mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
Deze ballade schetst in poëtische bewoordingen en met bijbehorende foto’s de geschiedenis van het Westelijk Front in 14/18. De opeenvolgende gebeurtenissen worden verweven met bekende aspecten van deze oorlog: het onvoorstelbare soldatenleed, de modderige loopgraven, de nieuwste wapens en de oorlog-gerelateerde bedrijvigheid. Verscheidene hoofdrolspelers en archetypische deelnemers komen in de gedichten aan bod. Ook is enige aandacht besteed aan de identificatie van de christelijke soldaten met de lijdende Jezus.
Snegina Uzunova
Binnenwerk:
Niels Ducker
Jaar van verschijnen:
2022
EAN:
9789464628227
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
94
Genre:
Hedendaagse poëzie
Prijs:
€ 24,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van Ballade van de Groote Oorlog van Simone Leurs krijg je al een vermoeden van wat voor soort boek je gaat lezen. Hoewel het is te begrijpen waarom men ervoor heeft gekozen om de foto op de manier waarop de foto is geplaatst op de cover en op de achterkant, was het toch mooier geweest als men de foto volledig op de cover en op de achterkant had geplaatst en dan de randen wat had vervaagd zonder dat het spikkelig wordt. De titel klinkt mooier dan dat de oorlog in werkelijkheid is. Toch is de titel goed gekozen voor dit boek. De subtitel spreekt voor zichzelf, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten. Het boek is mooi vormgegeven met mooie foto's. Gelukkig zijn alle foto's in zwart-wit geplaatst, zoals vroeger gebruikelijk was, want sommige foto's zouden in kleur nog akeliger zijn geweest, zoals bij de gedichten 'Zelfverminking' en 'Gesneuveld'. Ze komen zo ook goed en duidelijk over zonder woorden.
Ballade van de Groote Oorlog van Simone Leurs is een gedichtenbundel met tachtig gedichten over het Westelijk Front in 14-18. Hoewel de gedichten los te lezen zijn, is het verstandiger om, als je het boek voor de eerste keer leest, bij het begin te beginnen, omdat de gedichten op chronologische volgorde zijn geplaatst. Mocht je het boek nog een keer willen lezen, dan kan je zelf bepalen met welk gedicht je begint, welk gedicht je daarna leest en met welk gedicht je eindigt of je kiest ervoor om af en toe een willekeurig gedicht te herlezen.
Wat zo mooi is aan Ballade van de Groote Oorlog van Simone Leurs is, dat de auteur niet alleen over het verloop van de oorlog, de verschrikkingen die bij een oorlog komt kijken, het soldatenleven, de gesneuvelde mensen en de puinhopen van de gebombardeerde plaatsen een gedicht heeft geschreven, maar ook andere aspecten heeft belicht wat bij een oorlog komt kijken, die veel schrijvers vaak links laten liggen, zoals bijvoorbeeld in het gedicht 'Thuisfront' naar voren komt voor de achterblijvers. Hoewel de gedichten over de Groote Oorlog gaan, passen een paar gedichten ook bij elke andere oorlog die er heeft gewoed en nu woedt, zoals bijvoorbeeld de gedichten 'Oorlogsweduwe' en 'Oorlogsinvalide'. Je moet het boek wel in het tijdsbeeld plaatsen. Dat wat indertijd 'normaal' was, zou nu niet meer kunnen, zoals bijvoorbeeld het plaatje dat bij het gedicht 'Nederland' staat. Een plaatje dat vandaag de dag in de media tot discussies zou doen leiden tussen de voor- en tegenstanders.
Simone Leurs heeft in Ballade van de Groote Oorlog het verloop van de oorlog en wat daarbij komt kijken op een originele manier beschreven. In niet te veel woorden weet ze toch heel veel te vertellen over de oorlog. Juist door de korte beschrijvingen lijkt het wel of het allemaal extra overkomt. Aan het eind van deze gedichtenbundel kun je in het kort de eindnoten, die bij de diverse gedichten horen, lezen zodat je beter begrijpt hoe het ook alweer precies zat, zoals over de tank in het gedicht 'Dikke Bertha'.
Kortom; Ballade van de Groote Oorlog van Simone Leurs geeft in vogelvlucht de geschiedenis van het Westelijk Front in 14-18. Op een originele manier heeft de auteur de oorlog in gedichten weten te verwerken.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover, maar toch was het mooier geweest als de foto in zijn geheel op de cover had gestaan en dan de randen wat vervaagd zonder spikkels.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is heel erg goed gekozen. De titel klinkt mooier dan de oorlog in werkelijkheid is.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.
Hoe actueel is het boek?
Veel gedichten zijn heel erg actueel.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken met elk gedicht.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen en gedichten over de Groote Oorlog.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien dat ik af en toe een gedicht ga herlezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Het boek is onder andere te koop bij bol.com.
Reacties
Een reactie posten