Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Waar Moest Ik Je Zoeken - Nicole Van Os


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Ontsnapt

Waar gaat het boek over? 
Op een dag in het voorjaar van 1974, ik was vier jaar, reed een politiewagen bij ons voor. Twee agenten stapten uit en liepen naar onze voordeur. Mijn moeder deed open en de agenten vertelden haar dat mijn vader een auto-ongeluk had gehad. Onderweg van opa en oma naar ons kwam hij klem te zitten tussen twee vrachtwagens en raakte ernstig gewond. Hij was niet in levensgevaar. Toch zou ik hem nooit meer terugzien. Voor Nicole van Os begint op dat moment een leven zonder vader, met een grillige en claimende moeder. Ze groeit op als een angstig meisje. Ze vraagt zich steeds af of ze haar vader ooit terug zal zien. Zou ze moeten kiezen tussen een van beiden? Vele jaren later, als Nicole een gelukkig leven leidt met haar eigen gezin en een baan heeft als chirurgisch specialist, besluit ze haar vader te gaan zoeken. Haar jeugd heeft haar tientallen jaren gekweld. Ze begrijpt steeds minder van de keuzes van haar ouders, want haar zoons zijn alles voor haar. Met hulp van Stichting Fiom weet ze haar vader te vinden. Als ze uiteindelijk oog in oog met hem staat, heeft dat gevolgen die ze niet heeft kunnen voorzien. Een uitermate boeiende en emotionele zoektocht, openhartig en vlot geschreven.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654197

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
200

Genre:
Kindermishandeling

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Waar moest ik je zoeken van Nicole van Os wil je weten wie de vrouw is en wat haar verhaal is. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel en subtitel maken je nieuwsgierig. Je wilt weten naar wie er gezocht werd en waaraan iemand ontsnapt is.
In Waar moest ik je zoeken van Nicole van Os vertelt de auteur haar levensverhaal. Ze vertelt hoe haar leven op haar vierde jaar veranderde nadat twee agenten bij haar ouders thuis aan de deur kwamen om aan haar moeder te vertellen dat de vader van de auteur een auto-ongeluk had gehad. Hij lag in het ziekenhuis en was buiten levensgevaar, maar de auteur zou haar vader nooit meer zien. Vanaf dat moment groeit ze op zonder vader, maar met een grillige en claimende moeder. Ze groeit op als een angstig meisje dat bijna altijd op haar hoede is voor haar moeder. Ze ontwikkelt voelsprieten waarmee ze de stemming van haar moeder aanvoelt en zich daar ook op aan kan passen. Ze vraagt zich steeds af of ze haar vader ooit weer zal zien en of ze zou moeten kiezen tussen haar ouders. 
Vele jaren later, als de auteur een gelukkig leven leidt met haar gezin en een baan heeft als chirurgisch specialist, besluit ze haar vader te gaan zoeken. Haar jeugd heeft haar jarenlang gekweld en ze begrijpt steeds minder van de keuzes van haar ouders, vooral omdat haar zoons alles zijn voor haar en haar man. Met de hulp van Stichting Fiom weet de auteur haar vader te vinden. Als ze eenmaal oog in oog met haar vader staat, heeft dat grote gevolgen die ze van tevoren niet had kunnen bedenken.
Waar moest ik je zoeken van Nicole van Os is een aangrijpend, openhartig verhaal dat door de vlotte schrijfwijze vlot wegleest. De auteur is heel erg openhartig over haar jeugd, hoe haar jeugd veranderde vanaf haar vierde jaar, wanneer ze de behoefte kreeg om haar vader te zoeken en hoe het was toen ze haar vader voor het eerst zag. Ze heeft haar gevoelens en gedachtes goed weten te verwoorden waardoor je tijdens het lezen meeleeft met de auteur. Steeds als je denkt dat het niet erger kan, wordt het nog erger. De auteur geeft ook aan dat er momenten waren waar ze even niet angstig was, dat er ook momenten waren dat ze met haar moeder genoot zoals een avondje samen tv-kijken, maar over het algemeen was het wel oppassen geblazen. Op een gegeven moment krijg je een vermoeden van hoe het zit met de vader, maar dan blijkt het toch anders te zijn en blijkt dat er meer naar boven komt over hem. De vraag is of de auteur daarop zit te wachten.  
Waar moest ik je zoeken van Nicole van Os laat goed zien waarom kinderen niets of nauwelijks iets aan anderen laten blijken als het thuis niet goed gaat. Daarnaast laat het verhaal goed zien hoe het voor een kind is die een 'verloren' ouder heeft gevonden en de gevoelens die daarbij komen kijken. Voor veel mensen kan het verhaal van de auteur (deels) herkenbaar zijn. Sowieso is het voor diegenen die de jaren 80 bewust hebben meegemaakt op een gegeven herkenbaar door de tv-programma's die genoemd worden uit die tijd, zoals Zeg eens Aaa. Net zoals de auteur, vraag je je als lezer ook geregeld af waarom niemand ingreep in haar jeugd, tegelijkertijd vraag je je af wat jij gedaan zou hebben. Of je had ingegrepen en wat de gevolgen dan zouden kunnen zijn. Je krijgt bewondering voor de manier waarop de auteur uiteindelijk weet te ontsnappen van haar moeder en hoe ze uiteindelijk met haar moeder omgaat.
Kortom; Waar moest ik je zoeken van Nicole van Os is een openhartig verhaal van de auteur die geen makkelijke jeugd heeft gehad en uiteindelijk besluit om haar vader te zoeken. Het is een ontmoeting met gevolgen die ze niet had kunnen bedenken. De auteur heeft haar gevoelens goed weten te verwoorden.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt naar het verhaal. Je wilt weten naar wie er gezocht wordt.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen. Ook de subtitel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wie er is ontsnapt en hoe.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel en dat zal het helaas altijd wel blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de auteur groeien van een angstig meisje naar een sterke vrouw die ook zo haar zwakke momenten heeft.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
De moeder, in het boek kan je lezen waarom.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van de ouders begrijp ik dat niet, wel van de auteur.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is mij redelijk goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Haar hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Dat je een kind van vier jaar niet verantwoordelijk kunt houden alles wat er is misgegaan.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder van waargebeurde verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg