Voordat Alles Beter Werd - Rosemarijn Milo


Van Rosemarijn Milo mocht ik dit boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Voordat alles beter werd is een tragikomedie tegen de achtergrond van het Amsterdam van de negentiger jaren, toen de aidsepidemie voorpaginanieuws was. Vier jonge mensen proberen gezamenlijk te ontsnappen aan discriminatie en aids.
Zij denken daarvoor een ongebruikelijke oplossing te hebben gevonden. Misschien zijn ze daarin wel geslaagd, maar er is geen ontsnappen aan alle andere problemen die zij op hun pad vinden. Iedere oplossing brengt een nieuw probleem aan het licht en laagje voor laagje worden de conflicten en trauma’s uit het verleden blootgelegd.
Zal het kaartenhuis instorten?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Rosemarijn Milo dacht aanvankelijk dat zij celliste zou worden, maar ging na haar conservatoriumopleiding rechten studeren. Zij werd advocaat en rechter. Tegen het einde van haar juridische loopbaan is ze definitief in Frankrijk gaan wonen, waar ze nog een aantal jaren heeft gewerkt als juridisch vertaalster om ten slotte schrijfster te worden. Zij publiceerde inmiddels 'Brieven uit La Dominance' (2012), 'Een vervlogen droom - verslag van een te kort leven' (2019), 'Het hoge woord - vijf vrouwen en een familiegeheim' (2020), 'Eén jaar uit het leven van P.M.C.J.S. - Jaar van honger en muziek' (2021) en 'Hopeloos verliefd op Frankrijk!' (2022).

Bron: voorflap boek

Omslagontwerp:
Yves Nicolay

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789493240940

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
286

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Het boek is nog niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 20,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Voordat alles beter werd van Rosemarijn Milo krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan, hooguit dat het vermoedelijk om een ingewikkelde relatie met meerdere personen gaat. Het is jammer dat men de sekse-symbolen niet heeft doorgedrukt, zodat je een reliëf voelt op de cover,  zoals het lijkt op de cover. Dat had de cover net iets mooier gemaakt. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee wordt bedoeld. De titel zal pas aan het eind duidelijk worden en dan begrijp je ook waarom men voor deze titel heeft gekozen.
In Voordat alles beter werd van Rosemarijn Milo proberen vier jonge mensen te ontsnappen aan de discriminatie die ze geregeld ten deel valt en aan aids. Aids was in de jaren 90 geregeld voorpaginanieuws. Ze kiezen voor een ongebruikelijke oplossing in de hoop dat ze voor een gedeelte toch kunnen leven zoals ze willen zonder dat een ander er wat van denkt. Op zich lijkt het plan geslaagd, maar ze kunnen niet ontsnappen aan de problemen die hun paden kruisen. Eenieder krijgt zo zijn portie problemen waar ze een oplossing voor moeten vinden. Langzaamaan komen er trauma's en conflicten uit het verleden naar boven waar ze mee worstelen, wat ze een plekje moeten geven. De vraag is of ze er met zijn allen uitkomen of niet.
Meteen vanaf de eerste bladzijde van Voordat alles beter werd van Rosemarijn Milo wordt je meegezogen in het verhaal. De auteur heeft zich heel erg goed ingeleefd in de personages, maar ook in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt en in het Amsterdam van de jaren 90. Je sluit al snel de belangrijkste personen in je hart, je leeft met ze mee en hoopt dat de oplossing die ze gevonden hebben, zal lukken in hun plan van slagen. Nog meer hoop je dat ze uiteindelijk hun leven kunnen leven zoals ze het echt willen, maar dan ook in het openbaar. Langzaamaan leer je de personages steeds beter kennen en begin je steeds meer te begrijpen waarom ze reageren zoals ze reageren, waarom ze iets niet willen horen. Je hebt geregeld met de personages te doen, wordt boos op diverse personen als je leest wat sommigen in het verleden hebben moeten meemaken. Geregeld vraag je je af wat jij gedaan zou hebben, hoe je gereageerd zou hebben. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten diverse emotionele stukjes in, zoals bijvoorbeeld het overlijden van een geliefd persoon. Gelukkig zitten er ook een paar humorvolle stukjes in, zoals als twee personen het eens zijn over een belangrijke beslissing en hoe ze erop reageren.
Voordat dat alles beter werd van Rosemarijn Milo is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. Het is alleen geen boek dat je even tussendoor leest, want je moet goed opletten. Je hebt niet altijd meteen door wie aan het woord is of over wie het gaat. Gelukkig heb je dat al wel binnen een paar zinnen door. 
Ondanks dat Voordat alles beter werd van Rosemarijn Milo een fictief verhaal is, zou het verhaal zomaar waar gebeurd kunnen zijn. Daarnaast mag het verhaal wel in de jaren 90 afspelen, helaas zou het voor een deel ook een actueel verhaal kunnen zijn, omdat nog steeds veel mensen de schijn op moeten houden voor de buitenwereld, nog steeds niet zichzelf kunnen zijn ondanks dat nu veel geaccepteerd is. Veel mensen zullen bepaalde stukjes herkennen omdat ze het zelf ook (deels) hebben meegemaakt, zoals bijvoorbeeld wat Lisette in haar jeugd heeft meegemaakt. Het verhaal laat goed zien wat voor impact aids heeft op de patiënt, maar ook op de mensen om hem heen, hoe zwaar het is. De auteur heeft dat heel erg goed weten uit te beelden. 
Voor wie in de jaren 90 in Amsterdam woonde en bewust heeft meegemaakt, zullen veel stukjes bekend voorkomen zoals over het lelijkste gebouw van de stad. Door de beschrijving van de stad wil je ernaar toe om de stad (weer) te verkennen.
Kortom; Voordat alles beter werd van Rosemarijn Milo is een aangrijpend, maar ook indrukwekkend verhaal over vier personen die een ongebruikelijke oplossing voor hun problemen hebben bedacht. De vraag is of het plan slaagt of niet. Ondanks dat het een fictief verhaal is, zou het zomaar waargebeurd kunnen zijn en zou het vandaag de dag deels nog steeds kunnen spelen voor veel mensen. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is alleen jammer dat men de sekse-symbolen niet heeft doorgedrukt zodat er ook daadwerkelijk een reliëf ontstaat.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Helaas is het boek nog steeds deels actueel. Helaas zijn er nog steeds mensen die de schijn naar de buitenwereld op moeten houden. Toch is het evengoed vandaag de dag beter dan in de jaren 90.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Als je er niet in bezig bent, dan houdt het verhaal je onbewust bezig.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Paul, omdat hij een kleurrijke man is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
De vader van Floor, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Nee, ik begrijp niet alle beweegredenen van de personen. Van de belangrijkste personen wel, zeker nadat ik meer over ze wist, maar van diverse personen, zoals de moeder van Jochem, begreep ik ze niet.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad. 

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van diepgaande verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg