Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

De Man Die Een Kip Was - Frits Criens


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De man die een kip was is een tragikomische, kleine familiegeschiedenis. Tijdens de coronapandemie neemt het leven van Egidius Henne buiten zijn schuld een drastische wending. Zo raakt hij vlak voor de lockdown in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen onder de indruk van het werk van Niki de Saint Phalle. Deze kunstenares roept een oude droom in hem wakker uit de tijd dat hij ontdekte dat er een vogel in hem schuilt. Die is het leven van Egidius met dwingende kracht gaan beheersen en wordt steeds meer onderdeel van zijn identiteit. Moeder Almatine denkt dat haar zoon bezeten is door de duivel. Haar trieste, ontroerende levensverhaal loopt als een tweede rode draad door de roman. Van lieverlee krijgt de lezer een beeld van hun bizarre moeder-zoonrelatie. De man die een kip was is een pakkend verhaal, soms hilarisch, soms droogkomisch, soms schrijnend, waarin feiten en fictie rond de levens van moeder Almatine en zoon Egidius Henne de nieuwsgierigheid van de lezer blijven prikkelen.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789463653978

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
318

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De man die een kip was van Frits Criens wordt je nieuwsgierig wat het beeld precies voor moet stellen. Je hebt wel een vermoeden, maar wilt het verhaal erachter weten en door wie het gemaakt is. Het is jammer dat het beeld zo dicht op de onderrand van de cover staat. Het beeld had beter op een lage sokkel kunnen staan en de onderkant van de lage sokkel op de rand van de onderkant van de cover. Dat was mooier geweest. De titel maakt nieuwsgierig naar het verhaal, tegelijkertijd maakt de titel je aan het lachen, zeker bij mensen die visueel ingesteld zijn. De titel wordt al snel duidelijk.
De man die een kip was van Frits Criens gaat over een man die vlak voor de pandemie onder de indruk raakt van het werk van een kunstenares. Zij maakt een oude droom in hem wakker van de tijd dat hij ontdekte dat er een vogel in hem schuilt, maar nog niet wist wat voor soort vogel het was en hoe die heette. De vogel beheerste vanaf die tijd steeds meer zijn leven en is sindsdien een onderdeel van zijn leven. Zijn moeder denkt dat hij bezeten is door de duivel. Langzaamaan kom je te weten waarom zij dat denkt en kom je ook meer te weten over haar leven. Een leven dat zeker niet over rozen ging, Ook kom je langzaamaan meer te weten over de hoofdpersoon. Ze hebben een bizarre moeder-zoonrelatie. 
Je wordt soms ineens van het heden naar het verleden gebracht en dan weer beland je in een droom. De manier waarop het geschreven is, is niet storend, maar je moet wel goed opletten. Het is dan ook geen boek voor tussendoor. Aan het eind van het boek vertelt de auteur hoe hij aan het verhaal kwam.
De proloog in De man die een kip was van Frits Criens maakt dat je het verhaal verder wilt lezen. Het verhaal is opgedeeld in vier dagen. Vier dagen die door wat de hoofdpersoon meemaakt, zijn herinneringen aan het verleden en zijn dromen, soms langer lijken dan het in werkelijkheid is. Het is een verhaal waar je meteen in meegezogen wordt, waar je steeds verder wilt lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen. Het is een verhaal met veel verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Sommige stukjes, en dan met name het verhaal van de moeder, komen schokkend over zoals bijvoorbeeld wat ze na de bevrijding moet doorstaan en waarom, maar ook hoe haar jeugd was. Het verhaal eindigt verrassend, maar ook passend. 
Tijdens het lezen hoop je dat de puzzelstukjes uiteindelijk op zijn plaats vallen, zoals van de moeder die zich tijdens een vakantie vreemd gedraagt. Uiteindelijk kom je daar achter en begrijp je haar vreemde gedrag en is het ontroerend zoals de zoon dan reageert. Ondanks dat de hoofdpersoon een dwang heeft waar hij niets aan kan doen, heb je geregeld met hem te doen, maar vind je het ook knap hoe hij ermee omgaat. Toch erger je je om bepaalde redenen soms ook aan de hoofdpersoon, maar tegelijkertijd bewonder je hem ook weer vanwege zijn standvastigheid zoals bijvoorbeeld wat hij heel zeker weet dat hij heeft gezien. Maar je moet ook geregeld om bepaalde stukjes lachen, zoals het stukje waarin de kippen de hoofdpersoon zijn aandacht opeisten. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in zowel moeder als zoon. 
De man die een kip was van Frits Criens laat zien hoe veroordelend mensen kunnen zijn, hoe mensen anderen een slechte naam kunnen bezorgen zonder dat ze de werkelijke achtergrond kennen. Het verhaal laat ook goed zien hoe een bepaalde opvoeding door kan werken op het kind dat uiteindelijk volwassen is. Daarnaast laat het verhaal goed zien wat voor invloed een nieuwe leraar op een les kan hebben. Voor veel mensen kan het verhaal van de hoofdpersoon die bij de gemeente en op een school heeft gewerkt, deels herkenbaar zijn.
Kortom; De man die een kip was van Frits Criens is een verhaal dat je raakt, dat je laat zien dat mensen er niets aan kunnen doen als ze een bepaalde dwang hebben. Het is een verhaal met veel humor, maar ook met schokkende en bizarre stukjes. Het is een verhaal met twee rode draden.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past, maar beter was het geweest als men het beeld op een sokkel had geplaatst en de onderkant van de sokkel tegen de onderkant van de cover had geplaatst. Dat was mooier geweest.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, past bij het boek. Het is een titel dat een lach op je gezicht tovert. Het is voor te stellen dat mensen alleen al vanwege de humorvolle titel het boek willen lezen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het is een heel erg origineel verhaal.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig, maar het is voor te stellen dat niet iedereen er zo over denkt.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig, ook hier is het voor te stellen dat niet iedereen er zo over denkt.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De oude kamper, omdat hij geen oordelen velt, maar wel alles om begrijpelijke redenen in de gaten houdt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat zou ik niet kunnen en ik weet zeker dat hij ook niet met mij bevriend zou kunnen zijn. We zouden gek worden van elkaars karakter.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Roermond is een mooie stad en de andere plaatsen klinken ook mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren en dan met name het levensverhaal van de moeder heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Hoe minder ze weten, hoe wilder de verhalen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van tragikomische verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig zal houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Frirs Criens

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg