China - Edward Rutherfurd


Van UITGEVERIJ De Fontein mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
China

Oorspronkelijke uitgever:
Doubleday, New York

Waar gaat het boek over? 
Een magistrale roman van de auteur van 'New York', 'Parijs' en 'Rusland', waarin opnieuw een heel land wordt bekeken door de lens van een aantal gewone families.

China, 1839. Het Westen hongert naar Chinese thee, maar heeft niet genoeg zilver om die te kopen. In plaats daarvan betalen handelaren met gesmokkelde opium, iets wat de Chinese keizer een doorn in het oog is. Het begin van de Opiumoorlogen van de negentiende eeuw, die alle mensen in China, van rijk tot arm, Chinees en westers, mannen en vrouwen, treffen.

In deze magistrale roman trekt Edward Rutherfurd, de auteur van epische romans als New York, Londen en Parijs, je mee in de levens van deze mensen. Hij schetst daarmee een blik op de eeuw die China vormde tot de wereldmacht die het vandaag is.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Frank van der Knoop

Omslagontwerp:
De Weijer Design, Baarn

Binnenwerk:
Crius Group

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789026155680

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
856

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 29,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van China van Edward Rutherfurd krijg je meteen al een idee van in welk land het boek zich afspeelt. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten of het een reisboek is of dat het boek de geschiedenis van China vertelt. 
China van Edward Rutherfurd begint in 1839 waar het westen hongert naar Chinese thee, maar niet genoeg zilver heeft om dat te kopen. Daarvoor in de plaats betalen de handelaren met gesmokkelde opium. Dit tot zwaar ongenoegen van de Chinese keizer, die er zo zijn redenen voor heeft waarom hij een hekel heeft aan opium. Dat is het begin van de opiumoorlogen. Naast de opiumoorlogen volgen ook andere oorlogen, oorlogen die om een geloof draaien. Bij de oorlogen wordt niemand gespaard.
Edward Rutherfurd heeft het verhaal China geschreven zoals hij denkt dat het is gegaan. Hij heeft veel onderzoek gedaan en daar zijn verhaal op gebaseerd. Feit en fictie heeft hij heel mooi met elkaar weten te verweven. Dat heeft hij zo goed gedaan, dat je het gevoel hebt dat het verhaal van begin tot eind zo is gegaan. Je wordt meteen gepakt door het verhaal en laat je pas los als je het boek uit hebt. De auteur heeft zich heel erg goed ingeleefd in de tijd, de personages, de plaatsen en het tijdsbeeld. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur zie je de plaatsen voor je, heb je het gevoel dat je erbij bent. Je leert langzaamaan diverse personen kennen, ook al blijven sommigen hun geheimzinnigheid houden. Je krijgt voor de een bewondering, zoals voor Laknagel, ook al ben je het niet altijd met hem eens. Voor anderen krijg je begrip dat ze op een gegeven moment iets doen wat ze anders nooit zouden doen, zoals voor Mei Ling die op een gegeven moment om haar reden een daad begaat waarbij haar kant is te begrijpen, maar ook die van een ander. Aan weer anderen kan je alleen maar een hekel hebben zoals aan Liu, die zijn eigen weg gaat. Als je vaker een boek over China of het keizerrijk van China hebt gelezen, dan kan het zijn dat op een gegeven moment bepaalde stukjes bekend voor komen, zoals over een keizer die naar een van zijn concubines luisterde.
Het verhaal laat een indrukwekkend tijdsbeeld zien, waarbij het niet alleen de mooie kanten van veel Chinezen en westerlingen laat zien, maar ook hun andere kanten die minder mooi zijn. Het verhaal laat goed zien waar teveel bemoeienis met de ander toe kan leiden, maar laat ook goed zien waar het toe leidt als men te lang stil staat bij oude gewoontes, als men niet meebeweegt met de tijd. De oorlogen zijn goed uitgelegd in het verhaal waardoor je beter begrijpt waar het om draaide. Een boek over China kan niet zonder Chinese wijsheden en in dit boek worden er af en toe via de personages Chinese wijsheden verspreid waar je wat van kan leren, zoals bijvoorbeeld waarom anderen anderen zwart maken, over ze roddelen. Ook worden er af en toe leuke weetjes verteld via diverse personages, zoals bijvoorbeeld waarom mensen van naam veranderen als ze een hogere rang kregen.
China van Edward Rutherfurd is geen boek dat je even tussendoor leest, want daarvoor komen er te veel personages en plaatsen in voor. Ook wordt er soms een sprong in de tijd gemaakt, waardoor je even niet meer weet over wie het gaat, maar dat wordt al snel duidelijk. Tijdens het lezen moet je goed opletten. Let je even niet op, dan kan je zomaar de draad kwijt zijn. Ook is het geen boek dat je onder het eten of voor het slapen gaan kan lezen, want er zitten een paar stukjes in, die op zijn zachtst gezegd, nogal bloederig zijn. 
Het is een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen. Dat wat indertijd normaal was, is nu niet meer voor te stellen dat dat ooit normaal was, zoals bijvoorbeeld dat bij veel Chinese meisjes op jonge leeftijd hun voeten werden ingebonden. Tijdens het lezen van het stukje waarbij dat bij een meisje gebeurd, voel je de pijn en ben je blij dat dat vandaag de dag, hopelijk, niet meer gebeurd.
Kortom; China van Edward Rutherfurd is een indrukwekkend verhaal over de geschiedenis van China in de 19e eeuw. Je krijgt een goed beeld van het keizerrijk, wie de keizers waren, wie er vaak achter de schermen aan de touwtjes trok en hoe het zit met de diverse oorlogen die hebben gewoed, zoals de opiumoorlog, de oorlog tegen de Taiping en de oorlog tegen de Boksers. Om het einde kan je alleen maar glimlachen.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waarbij je het gevoel hebt dat je het zelf meemaakt vanaf de zijlijn. De gevechten zijn haast op een filmische manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is in dit geval niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Sommige personen, zoals Mei Ling, zie je groeien, andere personen zie je niet groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Trader, hij had zo zijn fouten, maar tegelijkertijd had hij een goed hart.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen, zoals van Laknagel , begrijp ik ze, van anderen, zoals van Liu, begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken. Naast de verschrikkingen van de oorlogen, heeft mij het heel erg geraakt dat een meisje haar voeten moest laten inbinden. Wat hebben veel meisjes en vrouwen toch veel pijn moeten lijden van hun voorouders. Ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben dat dat inmiddels verboden is en dat het hopelijk nooit meer gebeurd. Je gunt dit niemand. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'We moeten altijd leren van de geschiedenis.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de Chinese geschiedenis.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van UITGEVERIJ De Fontein om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
EDWARD RUTHERFURD

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg