Ver Weg, Dichtbij - Helen Fisher


Van ambo | anthos uitgevers mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Space Hopper

Oorspronkelijke uitgever:
Simon & Schuster UK Ltd

Waar gaat het boek over? 
Faye leidt een gelukkig leven met haar man en twee dochters, maar er is een groot gemis: haar moeder, die overleed toen Faye acht was. Faye is nooit over de pijn van dit verlies heen gekomen en als ze door een wonderlijk voorval de kans krijgt terug in de tijd te reizen en haar moeder in levenden lijve te ontmoeten, maakt ze daar gretig gebruik van. Eindelijk kan ze antwoorden op haar vragen krijgen. Maar tijd in het verleden doorbrengen met haar moeder betekent weg zijn van haar eigen gezin in het nu. Tot hoever is Faye bereid te gaan om weer bij haar moeder te kunnen zijn?

Ver weg, dichtbij is een originele en hartverwarmende roman over moeders, dochters en de onvergetelijke momenten die richting geven aan het leven.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Helen Fisher studeerde psychologie aan Westminster University en ergonomie aan University College London en werkte als onderzoeker bij het Royal National Intitute of Blind People. Ze woont en werkt in Suffolk. Ver weg, dichtbij is haar eerste roman.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Marion Drolsbach

Omslagontwerp:
Margo Togni

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789026356865

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
352

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Ver weg, dichtbij van Helen Fisher krijg je het gevoel dat het een boek is dat gaat over moeder en kind relatie. Het is mooi dat de cover via de zijkant doorloopt op de achterkant. Ondanks dat het een schitterende cover is, is het jammer dat men zich niet aan de originele cover of de cover van het originele e-book heeft gehouden. Die twee covers passen beter bij het boek, omdat wat je ziet op de covers, ook voor komt in het boek. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. Ondanks dat de titel past bij het verhaal, is het toch jammer dat men niet voor de originele titel heeft gekozen, ook omdat de originele titel in het verhaal, die geregeld genoemd wordt, niet is vertaald, maar bovenal past de originele titel beter bij het boek.
In Ver weg, dichtbij van Helen Fisher vertelt de hoofdpersoon haar verhaal aan de lezer. Ze vertelt wat haar is overkomen en waarom ze haar verhaal niet aan haar man durft te vertellen. Ze leidt een gelukkig leven met haar man en twee dochters, maar toch is er een groot gemis dat ze dagelijks met haar meedraagt. Op jonge leeftijd overleed haar moeder en daar is ze nooit overheen gekomen. Door een wonderlijk toeval reist ze op een dag terug in de tijd en probeert ze antwoorden te krijgen op vele vragen die ze heeft. Als ze weer terug is in het heden verlangt ze hevig terug naar het verleden. De vraag is hoeveel ze ervoor over heeft om weer terug te reizen in de tijd, want het is een reis dat niet zonder risico's is. Wat is ze bereid om ervoor op te geven? Wat zou er gebeuren in het heden als ze, ook al lijkt het minimaal, iets veranderd in het verleden? 
Ver weg, dichtbij van Helen Fisher is een verhaal waar je meteen in zit en dat je pas loslaat als je het boek uit hebt. Als je er eenmaal in bent begonnen wil je alleen maar verder lezen, wil je weten hoe het verhaal verder gaat, wil je weten of de hoofdpersoon antwoorden op haar vragen krijgt en of ze, wat ze heeft meegemaakt, ooit aan haar man durft te vertellen. Doordat het verhaal op een vertellende manier is geschreven, heb je dan ook het gevoel dat de hoofdpersoon het tegen de lezer heeft. Iets wat ze af en toe ook laat blijken door zinnen als 'Ik ben blij dat je er bent en nog naar me luistert.' Hier en daar is het een tikkeltje voorspelbaar, weet je al hoe het zal lopen, maar er zitten genoeg verrassende wendingen in die je niet ziet aankomen. Het eind komt deels als een verrassing, maar je had het ook wel kunnen verwachten als je het verhaal goed hebt gelezen. Sommige stukjes komen wat ongeloofwaardig over, maar tegelijkertijd geloof je wat je leest. Wat jammer is, is dat de auteur niet een extra epiloog heeft geschreven met hoe het een jaar of wat later is en wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd. De extra epiloog had het verhaal compleet gemaakt. Nu heb je het idee, als je het boek uit hebt, dat je nog een stukje mist. 
Helen Fisher heeft zich in Ver weg, dichtbij heel erg goed ingeleefd in de personages en in de tijden waarin het verhaal zich afspeelt. Ze weet de gevoelens van de personages goed over te brengen. Je voelt de liefde van de moeders voor hun kinderen en voelt de liefde van de hoofdpersoon voor haar man. Ze laat heel goed zien waarom een kind, als het een ouder verliest, of een ander dierbaar persoon, afscheid moet kunnen nemen van de persoon, moet kunnen rouwen. Het verhaal laat goed zien hoever moederliefde en ouderliefde kunnen gaan, wat men ervoor over heeft. Daarnaast laat het verhaal goed zien dat er meer is tussen hemel en aarde, dat men in meer kan geloven dan alleen een God, dat er meer wonderlijke dingen kunnen gebeuren die velen zich niet kunnen voorstellen, zich dat pas kunnen voorstellen als ze iets wonderlijks hebben ervaren. Je vraagt je geregeld af hoe jij gereageerd zou hebben en als je terug in de tijd zou kunnen reizen, naar welke tijd je dan terug zou willen gaan.
Kortom; Ver weg, dichtbij van Helen Fisher is een mooi verhaal over moeder- en ouderliefde. De auteur heeft zich goed ingeleefd in de personages. Als het boek uit hebt en je spreekt ook de Engelse taal, dan wil je het boek ook in de originele taal lezen, om erachter te komen of er misschien nog iets meer of bepaalde stukjes op een andere manier zijn geschreven.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Het boek voldeed niet helemaal aan mijn verwachtingen, ik had er iets meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past, maar het was beter geweest als men voor de originele cover had gekozen, want die past beter bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Het is een mooie titel, die bij het boek past, maar het was beter geweest als men voor de originele titel had gekozen, ook omdat die in het boek verder niet vertaald is. Wat leuk is, is als je googelt op de originele titel, dat je erachter komt dat het leuk speelgoed is van vroeger. Veel mensen zullen daar leuke, en minder leuke, herinneringen aan hebben.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vertellende manier geschreven. Je hebt tijdens het lezen het gevoel dat de hoofdpersoon bij jou op de bank zit en haar verhaal vertelt. Daardoor leest het boek vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is in dit geval niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen wil je weten hoe het verhaal verder gaat, of de hoofdpersoon antwoorden op haar vragen krijgt, of haar man ooit achter de waarheid komt en hoe hij erop zal reageren mocht hij erachter komen en je wil weten hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Deels wel, deels niet.

Is het verhaal geloofwaardig?
Over het algemeen is het verhaal geloofwaardig, maar er zitten een paar ongeloofwaardige stukjes in.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Jeanie, omdat ze niet een doorsnee moeder is, maar wel alles voor haar kind over heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand een hekel in dit verhaal.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend met haar kunnen zijn.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen leuk.

Zou je in de tijden dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me kunnen raken. Het raakte me dat de hoofdpersoon nooit heeft kunnen rouwen, dat ze nooit echt antwoorden had gekregen. Gelukkig is dat vandaag de dag anders, krijgt een kind de kans om te rouwen als het een dierbare verliest. 

Mooie quote in het boek: 
Egoïstisch zijn is veel makkelijker als je jezelf kunt wijsmaken dat het beter is voor een ander.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van ouder en kind verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van ambo | anthos uitgevers om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Helen Fisher Twitter

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg