Als Ik Jou Niet Had - Mieke Van Rinsum


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. 

Waar gaat het boek over? 
De afgelopen tijd trekt aan haar voorbij. Het moment dat ze zichzelf bij elkaar geraapt heeft, herinnert ze zich goed. Ze moet door, niet blijven hangen in het moeras van zelfmedelijden. Alle stukjes en beetjes van zichzelf, die overal waren achtergebleven, heeft ze weer samengevoegd. Gebroken en gelijmd, maar ze herkent zichzelf weer. Toch voelt ze zich gespleten. Soms … dan wordt ze ’s nachts, badend in het zweet, wakker. Haar dromen zijn veranderd. Ze ziet nu steeds iets waar ze niet bij kan. Meestal zijn dat simpele dingen. Iemand houdt haar een half boek voor en op het moment dat ze dat wil pakken, trekt hij – het is altijd een man – zijn hand terug. Bij de uitvaart van haar ex-man Simon, komen de herinneringen aan de tijd die Anna met hem gedeeld heeft, terug: hun ontmoeting, het huwelijk en de geboorte van hun zoon. Ook de beelden van het samenwonen – in een woongroep – in de oude pastorie op het Drentse platteland ziet ze weer voor zich. Het zijn gelukkige, maar ook moeilijke jaren die eindigen in een scheiding. De onzekerheid van het groepswonen, Anna’s onvolwassenheid en onvermogen om keuzes te maken, worden pijnlijk duidelijk, als ze zich die periode vol onrust weer voor de geest haalt. Dit boek geeft een beeld van een veranderende samenleving in de roerige 70-er jaren. De oliecrisis, het rapport van Rome, de tweede feministische golf en het kernwapenprotest: deze gebeurtenissen waren kenmerkend voor die tijd. Tegen deze achtergrond bouwen jonge mensen hun leven op. In een periode waarin de man-vrouwverhoudingen op de tocht staan, het gezinsleven niet meer vanzelfsprekend is en de omgangsvormen veranderen, proberen zij een nieuwe leefvorm te vinden. Een inspirerende zoektocht van een jonge vrouw naar haar eigen identiteit.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Mieke van Rinsum (1948) groeide op in Harmelen. Na de mms heeft ze jaren in de gezondheidszorg gewerkt, op een bestralingsafdeling. Ruim twaalf jaar geleden begon ze met het volgen van schrijfcursussen en workshops en het schrijven van verhalen. Zelf geeft ze ook schrijfworkshops. Als ik jou niet had is haar debuut.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789463653831

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
362

Genre:
Familieromans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Als ik jou niet had van Mieke van Rinsum wil je weten wie de persoon is en wat zijn of haar achtergrond is. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat de persoon anders had gedaan als ze een bepaald iemand niet had gehad. De gedichten geven duidelijk de gemoedstoestand van de persoon weer. Je hoopt dat de persoon de juiste beslissingen weet te nemen.
In Als ik jou niet had van Mieke van Rinsum wordt de hoofdpersoon geconfronteerd met het verleden. Een verleden waarin ze veel heeft meegemaakt, een verleden waarin vele gevoelens de overhand voerden. Een verleden waarin ze weinig zichzelf kon zijn ondanks dat ze ook gelukkige momenten kende. Wat begon als een idealistisch leven samen met anderen, samen proberen vorm te geven aan een leven dat zo anders is als het 'normale' leven van anderen eindigt in een scheiding. Als ze terugdenkt aan die tijd wordt het pijnlijk duidelijk hoe onvolwassen ze was, hoe onzeker ze was, maar legt ook bloot hoe dat kwam. Ze kijkt er overdenkend naar en ziet overeenkomsten. Het verhaal geeft een goed beeld van de roerige jaren 70 waarin veel veranderde en veel gebeurde. Voor diegenen die die tijd bewust hebben meegemaakt, zal het een en ander bekend voor komen. Je kan in ieder geval merken dat de auteur die tijd bewust heeft meegemaakt.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal van Als ik jou niet had van Mieke van Rinsum. Ze weet je meteen te raken met haar verhaal. Na de proloog begint het verhaal met het ja-woord van de hoofdpersoon aan haar man en begint het huwelijksleven dat zal eindigen in een scheiding. Je wilt alleen maar verder lezen. Je wilt weten of het ze lukt om al hun plannen te verwezenlijken, of het ze lukt om dromen waar te maken, of het ze lukt om met mensen te leven die dezelfde idealen hebben, maar tegelijkertijd ook hun eigen karakter hebben. Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. De paar voorspelbare stukjes zijn niet storend, horen bij het verhaal. Het eind is een mooi eind die je deels wel verwacht had als je goed leest. Af en toe wordt het verhaal vanuit de ex-man beschreven en dat is dan ook echt zoals hij overkomt in het verhaal van de hoofdpersoon. 
Je leeft tijdens het lezen voornamelijk met de hoofdpersoon mee. Soms erger je je aan haar omdat ze soms geen keuzes kan maken, maar tegelijkertijd voel je de liefde voor haar kind en dat ze extreem veel voor hem over heeft. Ondertussen is ze ook op zoek naar wie ze is en wat ze wil met haar verdere leven. Je wilt dan ook weten waar ze uiteindelijk voor kiest, of ze uiteindelijk voor zichzelf en haar kind durft te kiezen. Doordat je haar leert kennen, ook hoe ze opgevoed is, begrijp je waarom ze reageert zoals ze reageert. Je vraagt je ondertussen af wat jijzelf gedaan zou hebben in haar situatie, hoe jij gereageerd zou hebben. Het is een verhaal dat voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn omdat ze bepaalde situaties herkennen, zelf hebben meegemaakt, maar dan op een andere manier. Het verhaal laat zien wat opvoeding met een kind in het latere leven doet, wat voor invloed mensen van buitenaf op kinderen kunnen hebben. Doordat de auteur zich goed heeft ingeleefd in de personages, het tijdperk en de plaatsen waarin het verhaal zich afspeelt en haar beeldende schrijfwijze, heb je het gevoel dat je erbij bent, het zelf mee maakt.
Kortom; Als ik jou niet had van Mieke van Rinsum is een fictief verhaal, maar had zomaar waar gebeurd kunnen zijn. De situaties en gebeurtenissen kunnen voor veel mensen (deels) herkenbaar zijn, omdat ze iets dergelijks ook hebben meegemaakt.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. 

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij het verhaal in het heden begint in de proloog, maar dan van het verleden naar het heden toe loopt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het verhaal weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Nee, het plot heeft me niet verrast, maar dat is in dit geval niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, diverse personen zie je groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Aletta, omdat ze een kind is die misschien wel wijs is voor haar leeftijd, maar tegelijkertijd ook heel leuk en grappig is, waar geen kwaad in zit.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Simon, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik denk wel dat ik bevriend zou kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam is een hele mooie stad en de andere plaatsen klinken ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik ben geboren in 1974 en dat jaar en de jaren daarna zijn me redelijk goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal van de hoofdpersoon heeft me geraakt. Ik had het geregeld met haar te doen. Ondanks dat ik haar keuzes begreep, wilde ik haar soms ook wel de spreekwoordelijke schop onder de kont geven, haar zeggen dat ze meer voor zichzelf op moest komen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van familieromans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker. 

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg