Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Het Circus Van De Vrijheid - Sue Smethurst


Van UITGEVERIJ De Fontein mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het waargebeurde verhaal van een Joods gezin dat dankzij Circus Staniewski ontsnapte aan de nazi's

Oorspronkelijke titel:
The Freedom Circus

Oorspronkelijke uitgever:
Penguin Random House

Waar gaat het boek over? 
Mindla en Michael wisten Polen te ontvluchten toen de nazi’s binnenvielen – maar hun reis duurde tien jaar en leidde over drie continenten voor ze zich veilig wisten. Dit is hun verhaal.

Mindla en Michael Horowitz waren net getrouwd, hun eerste zoontje onderweg, toen de nazi’s Polen binnenvielen. Michael was een circusartiest voor het beroemde Circus Staniewski, en dat heeft hun leven gered. Dankzij door het circus vervalste papieren wist het gezin Polen te ontvluchten — naar Rusland…
Hun vlucht duurde uiteindelijk tien jaar en leidde hen over drie continenten, voor ze zich eindelijk veilig wisten. Dit is hun verhaal.

Het circus van de vrijheid is opgetekend door Australische auteur Sue Smethurst, die al meerdere non-fictietitels op haar naam heeft staan. Toen ze op familiebijeenkomsten hoorde over hoe haar schoonfamilie op bijzondere wijze aan de nazi’s was ontsnapt, besloot ze dit verhaal op te tekenen. Ondersteund met foto’s uit historische bronnen en familiearchieven, leest dit verhaal als een spannende roman.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Vanja Walsmit & Janne-Meije van Rijn

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789026156571

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
275

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden/

Prijs:
€ 17,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Het circus van de vrijheid van Sue Smethurst wil je weten wie de mensen zijn en wat hun verhaal is. Je wilt weten waar ze naar toe gaan. Het is goed dat men de originele cover heeft aangehouden, het is alleen jammer dat men de Jodenster er niet bij heeft geplaatst, zoals te zien is op de originele cover. Die geeft een duidelijker en ander beeld van het gezin op de cover. De titel, en vooral de subtitel, maken nieuwsgierig. Je wilt weten hoe het gezin dankzij een circus kon ontsnappen. Je vraagt je af of ze als artiesten zo verkleed en geschminkt waren, dat ze niet meer te herkennen waren en daardoor op die manier konden ontsnappen samen met valse papieren. De mooie foto's maken het boek compleet.
Het circus van de vrijheid van Sue Smethurst gaat over een gezin dat dankzij een beroemd Pools circus wist te ontsnappen aan de nazi's. Het is een indrukwekkend verhaal dat opgedeeld is in drie delen: voor de oorlog, tijdens de oorlog en na de oorlog. Je leert de familie voor de oorlog kennen, waar Michael en Mindla kennis met elkaar maken, uiteindelijk trouwen en een kind krijgen. Tijdens de oorlog besluit Mindla samen met haar kind haar man, die met het circus waar hij toen werkte ergens anders was, achterna te gaan. Helaas lopen ze elkaar mis, maar na een tijd komen ze weer bij elkaar en nadat ze hun kind, die door gebeurtenissen ergens anders verbleef, hadden gevonden, vluchten ze naar Rusland. Uiteindelijk moesten ze ook uit Rusland vluchten en na tien jaar van vluchten over drie continenten wisten ze zich uiteindelijk veilig in het land waar ze uiteindelijk naar toe zijn gevlucht. In het laatste deel kom je te weten hoe het de familie is vergaan na de oorlog en wie van de familie van Mindla de oorlog wist te overleven en wie niet.
Het circus van de vrijheid van Sue Smethurst is een indrukwekkend verhaal waar je meteen in zit. Het is goed dat de auteur Mindla naar haar verhaal over de Tweede Wereldoorlog heeft gevraagd, ook al vond Mindla haar levensverhaal niet zo heel bijzonder, maar haar verhaal mag toch wel heel bijzonder worden genoemd. Uiteraard zijn alle verhalen van de overlevenden en die het niet gered hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog, bijzonder. Maar het is goed dat ook dit verhaal is verteld. Niet alleen voor de familie van Mindla & Michael, maar ook voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Het is een verhaal dat laat zien hoe de mensen de oorlog ervoeren, hoe verschillend er door de mensen eerst werd gereageerd, zoals duidelijk is in het gezin waar Mindla opgroeide. Het verhaal laat zien wat de risico's waren om op de vlucht te slaan en wat er gebeurde als je gepakt werd. Het verhaal laat ook zien hoe belangrijk het was als mensen je hielpen en hoe uiterlijk van mensen soms kan misleiden zoals Mindla op een gegeven moment meemaakte.
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor je het gevoel hebt dat je het verhaal zelf meemaakt vanaf de zijlijn. Onder andere daardoor leest het boek vlot weg. Door de beschrijving van hoe de moeder van Mindla in de keuken bezig was met allerlei lekkers te maken, wou je dat je in de tijd terug kon reizen en erbij aan tafel kon gaan zitten om te genieten van de gezelligheid zoals beschreven in het verhaal. Je voelt de liefde voor het gezin waarin Mindla is opgegroeid, maar ook de liefde voor haar gezin voel je tijdens het lezen. Je hebt soms met haar te doen als ze iets ergs meemaakt of een slecht bericht heeft gehad, maar bovenal bewonder je haar om hoe ze weet te overleven, dat ze haar hoop op een betere toekomst niet verliest en hoe ze haar zoon weet op te beuren als iets hem te lang duurde.
De auteur heeft zich goed ingeleefd in de personages, de tijden en de plaatsen. Je leeft mee met de mensen, wordt soms boos, zoals als een man bij een bakkerij uit de rij wordt getrokken en in elkaar wordt geslagen, voelt soms de onmacht, het verdriet (de doos met tissues heb je nodig bij dit boek), zit soms in spanning zoals tijdens een vlucht, maar voelt ook de vreugde zoals van een weerzien. Je merkt aan alles dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan en goed heeft geluisterd naar Mindla en eenieder die het gezin heeft gekend voor, tijdens en na de oorlog. Wat leuk is, is dat je Wisniak leert maken en een paar woorden Pools, zoals 'szalony kutas' leert. Je moet het verhaal wel in tijdsbeeld plaatsen, dat wat toen 'normaal' was, nu niet meer 'normaal' is, zoals bijvoorbeeld dat men met meerdere gezinnen in een klein huis woonde. Dit boek is overigens geen boek voor onder het eten of voor het slapen gaan om te lezen, omdat er stukjes in staan die te hartverscheurend zijn.
Kortom; Het circus van de vrijheid van Sue Smethurst is het bijzondere verhaal van een gezin dat wist te ontsnappen aan de nazi's dankzij een beroemd Pools circus. Na tien jaar van vluchten voelden ze zich eindelijk veilig in het land waar ze uiteindelijk naar toe zijn gevlucht. Het waren tien zware jaren waarin ze veel meemaakten.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is goed dat men niet teveel heeft veranderd van de originele cover. Het is alleen jammer dat men de Joodse ster niet heeft overgenomen. Dat geeft een ander beeld aan het gezin. Je krijgt daardoor al sneller het vermoeden waar het verhaal over zal gaan.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is mooi dat men de originele titel letterlijk heeft vertaald en geen eigen titel heeft gekozen.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen. Je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het gezin het verder is vergaan, 

Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Mindla, omdat ze een sterke vrouw was die hoop bleef houden, niet snel opgaf en dol was op haar gezin.

Aan wie had je een hekel en waarom?
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Alsof ze tegen de wereld wilde zeggen: 'Jullie hebben me alles afgenomen, maar mijn trots krijgen jullie niet.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het e-book mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van UITGEVERIJ De Fontein om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
SUE SMETHURST

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg