Let op; dit boek is in het Engels geschreven. Voor zover bekend is het boek (nog) niet in het Nederlands vertaald en uitgegeven. Voor diegenen die geen Engels spreken, is het te hopen dat het boek in de toekomst ook in het Nederlands wordt vertaald, want het boek is zeker een aanrader om te lezen.
Fighting on both of the fronts
Waar gaat het boek over?
The 614th Tank Destroyer Battalion was activated on 25 July 1942 at Camp Carson, USA and, like many other tank destroyer battalions, would be sent to Europe. It saw combat in France, where a platoon earned the Distinguished Unit Citation, and later continued to fight gallantly in Germany and Austria until the war was over. However, unlike many other tank destroyer battalions that fought in the Second World War, this unit was crewed only by black soldiers. The men had been subjected to racism from their countrymen during training, although the battalion did eventually win the respect of the white soldiers they fought alongside. When the third platoon deployed their guns on the slopes near Climbach, France, they weren't just fighting against the Germans, but also against any prejudices that their white countrymen might have had. Having earned the respect of the 103d Infantry Division, the 614th Tank Destroyer Battalion shared in their triumphs and tragedies. So when the division needed to retreat during a blizzard, or when Task Force Rhine pushed its way across the German plains, or when the division suffered heavy losses at Schillersdorf, the 614th Tank Destroyer Battalion was there with them. Included in this book are lists of medals awarded to the men during the war, as well as a list of casualties and those that served in the unit.
Bron:
bol.com.
Jaar van verschijnen:2022
EAN:
9781399008686
Bindwijze:
Hardcover
Aantal pagina's:
230
Genre:
Tweede Wereldoorlog
Prijs:
€ 25,83
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van The 614th Tank Destroyer Battalion van Samuel de Korte wil je weten wie de mannen op de cover zijn en wat hun verhaal is. Het is mooi dat men op de achterkant voor een andere bijpassende foto heeft gekozen. De titel en subtitel geven aan wat je van het boek kan verwachten. De foto's in het boek maken het boek compleet. Zoals altijd met boeken uit het verleden, moet je ook dit boek in het tijdsbeeld plaatsen. Dat wat nu haast ondenkbaar is, was indertijd heel normaal, zoals bijvoorbeeld dat een soldaat met een sigaret op de foto gaat.
The 614th Tank Destroyer Battalion van Samuel de Korte gaat over, zoals het boek al aangeeft, de 614e Tank Destroyer Battalion die op 25 juli 1942 gestationeerd was in Camp Carson in de USA. De auteur vertelt het verhaal van het bataljon vanaf het eerste begin tot en met het eind. Het is een verhaal dat maar bij heel weinig mensen bekend is en alleen daarom al is het goed dat dit boek is geschreven. Het is een mooie aanvulling op de vele boeken die al zijn geschreven over de Tweede Wereldoorlog. De auteur laat met dit boek zien dat niet alleen blanke mensen in de Tweede Wereldoorlog vochten, maar ook gekleurde mensen in diezelfde oorlog vochten tegen de Duitsers. Het 614th Tank Destroyer Battalion was namelijk het eerste bataljon met gekleurde mensen. Tijdens hun training waren ze onderworpen aan racisme van hun blanke landgenoten, maar uiteindelijk won het bataljon het respect van de blanke soldaten waar ze mee vochten. Ze vochten niet alleen tegen de Duitsers, maar ook tegen de vooroordelen die veel blanke mensen hadden. Ze moesten dubbel zo hard laten zien dat ze tegen dezelfde vijand vochten, maar na het respect van de 103d Infantry Devision deelde het 614th Tank Destroyer Battalion in hun triomfen en in hun tragedies. Wanneer het nodig was, was het 614th Tank Destroyer Battalion erbij. Aan het eind vind je een lijst met medailles die zijn uitgereikt aan de mannen die hebben meegevochten, een lijst met slachtoffers en een lijst met namen die in de eenheid hebben gediend. Je komt ook te weten hoe een willekeurige trainingsdag eruit zag.
Het is duidelijk dat Samuel de Korte heel veel onderzoek heeft gedaan voor The 614th Tank Destroyer Battalion. Je merkt aan alles dat hij elk woord heeft gewogen alvorens het op te schrijven. De auteur is hier en daar kritisch, neemt niet alles voor waar aan en weet zijn mening goed te onderbouwen, zoals bijvoorbeeld over een gebeurtenis dat iemand heeft verteld waar hij zijn twijfels over heeft. Ook heeft de auteur af en toe terechte kritiek en weet dat ook goed te onderbouwen, zoals bijvoorbeeld naar Amerika in 1940 over democratie. Je krijgt een goed beeld van hoe het verliep met het bataljon, welke tanks en wapens ze hadden en wat hun taken precies waren.
Het is mooi dat de auteur geregeld een stukje getuigenverslag van diverse personen, zoals Christopher Sturkey, in het boek heeft verwerkt, waardoor die personen weer even tot leven komen om hun kant van hun verhaal te vertellen. Ook is het mooi dat de auteur heeft geschreven over hoe het diverse personen, zoals James Kirk, na de oorlog is vergaan. Daarnaast staan er een paar leuke weetjes in, zoals bijvoorbeeld wat een paar codenamen zoals Sugar en Geronimo betekenden.
Ondanks dat je weet dat het in het verleden nog erger was met racisme dan vandaag de dag, blijft het schokkend om te lezen dat de gekleurde mensen vaak met racisme te maken kregen en niet alleen voor- en tijdens de oorlog, maar dat ze ook na de oorlog, ondanks dat ze hun leven op de waagschaal hadden gelegd tegen de Duitsers, nog steeds met racisme te maken hadden, zoals een man die als enige gekleurde man werkte bij een bedrijf en altijd alleen at in de pauzes.
The 614th Tank Destroyer Battalion van Samuel de Korte is geen boek dat je even tussendoor leest, ook niet als je heel erg goed Engels kunt lezen. Je moet goed opletten, want let je even niet op, dan kan je, door de vele namen, de soorten tanks enz. de draad kwijt raken. Sowieso moet je wel redelijk tot heel erg goed Engels kunnen lezen en spreken om alles te begrijpen.
Kortom; The 614th Tank Destroyer Battalion van Samuel de Korte is een indrukwekkend verhaal van een bataljon dat bij weinig mensen bekend is, dat zich dubbel zo hard waar moest maken, dat moest dealen met vooroordelen vanwege hun huidskleur, maar uiteindelijk wel respect kregen van de blanke soldaten waar ze mee vochten.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een vlotte, informerende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld het relaas van een oud-soldaat die op een gegeven moment wat wilde eten in een horecagelegenheid en wat hij toen te horen kreeg, heeft me heel erg geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
Het boek is onder andere te koop bij bol.com.
Reacties
Een reactie posten