Het Virus Van De Melancholie - Huub Mous


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Niet alleen de aftocht van het christendom, maar ook de opkomst van de publieke religie heeft het rouwen veranderd. Zo ontstonden nieuwe mythes rondom het rouwen. Wat betekent dit voor de psychiatrie die onderscheid maakt tussen rouw en depressie? Naar die vraag gaat de auteur op zoek. Freud, Vestdijk en Camus wijzen hem hierbij de weg met hun gedachten over het christendom, rouw, depressie en opstandigheid. Maar ook de ervaringen die hij zelf opdeed, onder meer in zijn psychose na zijn vroege afscheid van het geloof en daarna in zijn eigen depressies. Maar ook in de rouw na de dood van zijn geliefde die hem opnieuw deed verlangen naar een vorm van transcendentie. Het corona-virus bracht andermaal gevoelens van rouw teweeg, maar ook een hernieuwde verbondenheid met alles. Zou het mogelijk zijn om rouw en melancholie in een ander format te gaan zien? Meer ecologisch, als deel van een golfslag in een veel groter geheel. Zo werd het christendom als rouwproces de bottomline voor een essay over somberheid in sombere tijden.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Huub Mous (1947) is kunsthistoricus en publicist. Hij publiceerde over diverse onderwerpen op het terrein van beeldende kunst, literatuur, filosofie en psychiatrie. Terugkerend thema daarbij is de snelle secularisatie en de gevolgen daarvan. Sinds 2006 schrijft hij dagelijks een weblog op zijn internetsite (www.huubmous.nl).

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Salihanur Akpinar

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789464240269

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
258

Genre:
Psychologie

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Het virus van de melancholie van Huub Mous wil je weten welke plaats het is en wat het verhaal erachter is. Het boek gaat niet over de plaats op de cover, maar past wel bij het boek. De titel maakt nieuwsgierig naar het verhaal.
Huub Mous gaat in Het virus van de melancholie op zoek naar hoe het rouwen in de loop van de tijden is veranderd, hoe het kan dat steeds minder mensen nog geloven en wat dat betekent voor de psychiatrie, die onderscheid maakt tussen rouw en depressie. Freud, Vestdijk en Camus helpen de auteur daarbij met hun gedachten over het christendom, de rouw, depressie en opstandigheid. Daarnaast deed hij zelf persoonlijk ervaringen op, onder meer in zijn psychose na zijn vroege afscheid van het geloof en daarna in zijn depressies. Hij was blij dat hij iets niet heeft hoeven ervaren en was verbaasd dat dat vandaag de dag nog wordt gegeven. Zijn verbazing is een terechte verbazing. Als lezer ben je ook in shock, dat zoiets middeleeuws klinkend nog wordt gegeven, ook al is dat niet vaak. 
Naast dat alles was de auteur twee keer in de rouw om dezelfde persoon. De eerste keer deed hem opnieuw verlangen naar transcendentie. De tweede keer was dankzij het Corona-virus, dat hij de gevoelens van rouw kreeg, maar deze keer was er nog iets anders, het bracht hem ook een hernieuwde verbondenheid. Een van de vragen is of het mogelijk is om rouw en melancholie in een ander format te zien. Meer ecologisch, als deel van een golfslag in een veel groter geheel. 
Wat zo mooi is van Huub Mous in Het virus van de melancholie, is dat hij open en eerlijk is in zijn proces van het rouwen om zijn overleden vrouw. Hij weet de stappen en de gevoelens die dat teweeg bracht, goed te verwoorden. Het moet niet makkelijk zijn geweest om alles weer op te rakelen en te beschrijven hoe hij de tijd heeft beleefd na het overlijden van zijn vrouw en het korte ziekbed voor haar overlijden. Toch heeft de auteur dat goed weten te verwoorden, waardoor het voor veel mensen, die iets soortgelijks hebben ervaren of nog meemaken, herkenbaar is. Maar ook over zijn depressies die hij heeft gehad is hij open en eerlijk en heeft hij niets mooier gemaakt dan het was. Ook daarin zullen er veel mensen zijn voor wie het herkenbaar is.
Het virus van de melancholie van Huub Mous is een boek dat je de verschillende kanten van rouwen en depressie laat zien, onder andere aan de hand van Freud, Vestdijk en Camus, die ook geregeld geciteerd worden. De auteur laat er zijn blik over gaan, over hoe het rouwen in de loop van de tijden is veranderd en geeft er zijn eerlijke mening over. Ook laat hij zien wat er veranderd is en wat hetzelfde is gebleven bij behandeling van rouw en depressie door psychiaters. Iets wat voor veel mensen herkenbaar zal zijn.  Geregeld stelt hij vragen en probeert hij er antwoord op te krijgen, zoals hij zich bijvoorbeeld op een gegeven moment afvraagt of Anna Enquist ook een cultuurchristen is. De auteur komt met feiten die bij weinig mensen bekend is, zoals bijvoorbeeld iets over Adolf Hitler, waardoor je op een andere manier naar hem gaat kijken dan je al deed. Je gaat je dingen afvragen. Ook betrekt hij het Corona-virus erbij, wat dat voor impact had op hemzelf en op de mensen in het algemeen. Hij laat daarmee zien dat zo'n virus een enorme impact op de mensen had en heeft.
Huub Mous zet je in Het virus van de melancholie geregeld aan het denken, zoals over eenzaamheid. Dit boek zet je niet alleen aan het denken, maar kan ook tot discussies met mensen leiden, zoals over God. De een zal het met de auteur eens zijn, terwijl een ander er heel anders over denkt en weer een ander twijfelt erover. Het is hoe dan ook een spraakmakend boek. Geregeld moet je het gelezene even laten bezinken, tot je door laten dringen en soms moet je een stukje teruglezen, om zeker te zijn dat je het goed gelezen hebt. Ondanks dat, is het boek voor iedereen goed leesbaar, of je nu hoog- of laaggeschoold bent.
Kortom, Het virus van de melancholie van Huub Mous is een indrukwekkend en interessant boek om te lezen. Het is interessant om te lezen hoe het rouwen en de behandeling van depressie in de loop van de tijden is veranderd. Niet alleen dat is interessant, ook is het leuk om te lezen hoe onder andere Freud, Vestdijk en Camus ernaar keken, hoe zij dachten, waardoor dat kwam.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een pakkende en nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een overtuigende manier geschreven. Het boek is voor iedereen goed leesbaar. 

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij weten te raken, vooral zijn persoonlijke verhaal over zijn vrouw heeft me geraakt. 

Mooie quote in het boek: 
Elke ziekte vraagt om een weerbare houding en tegelijk om aanvaarding, kortom, om een gepaste balans tussen verzet en overgave.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in boeken over rouw en depressie.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik sommige stukjes terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
HuubMous.nl

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg