Van Aardappel Tot Avocado - Klaartje Scheepers


Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
ALLERHANDE en zeventig jaar Nederlandse eetcultuur

Waar gaat het boek over? 
Van aardappel tot avocado neemt je mee op een smakelijke reis door zeventig jaar Nederlandse eetgeschiedenis, met de Allerhande als reisgids.

‘Van aardappel tot avocado’ van culinair journaliste Klaartje Scheepers neemt je mee op een smakelijke reis door zeventig jaar geschiedenis van Allerhande en de Nederlandse eetcultuur. Hoe beïnvloedde Allerhande wat wij eten, hoe lang we in de keuken staan, welke producten en keukens we ontdekken? De eerste Allerhande verscheen in 1954. Stel je voor dat je alle edities op een rij naast elkaar zou leggen, alsof ze borden op een lange tafel vormen. Achter al die borden zitten talloze verhalen, die verzameld zijn in dit boek. En als je erlangs zou lopen, zie je hoe de gerechten veranderen, maar ook wijzelf en de wereld om ons heen. Van groene erwten met boterhamworst tot huevos rancheros met boerenkool, via fusion, moleculair tot überlokaal. Ons bord weerspiegelt wie we waren en zijn.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Klaartje Scheepers is neerlandica, (culinair) redacteur en (schrijf)coach. Ze was onder meer hoofdredacteur van Elle eten en ronde koksopleidingen af aan ROC Amsterdam en de Ballymoe Cookery School in Ierland.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Jan van Zomeren

Binnenwerk:
Elgraphic Drukkerij Wilco, Amersfoort

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789045041728

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
304

Genre:
Voedsel

Prijs:
€ 24,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Van aardappel tot avocado van Klaartje Scheepers krijg je al een vermoeden van wat voor soort boek je gaat lezen. De titel spreekt al een klein beetje voor zichzelf. De subtitel geeft precies aan wat je van het boek kan verwachten. Het boek is heel erg mooi vormgegeven. De foto's maken het boek compleet.
In Van aardappel tot avocado van Klaartje Scheepers neemt de auteur je via drie keukens mee op tijdreis, van het allereerste nummer van de ALLERHANDE tot en met het kerstnummer 2020 van de ALLERHANDE. Het zijn de keukens van de grootmoeder van de auteur, de moeder van de auteur en auteur zelf en daarmee ook de keukens van de lezers. Na elke keuken volgt er een intermezzo, zoals bijvoorbeeld over koffie. Het boek laat heel goed zien hoe de Nederlandse eetcultuur in de loop van de jaren is veranderd, wat we zijn gaan eten en wat we inmiddels laten staan, hoe het blad in de loop van de jaren is veranderd, met zijn tijd is meegegaan, maar het gaat niet alleen over eten. Het boek laat ook zien wat er allemaal gebeurd is in al die jaren, hoe het gezinsleven is veranderd en hoe de rol van de vrouw is veranderd, hoe ons leven is veranderd, wat er zich in Nederland heeft afgespeeld, maar tegelijkertijd laat het ook zien dat de geschiedenis zich vaak op een andere manier herhaalt, zoals bijvoorbeeld de woningnood. Het is een mooie reis door de tijd waarin voor iedereen iets te herkennen valt. Geregeld roep je 'o ja, dat was toen' en 'o, dat was lekker' en bij sommige producten begin je weer te griezelen omdat je het niet lekker vindt, maar bovenal krijg je geregeld trek in iets wat genoemd wordt, je krijgt er spontaan zin in, zoals bijvoorbeeld in quiche Lorraine. 
Van aardappel tot avocado van Klaartje Scheepers is een mooie reis door de tijd. Het boek laat goed zien hoe ons eetcultuur is veranderd, hoeveel rijker het is geworden met alle producten die er sinds het bestaan van de ALLERHANDE zijn bijgekomen, zoals de diverse groente- en fruitsoorten. Wat we sindsdien allemaal klaarmaken dankzij ALLERHANDE, die ons met vele recepten op ideeën brengen en veel, voornamelijk jongeren, hebben leren koken. Het is mooi dat elk hoofdstuk begint met een foto van een ALLERHANDE en een recept. Je wilt daardoor de recepten maken, ook die van vroeger, zoals bijvoorbeeld vrolijke kip in witte port. Wat ook leuk is, is dat ieder hoofdstuk eindigt met wat er in de aanbieding was, wat er vers verkrijgbaar was, wat er op de kookboekenplank stond (de genoemde kookboeken wil je lezen) en welk eetgelegenheid onlangs geopend is (sommigen bestaan nog steeds, zoals Kaatje bij de sluis in Blokzijl). Soms word je aan het googelen gezet omdat je niet weet wat een bepaald product is, zoals borstulevellen. En ook al zijn veel middeltjes uit de tijd, je wilt ze toch uit proberen zoals een hoestdrank gemaakt van onder andere lijnzaad. 
Je merkt aan alles dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan voor dit boek, dat ze elk woord weloverwogen heeft geschreven. Daarnaast is het leuk om te lezen over haar persoonlijke herinneringen aan het blad ALLERHANDE, zoals over haar studententijd, dat ze dankzij dit blad heeft leren koken. Onder andere daardoor is het ook een persoonlijk boek van de auteur zelf.
Kortom; Van aardappel tot avocado van Klaartje Scheepers is een mooie reis door de tijd, is een mooie geschiedenis van het blad ALLERHANDE waarover je veel komt te weten zoals bijvoorbeeld wat er in het blad heeft gestaan, hoe de foto's in de loop van de jaren zijn veranderd en wat er bij komt kijken bij het maken van bijvoorbeeld de kerstnummers. Ook laat het boek goed zien hoe vooruitstrevend het blad was en is, hoe het blad met de tijd mee gaat en vaak zelfs voorop loopt. Het is een boek dat veel herinneringen oproept, leuke en minder leuke. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. De titel geeft precies weer hoe de eetcultuur is veranderd in Nederland.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en heldere manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het boek is op een chronologische manier geschreven. Precies zoals je van dit soort boeken mag verwachten.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, ik heb genoten van het boek en heel veel kwam me bekend voor, omdat ik dat zelf van vroeger ken, zoals bessensap met beschuit. Dat was iets wat ik op het schippersinternaat, waar ik vroeger op zat, geregeld kreeg als toetje. Bessensap vind ik heel erg lekker en beschuit met aardbeien of met een plakje kaas of met jam vind ik ook erg lekker, maar beschuit in bessensap, nee, dat vond, en vind ik nog steeds, een rare combinatie. In ieder geval bracht het me wel even terug naar het verleden. Zo waren er meer gerechten en ook andere momenten uit het verleden waar ik herinneringen aan heb.

Mooie quote in het boek: 
Het gaat er maar om dat je durft en dat je ontdekt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerds is in de geschiedenis van het blad ALLERHANDE.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ja, dat ga ik zeker, sommige recepten, zoals krokant perentaartje met roomijs, wil ik zeker een keer maken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij atlas contact om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
BERENJACHT Klaartje Scheepers

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg