Branco & Julia - Gert-Jan Van Den Bemd


Van Gert-Jan van den Bemd mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. 

Waar gaat het boek over?
In Branco & Julia kruisen zich de paden van de wat oudere curiosa- en antiekhandelaar Branco en de jonge kunstenares Julia. Beiden kopen los van elkaar oude foto’s op de Feira da Ladra, de rommelmarkt van Lissabon. Branco ziet ze als inspiratiebron voor een roman die hij wil gaan schrijven, Julia wil de foto’s gebruiken als uitgangsmateriaal voor haar schilderijen. Hun gedeelde bezit leidt noodgedwongen tot een gezamenlijke speurtocht naar de Atlantische kust van Frankrijk (Loire Atlantique), naar de herkomst van de foto’s en de vrouw die erop staat afgebeeld. Maar belangrijker is het inzicht dat zij verkrijgen in de zin van hun eigen leven.

Bron: GRAND FOULARD

Omslagontwerp:
Herman Houbrechts

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789022338704

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
272

Genre:
Literatuur & romans

Verfilmd?
Het boek is nog niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Branco & Julia van Gert-Jan van den Bemd wil je weten wie de vrouw op de cover is, wat haar achtergrond is en voor wie ze voor de foto poseert. Je wilt weten of ze als model werd gefotografeerd of door iemand die zij persoonlijk kent. De coverfoto wordt al snel duidelijk in het verhaal. De titel maakt nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten of Julia de persoon op de cover is, of dat Julia iemand anders is en wat haar dan verbindt met de persoon op de cover.
In Branco & Julia van Gert-Jan van den Bemd ontdekken twee personen op een rommelmarkt een doos met foto's. Allebei hebben ze belangstelling voor de foto's en willen de foto's met alle geweld hebben. De een wil ze hebben om een levensverhaal van een vrouw, die veel voor komt op de foto's, te schrijven en de ander wil ze graag hebben om de vrouw te schilderen. Op een gegeven moment kruisen hun wegen opnieuw met elkaar en maken ze noodgedwongen een reis met elkaar. De foto's eindigen halverwege de jaren zestig en ze willen weten hoe het na die tijd met de vrouw is gegaan, maar ook willen ze meer achtergrond informatie van de foto's. De vraag is of het ze zal lukken om achter het levensverhaal van de vrouw te komen en of ze dat wel echt willen weten. Een bijkomstigheid van de reis is, is dat ze allebei hun levens in ogenschouw nemen. Ze krijgen tijdens de reis inzicht in hun levens die hun verdere levens zullen bepalen. Het verhaal is de ene keer vanuit Branco en de andere keer vanuit Julia geschreven. Het is niet altijd even duidelijk, maar na een paar zinnen weet je al wie aan het woord is in het hoofdstuk.
Branco & Julia van Gert-Jan van den Bemd is een verhaal waar je even in moet komen, maar als je er eenmaal in zit, en dat is al vrij snel, dan wil je alleen nog maar verder lezen. Tijdens het lezen wordt je steeds nieuwsgieriger naar het verloop van het verhaal. Je wilt weten of het Julia & Branco lukt om het verhaal van de vrouw op de foto's te achterhalen, of het ze lukt om haar te ontmoeten, mocht ze nog leven. Zo te verder je komt in het verhaal, zo te lastiger het wordt om het boek weg te leggen. 
De auteur heeft zich goed ingeleefd in de belangrijkste personen. Je sluit Branco & Julia in je hart en ergert je voornamelijk aan een ander persoon. Toch is het goed dat die persoon ook in het verhaal zit, want dat maakt het verhaal compleet. Zonder die persoon zou het verhaal saai zijn. 
Op een gegeven moment krijg je een vermoeden hoe het verhaal zal eindigen, maar dan blijkt het verhaal toch net even anders te eindigen dan je verwacht had. Door het einde hoop je dat er nog een vervolg komt op dit boek, maar dat Branco & Julia dan bejaard zijn en dan terugblikken op hun bijzondere leven(s) en hoe hun levens elkaar gekruist hebben.
Branco & Julia van Gert-Jan van den Bemd laat zien wat hebzucht met mensen kan doen, waar dat toe kan leiden. Het kan voor veel mensen herkenbaar zijn. Daarnaast laat het verhaal goed zien waarom mensen zich vaak anders voordoen dan dat ze werkelijk zijn. Vaak hebben ze daar een heel goede reden voor. Je krijgt ook een goed inzicht in de handelwijze van handelaars en gaat daar beter op letten als je weer onderhandelt met een handelaar.
Kortom; Branco & Julia van Gert-Jan van den Bemd is een mooi verhaal over twee personen die belangstelling hebben voor dezelfde doos met foto's op een rommelmarkt, wat leidt tot een noodgedwongen gezamenlijke zoektocht naar het levensverhaal van de vrouw. Of ze daarop antwoorden krijgen is de vraag, maar ze krijgen tijdens de reis in ieder geval inzicht in hun levens, hoe die is verlopen en hoe ze dat verder willen leven.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, om hen draait het boek naast de vrouw op de cover.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. Tijdens het lezen heb je geregeld het gevoel dat je erbij bent, het zelf vanaf de zijlijn meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ik moest er even in komen, maar al vrij snel zat ik in het verhaal en liet het verhaal me niet meer los.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden als je er eenmaal in zit.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Twee personen zie je groeien, een ander zie je niet groeien. 

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Julia, omdat ze impulsief kan zijn, maar ook een hart van goud heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Valerio, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, die begrijp ik over het algemeen wel, ook al keur ik niet alles goed.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur diverse keren, zoals bijvoorbeeld het verhaal van Branco, dat heeft me echt geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Het karretje danste als een lenteveulen over de veelhoekige marmerkeitjes van het trottoir.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houden die dieper in gaan op de belangrijkste personen in een verhaal.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het boek mag op mijn Chromebook blijven staan.
 
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
GRAND FOULARD

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties