Bommeldingen - Klaas Driebergen


Van Klaas Driebergen mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Stukken over het werk van Marten Toonder

Waar gaat het boek over? 
De wereld van heer Bommel blijft fascineren. Veel liefhebbers herlezen nog altijd de verhalen van Marten Toonder. Omdat die zo’n heerlijke, rijke verhaalwereld bevatten waarin veel te genieten en te ontdekken valt, op alle niveaus: de taal, de tekeningen, de personages, het verhaal, de diepere achtergronden… Stukken over buldogs en olifanten, reuzen en duivelfiguren, de Oude Schicht en Bommels ruitjesjas, fietsen en voetbal, het roken van pijpen en sigaren, de atoombom en nog veel meer.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Klaas Driebergen

Binnenwerk:
Klaas Driebergen

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789082685572

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
264

Genre:
Literatuurwetenschap

Prijs:
€ 19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Bommeldingen van Klaas Driebergen weet je meteen over wie het boek gaat. Het is een cover die spraakmakend zal zijn. Diegenen die de heer van stand kennen, zullen het erover eens zijn het in dit geval gepast is, dat die pijp bij Bommel hoort. Maar er zullen ook mensen zijn die deze cover niet meer vinden kunnen. Toch is het om diverse redenen goed dat men voor deze cover heeft gekozen en dat is niet zonder reden. Wat de reden voor deze schitterende cover is, kan je in dit boek lezen, net zoals je kan lezen waarom Bommel altijd deze jas draagt en wat de reden is dat hij een pijp rookt. De reden zal voor veel rokers herkenbaar zijn. Het boek is van begin tot eind, net zoals de voor- en achterkant, heel mooi vormgegeven. De foto's en tekeningen in het boek, maken het boek compleet. De vele stukjes strips maken dat je de strips (weer) wilt lezen.
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel die je, zoals in dit boek ook wordt beschreven, op meerdere manieren kan lezen waarbij er maar één manier klopt, maar het is ook de titel van de nieuwsbrief van de auteur. De subtitel geeft precies aan wat je van het boek kan verwachten.
In Bommeldingen van Klaas Driebergen herzag en bundelde de auteur zijn leukste stukken die hij wekelijks stuurt naar zijn abonnees voor dit boek. In zijn stukken geeft de auteur zijn kijk op de vele tekeningen en verhalen die Marten Toonder heeft getekend en geschreven. Aan alles is te merken dat hij een echte Bommelkenner is, een echte Bommelliefhebber is. Hij weet alles wat hij heeft geschreven goed te onderbouwen. Door de auteur ga je nog beter de strips en verhalen lezen, nog beter kijken naar de diverse details in de tekeningen. Het kan zomaar zijn, dat je anders gaat kijken naar de tekeningen van Bommel die niet in dit boek zijn gepubliceerd, op nog meer details gaat letten. De stukken zijn stuk voor stuk interessant om te lezen. Voor diegenen die Bommel niet kennen, is dit boek misschien juist wel een mooi begin, om daarna de verhalen van Bommel en Tom Poes te gaan lezen. 
Wat zo leuk is aan Bommeldingen van Klaas Driebergen, is dat je veel komt te weten over de achtergronden, de vele personages om Bommel en Tom Poes heen, zoals Bull Super, de verhalen en ook wat meer komt te weten over Marten Toonder, ook al zal veel mysterieus blijven, omdat niet altijd bekend is hoe het echt zit, zoals bijvoorbeeld de precieze verjaardagsdatum van Bommel en hoe men dat heeft opgelost, maar ook hoe de liefde van Klaas Driebergen voor Bommel tot stand kwam. Zoals gezegd, je merkt aan alles dat hij een Bommelliefhebber is en in het boek kan je lezen dat hij daar heel ver voor gaat, zelfs soms een angst probeert te overwinnen. 
Het is leuk om te lezen op welke auto's de auto van Bommel vermoedelijk is gebaseerd en welke auto's Marten Toonder zelf heeft gehad en hoe hij over auto's in het algemeen dacht. Het boek laat zien dat Marten Toonder veel voor de Nederlandse taal heeft betekend, dat veel van zijn bedachte woorden ook nu nog worden gebruikt, zoals het woord 'minkukel'. Maar ook dat Marten Toonder niet alles van één kant liet zien, maar van meerdere kanten, zoals de verhalen waarin voetbal een rol speelt. Iets wat ook vandaag de dag nog steeds actueel is. De vele personages van Marten Toonder weerspiegelen duidelijk op een humoristische manier de vele karakters van mensen. Zoals de auteur tegen het eind al aangeeft, Marten Toonder wist de lezer op een humoristische manier de mensen een lachspiegel voor te houden.
Kortom; Bommeldingen van Klaas Driebergen laat zien dat er vaak meer verborgen zit in de verhalen en tekeningen van Marten Toonder, dan op het eerste gezicht lijkt. Het boek laat zien dat er nog genoeg te onderzoeken valt en je hoopt dan ook dat er een vervolg op dit boek komt, want ook over ander werk van Marten Toonder zal er veel meer te vertellen zijn, dan er al verteld is. Mocht je nog geen Bommelfan zijn, dan wordt je dat wel na het lezen van dit boek.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel die je op meer manieren kan lezen, maar waar maar één manier mee bedoeld wordt.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel geeft precies aan wat je van het boek kan verwachten. 

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb genoten van het boek.

Mooie quote in het boek: 
Want hoe harder we lachen om heer Bommels onhebbelijkheden, des te waarschijnlijker het is dat dit ook onze eigen zwakheden zijn.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Bommelfans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ja, dat denk ik wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Het boek is inmiddels aan zijn tweede druk bezig.

Leesfragment:
Ga naar de website van Klaas Driebergen om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Klaas Driebergen


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg