Sjoerd - Leo Plantaz


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Onder de radar

Waar gaat het boek over? 
Rechercheurs Jean Servaas en Harrie Goblet onderzoeken de raadselachtige dood van een jonge vrouw in een caravan. Bij de caravan treffen ze sporen aan, die leiden naar een drankzuchtige zwerver, Sjoerd, die af en toe in de caravan verblijft. Sjoerd slaat op de vlucht als hij de agenten ziet en komt, na een tussenstop in de kelder van een café, waar hij verzorgd wordt door de vrouw van de eigenaar, in een ingewikkelde situatie terecht. Drie mannen, die net een snackbar hebben overvallen, dwingen hem met hen mee te gaan en een dokter te zoeken, voor een van de mannen, die denkt dat hij ernstig gewond is. Sjoerd herinnert zich het huis van een oude dokter, waar hij wel eens geweest is. De dokter ligt op sterven en zijn dochter, Anna, wordt gedwongen de mannen te helpen. Dan ontspint zich een reeks spannende avonturen, waarbij de mannen onderling grote problemen krijgen. Ook hun opdrachtgever, Rademacher, zorgt voor onrust. Rademacher wordt zelf onder druk gezet door iemand uit het verleden. Sjoerd en Anna moeten intussen voor hun leven vechten. Gaandeweg blijkt, dat de hoofdpersonen anders in het leven staan dan het aanvankelijk leek.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Leo Plantaz is geboren in 1947. Hij heeft altijd veel detectiveboeken gelezen. Tijdens het lezen van die boeken dacht hij wel eens, ik had het verhaal een andere wending gegeven. Na zijn pensionering is hij begonnen met schrijven. Dat was moeilijker dan hij dacht. Maar hij is een doorzetter. Het resultaat is dit boek.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789463653923

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
426

Genre:
Detectives

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 24,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de indringende cover van Sjoerd van Leo Plantaz wil je weten wie de man op de cover is en wat zijn verhaal is. De titel, en dan met name de subtitel, maken je nieuwsgierig naar het verhaal. De titel van het boek is al snel duidelijk, de subtitel wordt pas aan het eind duidelijk.
In Sjoerd van Leo Plantaz onderzoeken twee rechercheurs de raadselachtige dood van een vrouw in een caravan. Bij de caravan treffen ze sporen aan die leiden naar de alcoholist Sjoerd. Sjoerd die de rechercheurs heeft gezien slaat op de vlucht en duikt een korte tijd onder in de kelder van een café waarna hij weer op pad gaat. Drie mannen die even daarvoor een overval op een snackbar hebben gepleegd dwingen Sjoerd om ze naar een huisarts te brengen. Hij herinnert zich een gepensioneerde huisarts en brengt ze erheen. De huisarts blijkt op sterven te liggen en zijn dochter wordt gedwongen om de mannen te helpen. Dan ontspint zich een reeks spannende avonturen waarbij de verhoudingen van de mannen onderling op de proef gesteld wordt. Ook hun opdrachtgever blijkt dan voor problemen te zorgen. Hij wordt weer onder druk gezet door iemand uit het verleden. Steeds meer komt naar voren dat de personen anders in het leven staan dan gedacht. De vraag is of een paar personen hun leven uiteindelijk kunnen gaan leiden zoals ze dat in gedachten hadden.
Meteen vanaf de eerste pagina van Sjoerd van Leo Plantaz wordt je meegenomen in het verhaal. Je wilt weten hoe het precies zit met de dood van de vrouw en wat Sjoerd ermee te maken heeft. Ook wil je weten hoe het verhaal zal eindigen. Op een gegeven moment krijg je een vermoeden hoe het zal lopen tussen twee personen. Het enige wat jammer is, is dat je het stukje op een bouwplaats ook in een ander boek kan lezen. Het lijkt wel of dat stukje compleet is over genomen. Vooral vanaf het laatste deel kan je het boek niet meer wegleggen, omdat je wilt weten hoe het verhaal zal eindigen. 
Sjoerd van Leo Plantaz is een verhaal boordevol spannende momenten, zoals tijdens een rit naar de huisarts. Je zit geregeld in spanning. De spannende momenten worden geregeld afgewisseld met rustige momenten zodat je even bij kan komen van de spanning. Het is een verhaal waarbij je je geregeld afvraagt wat jij gedaan zou hebben als je bijvoorbeeld in de schoenen van Anna had gestaan. Een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en een eind die grotendeels als een verrassing komt. Het verhaal is in dagboekvorm geschreven en ondanks dat er steeds anderen een hoofdrol spelen, is het verhaal toch overzichtelijk doordat er, ook al zijn er redelijk wat personages, het toch niet te veel personages zijn waardoor het onoverzichtelijk wordt. Ondanks dat, is het wel goed opletten geblazen.
Je ziet een paar personen groeien en stiekem krijg je te doen met twee van de criminelen. Je hoopt dat ze hun leven zullen beteren en in de toekomst weer in de maatschappij mee kunnen draaien. De auteur heeft de belangrijkste personages goed weten uit te diepen, zodat je ze goed leert kennen en je meer begrip krijgt voor sommige personages en steeds minder voor andere personages. Het verhaal laat goed zien hoe sterk mensen kunnen zijn als het erop aankomt, wat geldzucht met mensen kan doen en hoe omstandigheden mensen kunnen veranderen. Het is aan te bevelen om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten een paar emotionele momenten in, zoals bij een sterfgeval.
Kortom; Sjoerd van Leo Plantaz is een spannend verhaal waarbij steeds duidelijker wordt dat diverse personages anders in het leven staan dan je verwacht had aan het begin, waarbij je stiekem hoopt dat twee personages uiteindelijk weer in de maatschappij mee kunnen draaien en het leven kunnen leiden dat ze echt willen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een indringende cover die bij het boek past. Toch had de baard wel langer mogen zijn, de baard van de man op de cover is een aantal centimeter te kort voor het personage Sjoerd.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want om hem draait het boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen. Pas op het eind begrijp je waarom er voor deze subtitel is gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een haast filmische manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen, vooral vanaf het laatste deel, kan je niet meer stoppen, omdat je wilt weten hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Het plot heeft me deels wel en deels niet verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Een paar personen zie je in hun voordeel groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Sjoerd, omdat, ondanks dat hij getekend is door het leven, toch een klein hartje heeft en zijn eigen gang gaat.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon, maar wel pas zoals hij aan het eind is. Aan het begin van het verhaal had ik dat niet gekund.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik hun beweegredenen, ook al keur ik niet alles goed wat ze doen, van anderen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Maastricht is een hele mooie stad en de andere plaatsen klinken ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld de verhalen van Rob, Pat, Anna en Sjoerd hebben me geraakt. Ook het overlijden van een bepaald persoon en hoe de begraving verliep heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg