Voor diegenen die bang zijn dat de auteur corona ontkent, dat doet hij allerminst, maar hij kijkt er op een nuchtere manier naar en maakt vergelijkingen met andere ziektes waar je nauwelijks meer over hoort sinds de coronacrisis. Hij weet dat goed te onderbouwen.
Kortom; Van virus naar verbinding van Fred van 't Ent is allerminst achterhaald, want de maatregelen kunnen zomaar weer worden teruggedraaid door de overheid, al is het te hopen dat ze dat nooit zullen doen. De auteur laat goed zien wat de gevolgen van de maatregelen voor de mensen zijn, waar het toe kan leiden en of het wel echt nodig was. De vele tips om weer in verbinding te komen met elkaar zijn hele goede tips waar je wat aan hebt.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een heldere, vertellende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. Ook het hoofdstuk dat volgens de auteur zelf droog over zou komen, viel mee, die is ook goed te lezen.
Hoe actueel is het boek?
Heel erg actueel.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me met zijn boek weten te raken, vooral het voorval met de bakfiets heeft me geraakt. Het laat goed zien hoe verschillend mensen reageren. Het zet je ook aan het denken van wat jij gedaan zou hebben.
Mooie quote in het boek:
Het doorbreken van de stilte is dus een essentieel onderdeel van verbinding.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Dit boek is niet voor een specifieke doelgroep geschreven, maar voor iedereen.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, dat ga ik niet.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Het boek is onder andere te koop bij bol.com.
Goed boek! Goede onderbouwing van de feiten
BeantwoordenVerwijderen