mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.
Overleven op de Wallen, gevangen bij de nonnen
Waar gaat het boek over?
In Lief wezen groeit Rita op als kind van een prostituee in ‘warm Amsterdam.’ Het zijn de Wallen in de roerige jaren zestig. Rita’s moeder is behalve prostituee vooral een kreng van een moeder. Ze mishandelt het meisje en verhuurt haar aan ‘dure meneren’, waaronder bekende sportlieden. Ze moest ‘lief wezen’. (fragment) ’s Nachts schudde haar moeder Rita wakker. ‘Er is iemand voor je. Trek je mooie jurk aan. Lief wezen, hoor!’ riep ze nog aan de andere kant van de deur. Rita krijgt redding van een buurvrouw en agenten van het bureau Warmoesstraat. Als jeugdzorg haar naar een kindertehuis bij de nonnen stuurt, belandt ze in een nieuwe hel. Keer op keer, tussen het ene na het andere tehuis, haalt haar tiranieke moeder haar terug naar de Wallen. (fragment) ‘Juf?’ Rita leunde tegen de benen, die zacht aanvoelden onder de dikke lagen stof van het zwarte habijt. Deze zuster was zo anders dan de nonnen, die haar ‘s nachts urenlang op haar knieën dwongen, met haar armen uitgestrekt naar Hem, als ze van angst in bed had geplast. Op haar veertiende wordt Rita zwanger. Ten einde raad en tegen beter weten in zoekt Rita hulp bij de nonnen op de Oudezijds Voorburgwal. Zonder haar medeweten of overleg wordt ze in het naburige patronaat verdoofd en illegaal geaborteerd. Drie jaar opsluiting en dwangarbeid volgen. Uiteindelijk weet Rita los te breken van de katholieke opvanghuizen. Met grote levenskracht weet Rita haar positieve instelling voor een waardig bestaan te behouden. Haar levensverhaal is hartverscheurend, maar ook vol levenslust en veerkracht. Rita is een overlever.
Wieke Hart (1971) studeerde taal- en literatuurwetenschap in Tilburg. Eerder publiceerde zij, samen met Maria Genova, het goed ontvangen Strafkind, gevangen bij de nonnen.
Rita Sterkeboer (1946) is een van de vrouwen die in Strafkind werden beschreven als slachtoffer van kinderdwangarbeid bij de Zusters van de Goede Herder.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Ben Gross
Jaar van verschijnen:
2021
EAN:
9789089754349
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
320
Genre:
Misbruik & onrecht
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Prijs:
€ 20,-
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van het gezicht van het meisje op de cover van Lief wezen van Wieke Hart en Rita Sterkeboer wordt je verdrietig, je voelt aan alles dat ze al teveel heeft meegemaakt voor haar leeftijd. Stiekem hoop je dat ze toch nog een mooie jeugd heeft gehad ondanks de slechte start, maar dan lees je de subtitel en dan weet je eigenlijk al genoeg. De titel doet vermoeden dat haar ouders dat tegen haar zeggen als ze bij iemand aan het spelen is, maar al snel blijkt in het verhaal dat de waarschuwing op een andere manier is bedoeld.
Lief wezen van Wieke Hart en Rita Sterkeboer is het traumatische jeugdverhaal van Rita Sterkeboer. Vanaf kort na haar geboorte moet ze al het een en ander meemaken, waarbij ook haar tante een trauma oploopt naast wat haar tante al had te verwerken vanuit haar jeugd. Rita wordt vanaf kort nadat ze geboren is mishandeld door haar moeder en al heel jong meegegeven aan 'dure meneren'. Nadat ze overdag het huishouden heeft gedaan en op haar broertjes heeft gepast, wordt ze 's nachts geregeld wakker gemaakt door haar moeder die dan zegt dat ze haar mooie jurkje aan moet doen en lief moet wezen om vervolgens naar een meneer te gaan. Op een gegeven moment trekt een buurvrouw aan de bel bij het politiebureau en wordt Rita kort daarna naar de nonnen gestuurd. Helaas wordt het leven er niet makkelijker op en belandt ze in een nieuwe hel. Na een tijdje zorgt haar moeder ervoor dat ze weer thuis komt en begint de ellende opnieuw en dat steeds zo door van opvanghuis naar huis en dat steeds weer. Op haar veertiende wordt ze zwanger en zoekt ze hulp bij de nonnen in de buurt. Zonder haar medeweten en zonder overleg wordt ze ergens anders illegaal geaborteerd en zit ze drie jaar gevangen bij de nonnen van de Goede Herder, die helemaal niet zo goed waren, maar haar en veel meisjes gebruikten voor dwangarbeid. Uiteindelijk weet ze los te barsten uit de katholieke opvanghuizen en weet ze door haar positieve en hoopvolle gedachten een waardig bestaan te leiden.
Lief wezen van Wieke Hart en Rita Sterkeboer is een schokkend en aangrijpend verhaal waarbij je geregeld met verbazing zit te lezen, maar ook met tranen in de ogen (tissues kan je maar beter bij de hand houden). Je hebt continu te doen met Rita en haar broertjes. Je wordt kwaad op haar moeder dat ze haar kinderen zo vaak mishandelt en haar dochter meegeeft aan mannen. Maar je wordt ook kwaad op de mannen, op een enkeling na die Rita vanwege haar leeftijd niet willen, Rita misbruiken. Je krijgt bewondering voor de enkeling die Rita's moeder tegen durft te spreken, zoals voor Johan die zegt waar het op staat. Gelukkig zijn er een paar momenten in het leven dat Rita geniet van het kind-zijn, zoals met haar vriendinnen en de momenten die ze beleefd met dieren, waaraan je merkt dat ze een echte dierenvriend is, maar dat de dieren haar ook aanvoelen, zoals bijvoorbeeld het paard van de schillenboer die op een gegeven moment geen stap meer wilde verzetten voor hij Rita had gezien. Het stukje laat zien dat dieren mensen goed aanvoelen.
Ook al moet je het verhaal in het tijdsbeeld plaatsen, was het vroeger 'normaal' dat men niet naar kinderen luisterde, toch blijft het vreemd dat, bijvoorbeeld haar vader, zijn dochter niet had weggehaald bij zijn vrouw en had gezorgd dat ze een beter leven kreeg, zodat ze niet tussentijds in opvanghuizen kwam waar haar leven ook een hel was. Ook begrijp je niets van de hulpverleners, tot je later leest waarom ze niet echt ingrepen.
Niet alleen Rita doet haar verhaal, ook anderen komen aan het woord, zoals haar jongste broertje, die zijn verhaal vertelt over hun jeugd en waarom hij geen kinderen heeft. Voor veel mensen die een nare jeugd hebben gehad, kan dat laatste herkenbaar zijn, dat ze om dezelfde reden geen kinderen hebben. Het is indrukwekkend om aan het eind te lezen hoe het de belangrijkste personen is vergaan in hun levens, al is het niet voor iedereen even goed afgelopen. Je bewondert in ieder geval Rita's positiviteit en haar kracht. Je merkt aan de intermezzo's dat ze graag voor anderen zorgt en wil dat ze niets te kort komen. Het is heel erg bewonderenswaardig van haar dat ze haar verhaal heeft verteld, ook al is die heel erg schokkend.
Kortom; Lief wezen van Wieke Hart en Rita Sterkeboer is een aangrijpend en schokkend verhaal van Rita dat laat zien dat kindermishandeling en misbruik helaas van alle tijden is. Iedereen die in de jeugdzorg werkt en met jeugd werkt, zoals leraren, kinderartsen enz. zou dit boek moeten lezen, zodat men begrijpt waarom kinderen niet snel over hun problemen thuis vertellen, waarom ze het liever voor zich houden tot ze 'breken'.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Ondanks dat ik verdrietig word van de blik van de jonge Rita, is het een goedgekozen cover. Je krijgt meteen een vermoeden van wat voor boek je gaat lezen.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is heel erg goed gekozen, ook al denk je eerst dat het een liefdevolle waarschuwing is van een liefdevolle ouder voor zijn kind die bij iemand anders verblijft. Helaas blijkt met de titel een andere waarschuwing te worden bedoeld.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een vlotte manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.
Hoe actueel is het boek?
Helaas is het boek nog steeds heel erg actueel. Er worden vandaag de dag helaas nog steeds kinderen mishandeld en misbruikt.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Tante Lenie, omdat ze, ook al had ze haar problemen, altijd lief was voor haar nichtje, zorgde dat haar nichtje niets te kort kwam als ze kwam logeren.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal van Rita heeft me geraakt.
Mooie quote in het boek:
Alsof een goede fee haar met haar toverstokje aanraakte om alle goeds te laten uitkomen en het kwaad weg te toveren.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die met jeugd werkt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, dat ga ik niet.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het is een gesigneerd exemplaar, die gaat terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Het boek is onder andere te koop bij bol.com.
Reacties
Een reactie posten