Fietsen Langs De Elf Steden Van Friesland - Marica Van Der Meer


Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De Elfstedentocht in etappes over de mooiste route

Waar gaat het boek over? 
Iedereen wil de Elfstedentocht volbrengen. En dat kan nu ook: op de fiets. Dit boek voert de lezer langs de mooiste plekjes op de route. En met GPS, kaarten en fietsknooppunten gaat het altijd goed.

De Elfstedentocht op de schaats heeft iets mythisch. Waarschijnlijk omdat de originele schaatstocht zelden plaatsvindt. Een Elfstedentocht op de fiets kun je zelf doen, en dan heb je wel garantie op succes! Om het fietsen zo aangenaam mogelijk te maken, zijn we in dit boek uitgegaan van de mooiste fietspaden in Friesland om de 11 steden met elkaar te verbinden. Vanuit Leeuwarden gaat de route naar de stad Sneek, met de iconische waterpoort. Langs de Langweerderwielen fiets je naar het vestingstadje Sloten. Door het bosrijke landschap van Gaasterland gaat het naar Stavoren, langs de IJsselmeerdijk naar Hindeloopen en door het Friese boerenland naar Workum. Via een fantastisch plasdrasgebied loopt de route naar IJlst; over polderdijken en langs een trekvaart gaat het naar Bolsward. Via de geboorteplaats van Grote Pier fiets je naar Harlingen. Vanuit Franeker, de stad van het planetarium van Eise Eisinga, gaat de route door langs de Dokkumer Ee naar Dokkum. Via kleine dorpjes en oude bomenlanen gaat het terug naar Leeuwarden, de Friese hoofdstad. De Elfstedentocht verbindt de steden in 11 etappes, die omschreven worden in dit boek. De afstanden tussen de steden zijn niet altijd even groot en vaak is het mogelijk om meer dan één etappe op een dag te fietsen. In totaal zijn de etappes goed voor 250 kilometer fietsplezier. Het boek geeft uitgebreide informatie over Friesland en bij iedere stad is er behalve een stukje geschiedenis ook een beschrijving van de verschillende bezienswaardigheden langs de route. * Gratis dowloadbare GPS-track * 16 uitneembare kaarten * Uitgebreide lijst met overnachtingsmogelijkheden

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789038928456

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
184

Genre:
Fietsen

Prijs:
€ 20,99


Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Fietsen langs de elf steden van Friesland van Marica van der Meer weten diegenen die bekend zijn met de plaats op de cover waar de cover is genomen, anderen worden er nieuwsgierig naar. Diegenen die eerder een boek van de auteur hebben gelezen, weten dat de vrouw op de cover de auteur zelf is en weten ook wie de man is die vlak achter haar fietst. De titel en subtitel spreken voor zichzelf, je weet meteen wat voor soort boek je gaat lezen. Het boek is mooi vormgegeven en de vele mooie foto's maken het boek compleet.
Elke winter zit bijna heel Friesland, en velen buiten Friesland, in spanning of het dat jaar eindelijk lukt om de Elfstedentocht te schaatsen en elk jaar zijn er veel mensen teleurgesteld als het weer niet doorgaat. Gelukkig zijn er ook nog talloze andere manieren om de Elfstedentocht te volgen. Marica van der Meer vertelt in Fietsen langs de elf steden van Friesland op welke manieren je dat zou kunnen doen en dan blijkt dat je dat toch nog op vele manieren kan doen en ook nog wel op een paar minder voor de hand liggende manieren, zoals op de step of met een surfplank. Daar gaat de auteur niet voor, zij heeft ervoor gekozen om met haar favoriete vervoermiddel de tocht te gaan volgen. Ze heeft er bewust voor gekozen om niet de snelste route kiezen, maar de mooiste route, en tijdens het lezen zul je ontdekken dat het waarschijnlijk ook de meest afwisselendste route is. 
De auteur heeft de route in elf etappes verdeeld. Je kan de route in elf dagen doen, of langer of korter. Je kan ook elf verschillende dagen kiezen en zo steeds een andere etappe kiezen. Daar laat de auteur je helemaal vrij in. Het boek bevat zestien uitneembare kaarten waarop de route heel duidelijk is aangegeven. Mocht je het nu zonde vinden om de kaarten uit het boek te scheuren, dan kan je op de site van UITGEVERIJ ELMAR gratis een GPS-track downloaden of de tip van de auteur, die ze aan het begin van het boek met de lezer deelt, volgen. Aan het eind van het boek vind je een uitgebreide lijst met overnachtingsadressen, zodat je in principe alleen nog maar je plekje hoeft te reserveren.
Fietsen langs de elf steden van Friesland van Marica van der Meer is een mooi vormgegeven boek. Aan het begin vertelt de auteur wat meer over Friesland, kom je wat meer te weten over de Friese taal, leer je een paar zinnetjes in het Fries, zoals bijvoorbeeld 'Waar is het toilet?'. Voor veel mensen een heel belangrijke vraag als ze ergens komen waar ze niet bekend zijn. Ook kom je wat meer over de tocht der tochten te weten. Het is mooi dat het boek opgedeeld is in elf etappes. Bij elke etappe kom je wat meer te weten over de diverse plaatsen waar je langs en naar toe fietst. In elke etappe word een bijzonderheid van een van de plaatsen uitgelicht, zoals bijvoorbeeld touwtrekken in Bartlehiem. Aan het eind van elke etappe wordt een persoon in het zonnetje gezet, zoals de stadsomroeper van IJlst en het Vrouwtje van Stavoren. Het is mooi dat de auteur soms ook iets persoonlijks vertelt, zoals over Fierljeppen. Dat maakt het boek persoonlijker. Het blijkt dat deze sport ver buiten onze landsgrenzen bekend is. 
Kortom; Fietsen langs de elf steden van Friesland van Marica van der Meer is een boek waarbij je tijdens het lezen zin krijgt om de route te fietsen, om de diverse plaatsen en zijn bezienswaardigheden te bezoeken en te bewonderen. Door de beschrijving van de plaatsen, hoop je dat men het niet teveel veranderd, dat men zoveel mogelijk laat zoals het er nu uitziet. Het boek laat zien dat de Elfstedentocht op meer manieren te volgen is dan per schaats, ook al wordt het wel weer eens tijd dat de Elfstedentocht er komt. Maar op de fiets is het ook leuk om de route te volgen en je ziet meer. 😉




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want dat is de route die in dit boek wordt gevolgd.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je krijgt meteen een idee van wat je te wachten staat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een informatieve manier geschreven, waarbij de auteur af en toe op een persoonlijke manier schrijft, zoals bijvoorbeeld in de inleiding waar ze op een gegeven moment vraagt of je het nog snapt.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Sneek, Dokkum en Workum zijn mooie plaatsen en de andere plaatsen klinken ook heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, de auteur heeft me niet weten te raken, maar dat is in dit geval niet erg, ik heb genoten van het boek en wil de route zeker een keer fietsen, maar dan wel in etappes. 

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die graag fietst en op zoek is naar leuke fietsroutes.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik ga het boek raadplegen als we ergens heen willen. Er staan genoeg tips in.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van UITGEVERIJ ELMAR om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
MARICA VAN DER MEER

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

  1. Een mooie en uitgebreide recensie. Ik krijg gelijk zin om de fiets te pakken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg