Ajax Amsterdam - Sam Van Clemen


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. 

Waar gaat het boek over? 
AFC Ajax is een begrip in het Nederlandse en Europese voetbal. Iedereen kent de club, ze heeft supporters over het hele land. Ze won tot nog toe 35 landstitels, twintig KNVB-bekers en zes Europese Bekers. En ze leverde tal van spelers af van internationale klasse. De Johan Cruijff ArenA is door de jaren uitgebouwd tot een voetbaltempel waar het aangenaam vertoeven is. Voorgangers De Meer en het Olympisch Stadion zijn eveneens legendarische voetbaltempels. Nu de club al meer dan 120 jaar bestaat, brengt dit boek een up-to-date overzicht van die rijke geschiedenis in negen chronologische delen. Aan de belangrijkste spelers en bestuursleden zijn aparte kaderteksten gewijd. In de bijlage zijn overzichten opgenomen van het palmares van de club en de individuele spelers, de eindstanden in de competitie, de Ajacieden in Oranje, de Europese wedstrijden, de voorzitters en de trainers. Zo wordt een belangrijk stuk Nederlandse en Europese voetbalgeschiedenis in kaart gebracht.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling - Mark Maker

Binnenwerk:
Mark Heuveling - Mark Maker

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789464240016

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
354

Genre:
Sportbiografieën

Prijs:
€ 27,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Ajax Amsterdam van Sam van Clemen zullen er maar weinig mensen zijn die geen vermoeden hebben waar het boek over zal gaan. Ook als je geen voetbalfan bent weet je meteen, zonder naar de titel te kijken, waar het boek over zal gaan. De titel spreekt dan ook voor zichzelf. De foto's in het boek maken het boek compleet. Het is alleen jammer dat men bij veel foto's niet de foto's in een kleiner formaat heeft geplaatst. Nu missen veel voetballers een deel van hun hoofd, en sommige zelfs hun hele hoofd, op diverse foto's. Ook is het jammer dat de foto van 20 mei 1971 twee keer in het boek staat. Men had voor een van de twee beter een andere foto uit diezelfde wedstrijd kunnen kiezen.
Ajax Amsterdam van Sam van Clemen gaat over, zoals de titel al aangeeft, voetbalclub Ajax uit onze hoofdstad. Het boek geeft de geschiedenis van Ajax weer. Je komt te weten over het begin van Ajax, de vele wedstrijden die ze gespeeld hebben, welke spelers de landstitel hebben gehaald, de hoogte- en dieptepunten, de vele spelers en andere mensen die belangrijk waren en zijn voor Ajax en de clubstadions. Het boek gaat over het allereerste begin van Ajax en eindigt met het seizoen 2019-2020. Je krijgt een mooi beeld van een van Nederlands bekendste voetbalclubs die vele beroemde spelers heeft voortgebracht, zoals een van de bekendste voetballers ter wereld. 
Ajax Amsterdam van Sam van Clemen is een interessant boek voor de voetballiefhebbers. Het boek geeft een mooi tijdsbeeld vanaf het begin tot en met het voetbalseizoen 2019-2020. Het is een reis door de tijd waarbij voor veel mensen op een gegeven moment veel bekend voor gaat komen, omdat ze bijvoorbeeld zelf bij een wedstrijd waren en de diverse spelers al dan niet persoonlijk kennen. Je leest hoe het voetbal in de loop van de jaren is veranderd, niet alleen de manier van spelen, maar ook de spelers die makkelijker naar een andere club kunnen gaan. Het is mooi dat de auteur diverse (oud)spelers, zoals Sjaak Swart en Rinus Michels, op een aparte pagina uitgelicht heeft zodat je iets meer komt te weten over de voetbalcarrières van de spelers.
Je merkt dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan naar de club. Geregeld citeert hij uit ander werk van anderen, zoals uit het Jaarboek van Ajax en diverse kranten. Doordat hij meestal de bron erbij vermeld is het niet erg. Ook omdat hij met genoeg tekst komt die in zijn eigen woorden zijn beschreven. Wat wel jammer is, is dat hij sommige woorden in het Engels heeft geschreven terwijl die bij de wedstrijden, voor zover bekend, in het Nederlands worden genoemd, zoals 'owngoal' dat 'eigen doelpunt' wordt genoemd. 
Kortom: Ajax Amsterdam van Sam van Clemen is mooi naslagwerk dat de geschiedenis van de voetbalclub en zijn spelers mooi weergeeft. Het is een mooie reis door de tijd waarbij veel mensen op een gegeven moment 'o ja, dat was toen' en meer van dat soort uitspraken zal doen, omdat ze ervan gehoord hebben, gezien hebben of er bij waren.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Ook als je geen voetbalfan bent, weet je meteen over welke club het boek gaat.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want het draait om de genoemde voetbalclub.
 
Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, de auteur heeft me niet kunnen raken, maar dat is niet erg. Ik heb genoten van het boek.

Mooie quote in het boek: 
"Man, wij waren zo verschrikkelijk Ajacied."

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de (oud)spelers en (oud)medewerkers van Ajax en de Ajax-fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Sam Van Clemen

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties