Liefdeswerk - Mireille Geus & Anna Van Praag


Van UITGEVERIJ de meent mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een briefwisseling over schrijven, leven en liefde

Waar gaat het boek over? 
Nog nooit hebben zoveel mensen thuis een boek zitten schrijven als nu. Uitgevers kunnen de manuscriptenstroom bijna niet aan. Waar komt toch al dat ‘liefdeswerk’ vandaan, zonder enige garantie op succes? Is het een overgeromantiseerd verlangen? Dit boek biedt een kijkje achter de schermen – het is ‘nachtkastjesmateriaal’ voor iedereen die droomt van een schrijfcarrière. Mireille Geus en Anna van Praag, ervaren schrijfsters en vriendinnen, schreven elkaar openhartige brieven – schaamteloos, genadeloos – over de geheimen van het literaire bestaan. Brieven over kriskras door het land reizen om ergens in een kleine boekwinkel voor te lezen uit eigen werk. Over mislukkingen en triomfen, de haat-liefdeverhouding met redacteurs, het geworstel met feit en fictie. En over het eigen leven dat zich dwars door de briefwisseling heen aandiende: een scheiding, een burn-out, het overlijden van een moeder. Het resulteerde in een stoer en kwetsbaar boek dat je cadeau zou willen doen aan alle literaire ploeteraars van deze wereld: schrijvers en lezers en alles wat daartussen zit.
 
Bron: bol.com.

Over de auteurs:
Mireille Geus schrijft niet alleen boeken voor volwassenen, zoals 'Madame Jeanette', maar ook voor kinderen, zoals 'Dans!' en 'Mijn dagen met Niets'. Met haar jeugdroman 'Big' won ze een grote literaire prijs: de Gouden Griffel. Anna van Praag publiceerde de laatste jaren vooral boeken voor jongeren: 'Een heel bijzonder meisje', 'Hoe groot is de liefde' en 'Noorderlicht'. Ze schrijft ook voor kranten en tijdschriften en is bekend als blogger.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Pieter Kers

Binnenwerk:
ZetSpiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789083167350

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
196

Genre:
Schrijvers & uitgevers

Prijs:
€ 19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Liefdeswerk van Mireille Geus & Anna van Praag zullen diegenen die de auteurs kennen, meteen weten wie ze zijn. Diegenen die de auteurs niet kennen zullen willen weten wie ze zijn en wat hun verhaal is. De titel doet vermoeden dat het over een ander soort boek gaat dan waar het boek werkelijk over gaat. Het is een titel die je op een andere manier moet bekijken en daarom alleen al heel erg goed gekozen is. Stiekem rijst de vraag hoeveel bronstige mannetjes teleurgesteld zullen zijn als ze het boek in de winkels openslaan en ontdekken dat het niet het soort boek is dat ze hadden verwacht. De subtitel geeft precies aan wat je van het boek kan verwachten.
In Liefdeswerk van Mireille Geus & Anna van Praag schrijven de auteurs elkaar brieven. Daarvoor gaan ze naar een tuinhuis van een beroemd auteur waar ze in de sferen proberen te komen. In het boek kan je lezen of het ze gelukt is. De auteurs schrijven elkaar brieven over het schrijverschap. Ze geven je een goed beeld van het schrijverschap. Ze laten zien dat het niet makkelijk is om een boek te schrijven, dat er meer bij komt kijken dan men denkt, dat het maar voor weinig auteurs is weggelegd die veel verdienen met het schrijven, dat uitgevers vaak heel hard kunnen zijn, maar ze laten ook de leuke kanten van het vak zien en waar een echte schrijver aan voldoet volgens de auteurs. Naast het schrijverschap schrijven ze elkaar ook over hun privéleven, over hun relaties, hun gezinnen, over hun verblijf in het tuinhuisje en halen ze soms herinneringen op uit hun verledens over wat ze hebben meegemaakt.
Wat opvalt in de brieven in Liefdeswerk van Mireille Geus & Anna van Praag is, is dat ze veel schrijven over hun privéleven, Mireille Geus zie je opener worden in de loop van de brieven, maar dat ze toch ook weer niet het achterste van hun tong laten zien, dat ze heel goed hun grenzen kunnen afbakenen over wat ze wel en niet aan de lezers kwijt willen. Iets wat ze soms ook aangeven in de brieven, dat ze dan schrijven dat de een de ander gaat bellen over een bepaald onderwerp. Je leert ze daardoor redelijk goed kennen, maar ook weer niet helemaal. Voor sommige lezers kan het jammer zijn, terwijl anderen er niet zo'n probleem mee zullen hebben. Evengoed zijn de brieven door wat ze schrijven over hun privéleven en de belangstellende vragen die ze elkaar stellen, heel persoonlijke brieven geworden Het belangrijkste is, dat je wat meer over het schrijverschap komt te weten. Iets wat vooral voor (toekomstige) schrijvers interessant is. Het is mooi dat ze niet alleen de leuke kanten van het schrijverschap laten zien, maar ook de minder mooie kanten laten zien, dat het schrijverschap soms keihard kan zijn, zeker als je bijvoorbeeld geen Paul van Loon heet. Door de feedback die de ene auteur aan de andere auteur geeft en daardoor allebei wat schreven over hun boeken die ze op dat moment aan het schrijven waren, wordt je nieuwsgierig naar de boeken van beide auteurs en weet je al dat je ze wilt lezen.
Ondanks dat de auteurs veel, maar ook weer niet teveel over hun privéleven schrijven, leef je mee met de auteurs en is veel van wat ze schrijven over hun privéleven voor veel mensen herkenbaar, zoals bijvoorbeeld dat een van de auteurs haar jongste nog even extra verwend en support met de examens. Ze weten beiden hun gevoelens goed te uiten, zich kwetsbaar op te stellen. Geregeld wordt je geraakt door de auteurs, zoals als een van beide vertelt over haar moeder die ze op jonge leeftijd heeft moeten missen. De auteurs zijn openhartig over de mislukkingen en de triomfen en hoe ze daarmee omgaan. Ze zetten je geregeld aan het denken, zoals bijvoorbeeld over de dood. Daarnaast word je door hun beeldende beschrijvingen van het tuinhuisje nieuwsgierig naar het huisje, wil je het met eigen ogen bewonderen en de boeken die in het tuinhuisje staan lezen. 
Kortom; Liefdeswerk van Mireille Geus & Anna van Praag is een openhartige briefwisseling over het schrijverschap. De auteurs schrijven open en eerlijk over de leuke en minder leuke kanten van het schrijverschap. Daarnaast schrijven ze ook openhartig over hun privéleven en over hun verblijf in het tuinhuisje van een beroemde auteur. Door hun brieven leef je mee met de auteurs en word je nieuwsgierig naar de boeken die ze in die tijd hebben geschreven.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel die op het eerste gezicht dubbelzinnig klinkt, maar in dit boek een totaal andere betekenis heeft dan veel mensen in eerste instantie verwacht zullen hebben.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, die geeft precies weer wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De brieven zijn op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Haarlem en Amsterdam zijn mooie steden.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, beide auteurs hebben me geregeld geraakt met hun brieven, zoals bijvoorbeeld als een van de auteurs een script heeft opgestuurd, de reactie die ze erop krijgt en hoe ze zelf reageert, heeft me geraakt. Ook heeft het me geraakt over wat een van de auteurs over haar jeugd schrijft. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Door open te zijn, niets op te houden, kon ze echt contact maken en daardoor mensen dichtbij laten komen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor (toekomstige) schrijvers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteurs:
Anna van Praag

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg