Parallellen - Ludo Winkelman


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Met parallellen schreef Ludo Winkelman een gedichtenbundel die leest als een ode aan de verbeelding. Beeldende kunst, de samenwerking met musici en reizen vormen de rijke bron waaruit hij put. Steeds opnieuw toont hij een nieuw gezichtspunt en maakt hij je deelgenoot van zijn fascinaties en verwondering. Eerder verschenen van hem de gedichtenbundels 'Echo van de ruis' en 'Ontmoetingen'.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling - Mark Maker

Binnenwerk:
Mark Heuveling - Mark Maker

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789464241075

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
82

Genre:
Gedichten

Prijs:
€ 15,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Parallellen van Ludo Winkelman krijg je een vermoeden dat boek gaat over diverse soorten mensen, dat iedereen gelijk is, maar ook verschillen met elkaar heeft. De setting van de gekleurde strepen, doen denken aan de schilderijen van Piet Mondriaan, ook al is het een andere opstelling op de cover dan de schilderijen van de beroemde kunstenaar. De titel van het boek maakt nieuwsgierig. Je hebt al heel snel door waarom men voor de titel van het boek gekozen heeft. De foto's in het boek maken het boek compleet.
In Parallellen van Ludo Winkelman staan eenenvijftig gedichten. Eenenvijftig gedichten met diverse onderwerpen. Gedichten die verwondering oproepen. Gedichten die fascineren. Gedichten die raken. Gedichten die je doen nadenken. Gedichten die je anders doen kijken naar bepaalde dingen. De gedichten zijn los te lezen. Je bepaalt zelf met welk gedicht je begint, welke je daarna leest en met welk gedicht je eindigt. Doordat het korte gedichten zijn, kan je het boek tussendoor lezen.
Aan veel gedichten in Parallellen van Ludo Winkelman merk je dat de auteur een echte natuurliefhebber is, zoals bijvoorbeeld het gedicht 'Bomen' laat zien. Ook al is het slecht weer, dan weet de auteur er een positieve draai aan te geven, zoals de gedichten 'Regen' en 'Sneeuwnacht' laten zien. Water, op welke manier ook, is duidelijk een geliefd onderwerp van de auteur. Diverse gedichten hebben als onderwerp wat met water te maken heeft, zoals de gedichten 'Rivier' en 'Vertrek naar zee'. Soms vergelijkt hij twee dingen met elkaar, zoals in 'De oude alligator', waarin je tegelijkertijd de liefde voor een belangrijk persoon van hem voelt. Een enkele keer speelt de auteur in op de actualiteit zoals in het gedicht 'Corona', dat laat zien hoe het was toen veel bedrijven gesloten waren. De auteur weet zijn gevoelens op zijn tijd goed te verwoorden, zoals in het gedicht 'Zicht'.
De gedichten zijn stuk voor stuk beeldend geschreven. In diverse gedichten voel je de verwondering om wat de auteur heeft gezien, heeft gevoeld, heeft ervaren. Je merkt aan alles dat de gedichten niet zomaar zijn geschreven, dat er over is nagedacht alvorens de woorden zijn geschreven, dat er is gewikt en gewogen. 
Kortom; Parallellen van Ludo Winkelman is een gedichtenbundel met eenenvijftig afwisselende gedichten die je raken, die je positief naar de seizoenen laat kijken en je laten mee verwonderen over bijvoorbeeld de natuur.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Ondanks dat het een andere vakverdeling is, deed de kleurverdeling mij aan de schilderijen van Piet Mondriaan denken.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Je ziet het ook in de gedichten terug komen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De gedichten zijn stuk voor stuk beeldend geschreven.

Wat vind je van de opbouw van de gedichten?
De gedichten zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de gedichten?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, diverse gedichten hebben mij geraakt, zoals 'Vader' en 'De oude alligator'.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van gedichten houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Ludo Winkelman

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg