De IJzeren Schaduw - Stefano Siggia


Van UITGEVERIJ De Fontein mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
The Iron Shadow

Oorspronkelijke uitgever:
Endeavour Media Ltd.

Waar gaat het boek over? 
1915. Wanneer een oorlogsvlieger hoort dat zijn broer gedood is tijdens een spionageklus in Brussel, zet hij diens werk voort. Hij gaat op zoek naar het mysterie dat de IJzeren Schaduw wordt genoemd.

1915. Oorlogsvlieger Melbourne Summers krijgt bericht dat zijn broer vermoord is tijdens een geheime missie in bezet België. Hij deed onderzoek naar de IJzeren Schaduw. Dan ontvangt Melbourne een anonieme brief met cryptische boodschappen die de sleutel vormen tot de aard van de IJzeren Schaduw.

In de voetsporen van zijn broer reist hij naar Brussel. Daar wacht hem niet alleen de schokkende waarheid over zijn broer, maar hij ontdekt ook dat de IJzeren Schaduw een veel groter gevaar vormt dan iemand ooit had kunnen bedenken...

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Jan Smit

Omslagontwerp:
Marry van Baar

Binnenwerk:
ZetSpiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789026154348

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
374

Genre:
Eerste Wereldoorlog

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 20,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De IJzeren Schaduw van Stefano Siggia wil je weten welke plaats het is dat is gebombardeerd, wat voor gebouw het precies was en wat de functie van het gebouw was. Je wilt weten wie de man is die op de cover staat en wat zijn verhaal is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt of wat het is.
De IJzeren Schaduw van Stefano Siggia speelt zich af in 1915, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een oorlogsvlieger krijgt te horen dat zijn broer vermoord is tijdens een geheime missie in België, die op dat moment bezet is. De hoofdpersoon ontvangt een anonieme brief met een cryptische boodschap die hij moet zien te ontcijferen. Die brief vormt de sleutel tot de aard van de IJzeren Schaduw. Hij reist af naar Brussel om in de voetsporen van zijn broer te treden. Hij ontdekt daar de schokkende waarheid over zijn broer en dat de IJzeren Schaduw een groter gevaar vormt voor de wereld dan ooit iemand had kunnen bedenken. De vraag is of hij het tij kan keren en de wereld kan redden van een grote catastrofe.
Meteen vanaf de eerste zin in De IJzeren Schaduw van Stefano Siggia wordt je meegezogen in het verhaal. Je leeft meteen mee met de personages. Je wilt weten wat de IJzeren Schaduw is, of de hoofdpersoon erachter zal komen en of hij de missie van zijn broer kan volbrengen. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personages, de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt en in het tijdsbeeld. Zoals met alle boeken over het verleden, moet je ook dit boek in het tijdsbeeld plaatsen. Dat wat toen normaal was, nu haast ondenkbaar is, zoals bijvoorbeeld dat men een eeuw geleden gaslantaarns gebruikte als licht. In ieder geval ben je blij dat fotograferen vandaag de dag makkelijker en veiliger gaat.
De IJzeren Schaduw van Stefano Siggia is van begin tot het eind spannend met af en toe een paar regels rustmomenten, zoals bijvoorbeeld als de hoofdpersoon een kaartspelletje met iemand speelt. De rustmomenten duren over het algemeen maar een paar regels, daarna neemt de spanning het weer over, zit je op het puntje van je stoel en wil je weten hoe het verhaal verder gaat, of bepaalde mensen het bijvoorbeeld overleven. Soms moet je lachen om een bepaald stukje, zoals over de tekst die op een hondenhok staat en de hond die daar waarschijnlijk in hoort.
Het verhaal is niet alleen beeldend geschreven, waardoor je al het geschrevene zo voor je ziet, maar ook filmisch geschreven, waardoor het boek als een film leest. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en een verrassende plot. Op een gegeven moment lijkt het verhaal een tikkeltje voorspelbaar te worden en krijg je een vermoeden dat een bepaald persoon niet helemaal eerlijk is, maar dan loopt het toch anders dan je verwacht. Steeds als je denkt dat het niet absurder kan, blijkt het toch absurder te kunnen.
Ondanks dat het een fictief verhaal is met een paar waargebeurde elementen en personages, geloof je dat het verhaal van begin tot eind echt zo gebeurd zou kunnen zijn. Tijdens het lezen heb je niet het gevoel dat je een fictief verhaal leest. Je vraagt je geregeld af wat jij in de plaats van de hoofdpersoon en andere personages gedaan zou hebben, of je ook zulke risico's had genomen als je die personen was geweest. Tegelijkertijd begrijp je sommige personages van wat ze doen. Je hebt in ieder geval bewondering voor hun moed en lef. Het is mooi dat je aan het eind van het boek de historische achtergronden kan lezen, wat er echt is en wat niet echt is in het verhaal en hoe het zit met het een en ander zoals over de IJzeren Schaduw. Het verhaal laat goed zien hoe belangrijk spionage kan zijn voor-, tijdens en na een oorlog, wat daarmee voorkomen kan worden. 
Kortom; De IJzeren Schaduw van Stefano Siggia is vanaf de eerste zin een spannend verhaal, je wordt meteen meegesleurd in het verhaal en laat je pas los als je het verhaal uit hebt. Door het einde, hoop je dat er een vervolg komt, maar dan met de persoon die het laatst aan het woord is in het verhaal. Die persoon is namelijk een boeiend personage. 
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende, filmische manier geschreven waardoor het boek als een film leest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal begonnen bent in het boek, kan je het boek niet meer wegleggen. Je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft mij verrast, ik had een ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Melbourne, omdat hij leven in het verhaal brengt met zijn stunts. Zonder hem zou het verhaal lang zo leuk niet zijn geweest.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen wel, van anderen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat zou ik niet kunnen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld wanneer de hoofdpersoon hoort dat zijn broer is gedood. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Je moet een heel volk niet beoordelen op de agressie van een paar gekken die de macht en het gezag hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het e-book mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van UITGEVERIJ De Fontein om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties