Fietsen Rond De Voormalige Zuiderzee - Marica Van Der Meer


Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De Zuiderzeeroute rond het IJsselmeer, Markermeer, alle polders en de Waddenzee

Waar gaat het boek over? 
De Zuiderzee is een mythe; een zee die niet meer bestaat. Maar er liggen nog wel prachtige kleine havenstadjes, vestingsteden en natuurgebieden langs de oevers die hun oude allure bewaard hebben. Dit maakt een tocht rond de Zuiderzee tot een veelzijdige fietsroute. Zeker omdat er vaak fietspaden aangelegd zijn op de oude dijken, met een mooi uitzicht over het landschap.
De route rond de voormalige Zuiderzee gaat niet alleen rond het IJsselmeer, het Markermeer en alle polders, maar ook rond een deel van de Waddenzee. Vandaar dat de eilanden Texel, Vlieland en Terschelling (de drie eilanden die via veerdiensten met elkaar verbonden zijn) zijn opgenomen in de route. Fietsers die tijd willen winnen kunnen de Waddeneilanden overslaan en de Afsluitdijk nemen.
Het mooie van een ronde fietsroute is dat je op ieder punt in de route kunt beginnen. In dit boek start je in Amsterdam en fiets je met de klok mee, via het voormalige eiland Marken en de VOC-steden Hoorn en Enkhuizen, door de Wieringenmeerpolder naar Den Helder. Daarna volgen drie prachtige Waddeneilanden en kom je in Harlingen weer aan land. Langs de kust van het IJsselmeer gaat het door de Friese Zuiderzeestadjes Workum, Hindeloopen, Stavoren en Sloten. Rond de randmeren liggen de kleine pittoreske havenstadjes Blokzijl en Vollenhove. Door de Hanzestad Kampen, gaat het via Harderwijk naar Nijkerk. In de oude haven van Bunschoten-Spakenberg lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Door Laren en de vestingstad Naarden bereik je bij Muiden het Muiderslot. Via een prachtig fietspad langs het IJmeer, is het niet moeilijk om Amsterdam weer te bereiken.
* Gratis dowloadbare GPS-track * 16 uitneembare kaarten * Uitgebreide lijst met overnachtingsmogelijkheden

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789038928388

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
200

Genre:
Fietsen

Prijs:
€ 20,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Fietsen rond de voormalige Zuiderzee van Marica van der Meer weet eenieder die vaker een boek van deze auteur heeft gelezen meteen wie de vrouw op de cover is. Ze behoeft inmiddels voor veel mensen geen introductie meer. Voor diegenen die bekend zijn met de plaats op de cover, weten meteen waar de foto is genomen. Anderen die dat niet weten zullen er nieuwsgierig naar worden. De titel en subtitel spreken voor zichzelf. Zoals van dit soort boeken gewend, staan er ook in dit boek veel foto's die het boek compleet maken.
In Fietsen rond de voormalige Zuiderzee neemt Marica van der Meer de lezer mee op haar fietstocht rond, zoals de titel van het boek al mooi aangeeft, de voormalige Zuiderzee. Zoals iedereen wel weet bestaat de Zuiderzee bijna een eeuw niet meer. Toch zijn er nog genoeg plaatsen die herinneren aan de tijden van weleer, die vooral in het oude gedeelte van de plaatsen, nog hun nostalgische hebben behouden. Het is een mooie fietsroute die je meeneemt rond het IJsselmeer, het Markermeer, alle polders en de Waddenzee. 
De route is opgedeeld in vier trajecten waarbij je kan kiezen of je die in twee, drie of vier dagen doet. Uiteraard kan je ook bepalen eens in de zoveel tijd een dagje een van de trajecten te volgen. Of je bepaalt om een of meerdere plaatsen te bezoeken voor een dagje uit. Je bepaalt dat allemaal zelf. Achterin het boek vind je de knooppunten en de accommodaties waar je kan overnachten en helemaal aan het eind vind je de kaarten die heel duidelijk zijn. Mocht je de kaarten niet willen uitscheuren, wat te begrijpen is, dan kan je op de site van de uitgever gratis de GPS tracks downloaden. Ook worden de pontjes- en veerbootverbindingen aangegeven met de tijden in het boek. Uiteraard is het verstandig om het na te kijken op de sites, of er niets is veranderd.
Zoals gewend van Marica van der Meer, is het ook in Fietsen rond de voormalige Zuiderzee duidelijk dat ze veel onderzoek heeft gedaan voor haar boek. Soms heb je een vermoeden dat iets niet klopt, zoals over het jongste dorp van Flevoland, maar bij Googelen blijkt het dat de auteur het bij het juiste eind heeft. Het is leuk om over de vele plaatsen, zoals over Hoorn, te lezen en in het kort de geschiedenis van de Zuiderzee. Veel is bekend, zoals bijvoorbeeld het Vrouwtje van Stavoren, andere feiten zullen bij veel mensen minder bekend zijn, zoals bijvoorbeeld naar wie de plaats Anna Paulowna is genoemd en waar de uitdrukking 'voor pampus liggen' vandaan komt en bij weer andere plaatsen zullen veel mensen zeggen van 'o ja, dat was toen', zoals de krakersrellen in Amsterdam. Het is mooi dat de auteur het een en ander uitlicht zoals bijvoorbeeld over de Zaanse huisjes en dat ze een aantal mensen heeft geïnterviewd, zoals Adrie Vonk en een beroemde Nederlandse wereldzeiler, die ook boeken heeft geschreven.
Na het lezen van dit boek wil je de route zelf fietsen, of op zijn minst de vele plaatsen zelf (weer) bezoeken, om de sfeer te proeven en te genieten van de mooie plaatsen die een hele lange geschiedenis hebben. Te bedenken hoe het vroeger geweest moest zijn. De auteur heeft de route op een duidelijke manier beschreven, ook op de kaarten is de route heel duidelijk, waardoor je bijna niet verkeerd kan fietsen.
Kortom; Fietsen rond de voormalige Zuiderzee van Marica van der Meer is een heel mooi vormgegeven boek met duidelijke uitleg van de fietsroute. Tijdens het lezen wil je een dag prikken om een van de vele plaatsen aan de voormalige Zuiderzee (weer) te bezoeken en wil je uiteindelijk de route fietsen als het mooi weer is. Het is mooi dat er twee songteksten zijn opgenomen in het boek, een van de Zuiderzeeballade en een ander over een veerpont. Beide liedjes zullen bij veel mensen bekend voorkomen.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover die bij het boek past. 

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel geeft precies weer waar je gaat fietsen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte informatieve manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Heel veel genoemde locaties ken ik en die zijn heel erg mooi, zoals Schokland en Blokzijl, waar we bijna elk jaar wel minstens één keer heen gaan voor een wandeling en een drankje. Maar ook veel andere plaatsen zoals Hoorn, Enkhuizen, Marken, Volendam, Kampen en nog meer plaatsen zijn en blijven mooi. De andere plaatsen waar ik nog nooit ben geweest, zoals de eilanden Terschelling en Vlieland, klinken heel mooi en wil ik zeker ooit bezoeken.
Nog even een persoonlijke tip, bezoek Kampen ook eens in december tijdens Kerst in Oud Kampen, dat is dan altijd zo mooi en brengt je terug naar tijden van vroeger. 

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, ik heb genoten van het boek.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die de voormalige Zuiderzeeroute wil fietsen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik soms een stukje terug ga lezen en ideeën opdoen als we een dagje weg willen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van UITGEVERIJ ELMAR om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
MARICA VAN DER MEER

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg