Het Tulpenveld - Hellen Deinum


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
100 zilte jaren, een roman

Waar gaat het boek over? 
Het verhaal speelt in de twintigste eeuw. Twee bijzondere families van een uitgever en van een makelaar in Indische producten leven in een woelige, sterk veranderende tijd. Zij voelen zich aangetrokken tot schilderkunst, muziek, botanica en architectuur, worden meegesleept door gebeurtenissen in de twee wereldoorlogen, door wetten en instanties. Een dramatische huwelijksnacht zal het leven van de twee hoofdpersonen, eens zo vreselijk verliefd, blijven bepalen. Ondanks dat bouwen zij toch aan een berg van geluk. De extreem verlegen Neelie van Cahlshoorn, Dra in de Biologie, ontwikkelt zich tot een sterke vrouw. Zij legt een schitterende tulpentuin aan, wil promoveren op het enten van Mendeltulpen, maar de tweede wereldoorlog maakt een wrang einde aan al deze plannen. Aan het einde van de eeuw, als iedereen is overleden, de geadopteerde kinderen en kleinkinderen uitgewaaierd over de hele wereld, is er alleen nog kleindochter Hellen. Ooit werd de zilte lucht van de Noordzee opgesnoven, maar op 31 december 1999 staat Hellen aan de kust van de Atlantische Oceaan. Daar is de lucht veel minder pregnant dan die van de Noordzee. Een orkanische storm kondigt zich aan, de nieuwe eeuw wordt ingeleid door noodklokken….

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Hellen Deinum (1945) 
Hellen Deinum komt uit Bussum. Zij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde, woonde vervolgens lange tijd in Maleisië en Parijs, reisde door Afrika en het Midden Oosten. Tegenwoordig musiceert zij, verzorgt een palmentuin in Frankrijk, en schrijft artikelen en boekrecensies. Zij schreef het boek “Honderd Zilte Jaren” als eerbetoon aan haar pleeggrootouders die haar liefdevol hebben opgevangen en verzorgd. Het boek is gebaseerd op de talrijke dagboeken van haar grootmoeder die zij vond na diens overlijden. “Mijn grootouders waren bijzondere mensen, zij hadden een bijzonder huwelijk, zij verdienen het om niet vergeten te worden.”

Bron: achterkant boek

Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789464240283

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
150

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek niet (nog) niet verfilmd. Het boek leent zich er ook niet echt voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 16,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van schitterende cover van Het tulpenveld van Hellen Deinum krijg je een vermoeden dat je een boek over tulpen gaat lezen. Ondanks dat het een schitterende cover is, was het leuker geweest als men voor een foto van de tuin van het huis had gekozen. Dan was het een nog persoonlijker boek van de familie geweest. De titel van het boek maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. De subtitel geeft redelijk goed aan wat je van het boek kan verwachten. 
De foto's in het boek maken het boek compleet, maar het was leuker geweest als er een fotokatern met foto's van het huis, de familie en eenieder die in het huis heeft gewoond, had gestaan, zodat je een nog beter beeld van het huis en haar bewoners had gekregen. De drie foto's in het boek is te weinig. Het is in ieder geval mooi dat er hier en daar een stukje dagboekfragment uit de dagboeken van de oma van de auteur staan. Dat is een mooie aanvulling op het boek.
Het tulpenveld van Hellen Deinum vertelt het verhaal van de pleeggrootouders van de auteur. Vanaf het moment dat haar pleegoma werd geboren tot en met het overlijden van haar pleegopa en kort daarna. Het gaat over de jeugd van haar oma, hoe haar oma de opa van de auteur heeft leren kennen, de verkeringstijd en het huwelijk. Een bijzonder huwelijk waarin veel liefde was voor zowel elkaar als voor de pleegkinderen. Geen kind werd achtergesteld. Het is een levensverhaal van een eeuw waarin veel hoogte-, maar ook een paar dieptepunten waren. Dieptepunten waar ze niets aan konden doen, waar ze mee moesten dealen. En dat deden ze. Ze maakten er het beste van en bleven zorgen voor anderen, namen grote risico's tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar bovenal kenden ze veel gelukkige jaren waarin ogenschijnlijk niet zoveel gebeurde, maar toch ook wel weer veel gebeurde en waarin de grootouders van de auteur veel hebben zien veranderen, zoals bijvoorbeeld het maken van films. Het verhaal geeft een mooi tijdsbeeld weer. Je krijgt een goed beeld van hoe het leven van de mensen van gegoede families was.
Hellen Deinum heeft het verhaal van haar pleeggrootouders in Het tulpenveld goed weten te beschrijven. Ze heeft feit en fictie mooi weten te verweven met elkaar. Ondanks dat veel periodes kort zijn beschreven en dat je geregeld een sprong in de tijd maakt, wat niet storend is, krijg je een goed beeld van de pleegfamilie van de auteur. De auteur laat goed zien wat een groot hart haar grootouders hadden, dat je geen biologische ouder hoeft te zijn om net zoveel van een kind te houden als dat je wel de biologische ouder was geweest van het kind. Wat de auteur ook goed laat zien, is hoe een verschrikkelijke gebeurtenis uit de jeugd door kan werken in het verdere leven, wat voor schade een verkrachting op zeer jonge leeftijd bij een meisje kan veroorzaken en wat dat betekent voor haar verdere leven. Het wordt niet met heel veel woorden beschreven, maar je begrijpt in wat er geschreven is genoeg. Tijdens het lezen heb je te doen met die persoon die het overkomen is. Het is mooi om te lezen, dat sommige dingen in bijna iedere familie voor komt en dat het van alle tijden is en zal blijven, zoals de jaloezie van een jonger zusje voor haar oudere zus. Je bewondert de pleeggrootouders van de auteur dat ze zoveel deden en zorgden voor anderen. Je sluit ze in je hart, ook al heb je ze niet persoonlijk gekend.
Kortom; Het tulpenveld van Hellen Deinum is een indrukwekkend verhaal van een bijzonder echtpaar. Een echtpaar die diverse pleegkinderen heeft gehad en veel mensen een tijdelijk huis heeft geboden. Een echtpaar dat een 'ongewoon' huwelijk had, maar heel gelukkig waren met elkaar en elkaar respecteerden. Veel mensen kunnen nog wat leren van de pleeggrootouders van de auteur. De auteur heeft gelijk, haar grootouders verdienen het om niet vergeten te worden.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past, maar het was mooier en persoonlijker geweest als men voor een foto van de tuin van het huis van de pleeggrootouders als cover had gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar speelt het zich voornamelijk af en om in het boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je krijgt een idee van wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van de pleeggrootouders van de auteur.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd, het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet vooral Neelie groeien van een stil meisje naar een sterke vrouw.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Neelie, omdat ze een vrouw is met een hart van goud en wist wat ze wilde.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Adri, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend met ze kunnen zijn.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen wel, van anderen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad en de andere plaatsen klinken ook mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld wat een van de vrouwen in haar jeugd heeft moeten doorstaan en wat de eigenaren van een kledingwinkel is over komen en hoe de buurman daarop reageert. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van familieverhalen houdt en voor de nabestaanden van Dick en Neelie.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg