Baltische Lichten - Harry Klieverik


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
In het kielzog van de Oostvaarders

Waar gaat het boek over? 
Al honderden jaren zeilen Nederlanders naar de verre Oostzee. Ze gingen eerst voor de haring, later voor graan en hout. Het bracht ons land welvaart, maar onderweg loerden vele gevaren: storm, tegenwind, ondieptes, lastige kapen, oorlog en geweld. Hoe is het om in de eenentwintigste eeuw te zeilen langs deze oude handelsroute naar het oosten? Wat is er nog te zien van de onstuimige geopolitieke ontwikkelingen rond deze vaarwegen? Van de jacht op haring, de rivaliteit tussen Denemarken, Zweden en de Hanze, de Tachtigjarige Oorlog, de opkomst van Rusland als wereldmacht, de Napoleontische oorlogen, de Krimoorlog, de twee wereldoorlogen en de Koude Oorlog? Harry Klieverik gaat als solozeiler op zoek naar de beleving en het avontuur op de Noordzee en de Oostzee. Hij schrijft over zijn eigen zeilrampen, over onrust en alleenzijn, maar ook over de schoonheid van wind, water en golven. Hij volgt het spoor van de eeuwenoude vuurtorens, van het Paard en de Brandaris via kaap Skagen naar de vuurtorens van Gdansk, Riga en Helsinki. De oude lichten leiden naar andere werelden. Ze werken als tijdmachines. Uit hun geheugens stroomt een vloed van verhalen over mensen, schepen en hun relatie met de zee, van Nicolaes Witsen en Peter de Grote tot Sigbrit Willems, Johann Struensee, Klaus Störtebeker, Paula Wilson en de onbekende Nederlandse zeehelden Quirinus Harder en Fopke Cornelisz van Ameland. Samen roepen die verhalen een caleidoscopisch beeld op van de geschiedenis van Noord-Europa.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654210

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
386

Genre:
Reisverhalen

Prijs:
€ 24,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Baltische lichten van Harry Klieverik zullen veel mensen weten welke vuurtoren het is en waar die staat. Je krijgt dan ook een vermoeden dat het boek over deze vuurtoren gaat of dat die een rol speelt in het boek. In het boek kan je overigens lezen dat deze vuurtoren nog een broertje heeft op een voormalig eiland aan het IJsselmeer. De subtitel geeft precies aan wat je van het boek kan verwachten. De foto's in het boek maken het boek compleet. Na het zien van een kaart begrijp je waarom die kaart ook wel de Kaviaarkaart wordt genoemd.
In Baltische lichten van Harry Klieverik neemt de auteur je mee op zijn zeilreis vanaf zijn thuisbasis Almere naar Bengtskär. Een zeilreis dat je niet zomaar in een paar dagen doet, daar moet je echt wel een tijd voor vrij zijn en vrij is de auteur. Hij kan zelf bepalen hoe lang hij ergens blijft en waar hij naar toe vaart. Iets wat hij af en toe ook zegt in zijn boek. Toch merk je hier en daar dat hij af en toe zijn grote liefde mist en merk je dat hij die reis liever samen met haar had gemaakt. Hij heeft het een enkele keer over de onrust en het alleen zijn. Buiten dat merk je dat hij voornamelijk geniet van de zeilreis en van de havens waar hij aanmeert, van de bezoeken aan de vuurtorens en de omgeving waarlangs hij fietst. Je voelt tijdens het lezen zijn liefde voor het zeilen.
Harry Kieverik vertelt in Baltische lichten op een boeiende manier over zijn zeilreis. Hij is daar open en eerlijk in, niet alleen de meevallers zijn beschreven, maar ook de tegenvallers. Hij heeft zijn avonturen mooi weten te verweven met de geschiedenis van de plaatsen en de wateren waar hij op voer. Door zijn beschrijvingen ga je beseffen hoeveel schepen en pleziervaart er in de loop van de eeuwen hebben gevaren. Niet alleen dat, maar ook hoeveel mensen er zijn gestorven en hoeveel schepen er zijn vergaan op diezelfde wateren, al dan niet door eigen toedoen. De auteur laat met zijn verhalen zien hoe belangrijk vuurtorens waren en nog zijn en wat er kan gebeuren als die er niet zijn, zeker als het pikkedonker is. Sommige stukjes komen bekend voor, zoals over de ziedende storm van 2018, andere verhalen zijn niet of nauwelijks bekend, zoals over Ernst Peymann. Je merkt aan alles dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan alvorens hij iets opschreef. Het boek is dan ook erg leerzaam. Na het lezen van dit boek, kan je alleen maar de conclusie trekken dat de auteur lezingen in scheepvaartmusea en vuurtorenmusea zou kunnen geven. Hij weet er genoeg over te vertellen.
Door de beeldende vertellingen van Harry Klieverik in Baltische lichten, over de geschiedenis van de plaatsen en de wateren, wil je er meer over weten en wil je de genoemde boeken gaan lezen. Ook wil je door de beeldende en boeiende vertelwijze van de auteur de vaarroute die de auteur heeft gemaakt zelf ervaren, zelf de genoemde plaatsen, op een enkele plaats na, bezoeken om ze met eigen ogen te aanschouwen, om de sfeer te proeven. Ook voor diegenen die in navolging van de auteur de route willen varen is het interessant om dit boek te lezen, de auteur vertelt geregeld waar men rekening mee moet houden, waar je op moet letten als je bijvoorbeeld in een haven wilt aanmeren, dat je zelfs, als je stilligt met je zeilboot, zeeziek kan worden en hoe dat komt. De auteur weet alles wat een uitleg nodig heeft, zoals over zoet- en zout water, op een duidelijke manier uit te leggen. 
Kortom; Baltische lichten van Harry Klieverik is een indrukwekkend verhaal van de auteur die in het kielzog van Oostvaarders de handelsroute zelf vaart vanaf zijn thuisbasis naar het oosten. Onderweg vertelt hij naast zijn persoonlijke belevenissen, zowel op het water als op het land, de geschiedenis van waar hij over en langs vaart. Door zijn beeldende en boeiende schrijfwijze wil je zelf de route ook volgen om het te ervaren en met eigen ogen te aanschouwen.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je krijgt meteen een idee van wat voor soort boek je gaat lezen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een boeiende en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. 

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Op een enkele locatie na, klinken ze over het algemeen heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me een paar keer weten te raken, zoals bijvoorbeeld bij een bezoek aan een atelier. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Het was als zeilen op de schuimkraag van een vers getapt witbiertje.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van reisverhalen met achtergrondinformatie houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg