Señor Bijzondere Kentekenen - Herman Vuijsje


Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Avontuurlijke reizen door Zuid-Amerika

Waar gaat het boek over? 
Herman Vuijsje maakte als journalist en vrijbuiter een reeks bijzondere reizen naar Zuid-Amerika. De verhalen die hij voor dit boek selecteerde, geven blijk van een onbevangen en avontuurlijke geest. Eerst als rondliftend student, daarna als verslaggever en wetenschapper maakte hij kennis met alle uithoeken van het continent. Hij bezocht een goudzoekerskamp in het Amazonegebied, reisde naar een kolonie van in oorsprong Nederlandse mennonieten in de Paraguayaanse chaco en maakte kennis met de ontroerend kale huiskamers van Nederlandse missionarissen. Ook nam hij zijn dochter mee op een wel heel bizarre bootreis naar Suriname.
De reizen verliepen niet zonder gevaar, getuige zijn drie weken durende gevangenschap in Bolivia, zijn bijna-onthoofding tijdens de nachtelijke oversteek van de Rio São Francisco en een bloedstollende busrit door het Boliviaanse deel van het Amazonegebied. Maar ook de bittere ernst van de ontwikkelingen in Zuid-Amerika komt aan bod, zoals de situatie in Cuba een paar jaar na de revolutie, in Chili vlak na de staatsgreep tegen Allende en in Nicaragua nadat de sandinisten de macht hebben gegrepen.
De verhalen spelen zich af in Suriname, Frans Guyana, Brazilië, Uruguay, Argentinië, Paraguay, Chili, Bolivia, Cuba en Nicaragua.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Herman Vuijsje (1946) is socioloog, journalist en schrijver. Veel van zijn boeken gaan over sociale en culturele verandering in Nederland. Ook schreef hij een aantal wandelboeken. Daarnaast reisde hij sinds 1965 regelmatig als verslaggever door Zuid-Amerika. Hij schreef degelijke reportages over staatsgrepen en revoluties, maar zijn persoonlijke ervaringen hield hij voor zichzelf. Voor dit boek dook hij in zijn dagboeken en selecteerde zijn meest avontuurlijke belevenissen, die ook licht werpen op een halve eeuw van heftige verandering in de meeste landen van het continent.

Bron: achterflap boek

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789038928296

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
224

Genre:
Reisverhalen

Prijs:
€ 22,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Señor Bijzondere Kentekenen van Herman Vuijsje weet je meteen wie de persoon op de cover is. Je wilt weten met wie hij in gesprek is en waarover ze praten. De titel maakt nieuwsgierig, maar wordt al heel snel duidelijk in het boek. De subtitel geeft precies weer wat je van het boek kan verwachten. De foto's in het boek maken het boek compleet.
In Señor Bijzondere Kentekenen neemt Herman Vuijsje de lezer mee in zijn verhalen over de vele reizen die hij heeft gemaakt vanaf 1965 tot 2020. Avontuurlijke reizen, zoals de subtitel al aangeeft, door Zuid-Amerika. Reizen waar hij veel meemaakte, veel zag, veel hoorde en veel rook. Reizen die hij vaak maakte voor zijn werk. Reizen die niet altijd zonder gevaar waren, zoals bijvoorbeeld tijdens een reis waar hij bijna onthoofd werd. Soms belande hij in de gevangenis. Ook reisde hij met zijn dochter naar Suriname waar hij een bizarre bootreis maakte. En er staat een speciaal en liefdevol verhaal in voor een ex-geliefde van hem. Je hoopt dat zij het verhaal ooit zal lezen. Elk verhaal begint met een korte inleiding zodat je weet wat je van het te lezen verhaal kan verwachten.
De verhalen in Señor Bijzondere Kentekenen van Herman Vuijsje zijn los te lezen, maar toch is het beter om de verhalen te lezen in de volgorde waarin ze zijn geplaatst, omdat ze ook chronologisch zijn geplaatst. De verhalen geven een indrukwekkend tijdsbeeld weer van hoe het was in diverse landen en hoe het nu is. Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over de politieke geschiedenis van Cuba. 
Het zijn boeiende en vaak spannende verhalen om te lezen. Je merkt aan alles dat de auteur heel veel heeft meegemaakt, zowel leuke als minder leuke dingen, maar waar hij zich soms ook bij neerlegde. Hij is vaak kritisch en tegen het eind reflecterend, ook over zijn eerdere gedachtes over bepaalde momenten in zijn leven. Je krijgt bewondering voor hem hoe hij met bepaalde situaties omging, zoals bijvoorbeeld tijdens een bootreis met zijn dochter naar Suriname waar hij bemiddelaar probeerde te zijn. Je wordt geregeld aan het denken gezet door de kritische blik van de auteur, zoals bijvoorbeeld de les die hij leerde toen hij geld gaf aan een arme schoenpoetser. Je kan het alleen maar met hem eens zijn om zijn opmerking over wat je beter kan doen. Hij beschrijft niet alleen wat hij hoorde en zag, maar in een van de verhalen beschrijft hij ook de geuren van bijvoorbeeld Suriname. Door zijn beschrijving over de diverse geuren weet hij zelfs de ergste geuren nog lekker ruikend over te laten komen. Voor veel lezers zal het een opluchting zijn om te lezen dat het normaal is dat je geuren niet altijd herkent, dat veel geuren moeilijk te omschrijven zijn. 
Kortom; Señor Bijzondere Kentekenen van Herman Vuijsje is een indrukwekkend en boeiende verhalenbundel vol met verhalen over de diverse reizen die hij heeft gemaakt. De verhalen geven een mooi tijdsbeeld weer. Je hoopt dat hij met nog een verhalenbundel komt over de vele andere reizen die hij heeft gemaakt, want je hebt het gevoel dat hij nog veel meer te vertellen heeft. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, want die geeft precies weer wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een vlotte en beeldende manier geschreven. Ze lezen stuk voor stuk vlot weg.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij diverse keren weten te raken zoals bijvoorbeeld zijn tijd in de gevangenis en de goudkoorts in Serra Pelada. Zo zijn er meer verhalen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Het gaat niet om je nobele bedoelingen, maar om de vraag wat je ermee teweegbrengt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen over Zuid-Amerika.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van UITGEVERIJ ELMAR om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
HERMAN VUIJSJE

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg