mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Na een ernstig auto-ongeluk is de succesvolle actrice Cathelijne in een rolstoel terechtgekomen. Ze heeft veel moeite haar leven weer enigszins op de rit te krijgen. Daarbij helpt het niet dat haar man Sven haar alles uit handen wil nemen. Hun liefde was toch al niet meer zo gepassioneerd, maar nu ze in deze situatie terecht zijn gekomen is hij meer een verzorger dan een minnaar. Cathelijne besluit alleen terug te gaan naar het Blauwe Huis, hun zomerhuis op Ameland. Al snel ontmoet ze Maarten, een wat wonderlijke, gesloten man. Ze schenken elkaar hun vertrouwen en beleven bijzondere dagen. Maar dan blijkt dat Maarten doelbewust het gezelschap van Cathelijne heeft gezocht, om een duistere reden. Onbedoeld wordt een groot geheim ontrafelt.
Henriëtte Hemmink (1957) is een succesvol schrijver van meer dan 100 romans en jeugdboeken. Van haar populaire boeken zijn bijna 1.000.000 boeken verkocht. Ze heeft een aansprekende, filmische stijl en haar verhalen zijn zorgvuldig opgebouwd. De personages in haar boeken worden geconfronteerd met de dilemma's van het leven: liefde, dood, jaloezie, kwetsbaarheid, verraad, afgewezen worden en dit verpakt ze in spannende verhalen met onverwachte wendingen en afloop. Henriëtte Hemmink verstaat de kunst van het weglaten en juist daarom maken haar verhalen diepe indruk.
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
274
Genre:
Literaire romans
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Prijs:
€ 18,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van Terug naar het blauwe huis van Henriëtte Hemmink zullen er veel mensen zijn die de vuurtoren herkennen en meteen weten waar het verhaal in dit boek zich afspeelt. Je wilt weten welke rol de vuurtoren in het verhaal heeft. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat het verhaal van de persoon of personen is die terug gaat/gaan naar het Blauwe huis.
In Terug naar het blauwe huis van Henriëtte Hemmink heeft de hoofdpersoon een ongeluk gehad waarbij ze in een rolstoel is terecht gekomen en na een jaar van herstellen, en nog steeds herstellen, wil ze een poosje alleen zijn. Ze wil aan haar man, die meer op een verzorger lijkt dan op haar man en minnaar, laten zien dat ze zich ook alleen weet te redden, dat ze niet altijd hulp hoeft bij alles wat ze doet. Ze besluit een tijdje naar hun vakantiehuis op Ameland te gaan. Ze wil ook nadenken over hun relatie, wat die nog voorstelt en of ze nog verder wil met haar man of niet. Eenmaal alleen in het huisje op Ameland ontmoet ze een man die gesloten is. Hij is dat niet zonder reden. Langzaamaan leren ze elkaar kennen en schenken ze elkaar vertrouwen. Maar dan blijkt dat de ontmoeting niet geheel toevallig is. Langzaam wordt er een geheim onthuld dat nooit onthuld had mogen worden. Dat voor altijd geheim had moeten blijven.
Terug naar het blauwe huis van Henriëtte Hemmink is een verhaal waarin je de hand van de auteur herkend als je vaker boeken van haar hebt gelezen. Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal en vooral vanaf ongeveer halverwege het boek kan je niet meer stoppen met lezen, omdat bepaalde hoofdstukken je zo nieuwsgierig hebben gemaakt, dat je wilt weten hoe het een en ander zit, waarom een bepaald persoon een ander persoon wil spreken. De spanning is goed opgebouwd. Al vrij snel krijg je een vermoeden wie de veroorzaker van het ongeluk van de hoofdpersoon is. Je wilt weten of de hoofdpersoon er zelf ook achter komt of dat dat voor altijd geheim blijft. Ook wil je weten waarom de man die de hoofdpersoon heeft ontmoet zo afstandelijk is, nauwelijks gevoelens lijkt te hebben.
Henriëtte Hemmink heeft in Terug naar het blauwe huis zich goed ingeleefd in de personages. Je leeft mee met een paar personages, ergert je aan andere personages en bij een ander weet je niet of je nu een hekel aan hem moet hebben, of medelijden met hem moet hebben, of misschien wel allebei. Voor veel mensen zullen bepaalde stukjes, zoals bijvoorbeeld het herstel van de hoofdpersoon, bekend voor komen, omdat ze zelf iets dergelijks hebben meegemaakt of zelf hebben ervaren. Van begin tot eind is het verhaal geloofwaardig, geloof je dat het verhaal echt zo is gegaan zoals het verhaal is geschreven. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijlaan meebeleefd. Het verhaal laat goed zien hoe een ongeluk een relatie kan veranderen, dat mensen in een rolstoel meer kunnen dan veel mensen denken en hoe een gebeurtenis uit het verleden onbedoeld kan door werken in het verdere leven.
Kortom; Terug naar het blauwe huis van Henriëtte Hemmink is een verhaal waarbij de auteur de lezer weet vast te houden aan het verhaal, waarbij zij de lezer steeds weer nieuwsgierig maakt naar het vervolg van het verhaal en nieuwsgierig maakt naar hoe het verhaal zal eindigen. Het is een verhaal waarin veel mensen zich (deels) kunnen herkennen omdat ze iets dergelijks hebben meegemaakt, hebben ervaren.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is heel erg goed gekozen.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het verhaal is, zoals gewend van de auteur, op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.
Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je haast niet meer stoppen met lezen.
Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft mij verrast. Ik had een iets ander plot verwacht.
Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn geloofwaardig.
Zie je de personen groeien?
Eén persoon blijft zoals hij is, andere personen zie je groeien, al gaat het bij de een wat sneller dan bij de ander.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Cathelijne, omdat ze een sterke vrouw is, die verder kijkt dan haar lichaam, die kijkt naar wat ze nog kan en wat ze nog meer kan.
En aan wie had je een hekel en waarom?
De zwemleraar, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.
Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ondanks dat ik niet alles goed keur, begrijp ik ze over het algemeen wel.
Wat vond je van de locatie in het boek?
Ameland lijkt me een heel mooi eiland.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij diverse keren weten te raken, vooral wat de man, die de hoofdpersoon heeft ontmoet, in het verleden heeft meegemaakt, heeft me geraakt. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Het hangt van de mens zelf af wat hij met die ervaring doet.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende romans houdt waarin ze zichzelf deels kunnen herkennen.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek weggeven.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
Het boek is onder andere te koop bij bol.com.
Reacties
Een reactie posten