Het Meisje, De Kat En Het Bos - Mala Kacenberg


Van The House of Books mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het waargebeurde verhaal van een meisje en haar kat die tegen alle verwachtingen in WOII overleefden

Oorspronkelijke titel:
Mala's Cat

Oorspronkelijke uitgever:
Michael Joseph

Waar gaat het boek over? 
Het waargebeurde verhaal van Mala die, vergezeld door een zwerfkat, tegen alle verwachtingen in WOII overleefde

Mala Szorer groeide op in het Poolse dorp Tarnogrod, aan de rand van een dennenbos, en had de gelukkigste jeugd die iemand zich kan wensen. Maar wanneer de Duitsers Polen binnenvallen, wordt het geliefde dorp van de twaalfjarige Mala een getto en heerst er hongersnood. Mala neemt het heft in eigen handen, verwijdert dapper haar Jodenster en sluipt naar een nabijgelegen dorp om te ruilen voor voedsel.

Op de terugweg ziet ze hoe haar dierbaren gedeporteerd worden en vindt ze een brief van haar zus die haar waarschuwt om weg te blijven. Om te overleven verschuilt ze zich diep in het bos, vergezeld door een zwerfkat die niet van haar zijde lijkt te wijken. De kat is niet alleen een welkom maatje tijdens een angstige en eenzame periode, maar ook een gids en een herinnering om hoopvol te blijven.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Mala Kacenberg werd in 1927 geboren in Tarnagród, Polen. Ze overleefde als enige van haar familie de Tweede Wereldoorlog door haar uitzonderlijke moed en met de hulp van een beschermengel, haar kat Malach. Mala emigreerde naar de oorlog naar Londen, waar ze een groot, gelukkig gezin stichtte en lang genoeg leefde om gezegend te worden met vele kleinkinderen.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Els van Son

Omslagontwerp:
Margo Togni, Renkum

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789044363371

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
288

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Het meisje, de kat en het bos van Mala Kacenberg wil je weten wat het verhaal is van het meisje en de kat. Het is mooi dat men voor dezelfde cover heeft gekozen als de oorspronkelijke cover. De titel maakt nieuwsgierig naar het verhaal. Ondanks dat het een goede titel is, is het toch jammer dat men voor deze lange titel heeft gekozen en niet de originele titel heeft vertaald naar 'Mala's kat'. Het verhaal draait inderdaad om een meisje en haar kat en voor een deel speelt het zich ook in een bos af, maar op een gegeven moment speelt het verhaal zich niet meer in een bos af, wat de titel wel suggereert. Als je de titel zo leest, dan lijkt het of het hele verhaal zich in het bos afspeelt. De subtitel spreekt voor zichzelf, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.
Het meisje, de kat en het bos van Mala Kacenberg is het waargebeurde verhaal van de auteur die op een indrukwekkende manier de Tweede Wereldoorlog wist te overleven. De auteur is opgegroeid in een dorp aan het bos in Polen waar ze een gelukkige jeugd heeft met een liefdevolle familie. Als de Duitsers Polen binnenvallen, wordt het dorp waar ze wonen een getto. Er heerst hongersnood in het getto en Mala, op dat moment twaalf jaar, besluit om het heft in eigen hand te nemen, haar Jodenster te verwijderen en naar een nabij gelegen dorp te gaan om te bedelen om eten. Op een gegeven moment komt ze terug en ziet ze haar familie gedeporteerd worden. Haar zus heeft een brief voor Mala achtergelaten met de waarschuwing dat ze weg moet blijven. Mala verstopt zich in het bos en probeert te overleven. Gelukkig is ze niet helemaal alleen, ze heeft haar kat als maatje die haar vergezelt. Om te overleven begint ze dingen te doen die ze anders nooit gedaan zou hebben. Geregeld vraagt ze om hulp aan haar God, maar ook om vergeving voor de zonden die ze begaat omdat ze geen andere keus heeft. 
Het meisje, de kat en het bos van Mala Kacenberg is een hartverscheurend, maar ook ontroerend verhaal dat je meteen raakt. Een verhaal waar je meteen in zit en het ook niet meteen loslaat zodra je het boek uit hebt. Je blijft lezen in het boek, omdat je wilt weten hoe het verder gaat met Mala en haar kat en hoe het zal aflopen. Je hoopt steeds dat de mensen haar ontzien, haar niets aandoen. Tijdens het lezen leef je mee met Mala en krijg je steeds meer bewondering voor haar moed en de risico's die ze neemt ondanks alles wat ze al had meegemaakt. Hoewel ze het soms even niet meer ziet zitten, merk je boven alles dat ze een heel sterke drang heeft om te overleven. Zo jong als ze is, is ze heel erg vindingrijk. Ook de manier hoe ze op mensen reageert, op mensen afstapt, zich soms van de domme hield als het moest, is bewonderenswaardig. Je weet dat ze vaak geen andere keuze had dan de keuzes die ze maakte om te overleven. Tegelijkertijd vraag je je af wat jij gedaan zou hebben in haar plaats. Wat heel bijzonder is, is dat de kat de hele oorlog lang bij Mala blijft en als ze even niet bij elkaar zijn, dat de kat Mala steeds weer weet te vinden. De kat had geen betere naam kunnen hebben dan die ze gekregen heeft van Mala.
Het meisje, de kat en het bos van Mala Kacenberg laat zien dat bepaalde normen en waarden vervagen als je echt honger en dorst en echt koud hebt. Het verhaal laat zien hoe sterk overlevingsdrang kan zijn. En dat je, zeker in tijden van oorlog, niemand, zelfs je vrienden niet, kan vertrouwen, dat er altijd mensen zijn die je proberen te verraden. Ook laat het verhaal tegen het eind goed zien dat men met eerlijkheid vaak veel bereikt en dat je niet iedereen over één kam moet scheren. Veel mensen zouden nog wat kunnen leren van Mala voor de manier zoals ze met haar werkgevers is om gegaan, ook al kon ze daar een paar jaar niet zichzelf zijn en bleef ze iedereen wantrouwen, hoe goed sommigen het ook met Mala voor hadden.
Kortom; Het meisje, de kat en het bos van Mala Kacenberg is een indrukwekkend verhaal van een Joods meisje en haar kat die de Tweede Wereldoorlog wisten te overleven dankzij de sterke levensdrang van het meisje. Een paar keer is ze door het oog van de naald gekropen, wist ze te ontsnappen aan de dood dankzij haar zelfverzekerde houding en haar luisterend oor.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Op het eerste gezicht lijkt het of je een sprookje gaat lezen, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Het is mooi dat men de originele cover heeft aangehouden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is voor een deel goed gekozen, maar het laatste stuk van de titel is misleidend. De titel geeft je namelijk het gevoel dat het hele verhaal zich in het bos afspeelt, terwijl dat niet zo is. Op een gegeven moment speelt het verhaal niet meer in het bos af. Men had dan ook beter de originele titel letterlijk kunnen vertalen naar 'Mala's kat'. Dat was beter geweest.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende en vertellende manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Mala, omdat ze een sterk en vindingrijk meisje is met een hele sterke overlevingsdrang. 

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou wel in die tijd kunnen leven, ook al zou ik het zwaar hebben.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Haar hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Ik had geen geweer, maar ik was gewapend met een enorm sterke wil om te overleven.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Leesfragment:
Ga naar de website van The House of Books om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties