mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Gerhard Taschner, de violist en de politiek
Waar gaat het boek over?
Intriges, liefde, geschiedenis en cultuur, niets ontbreekt in het leven van de violist Gerhard Taschner, een Duitser tegen wil en dank. Een leven dat werd bepaald door twee Wereldoorlogen en een Koude Oorlog. In de stad Ber-lijn, die toen door een muur in tweeën werd gedeeld, komt een jong echtpaar in aanraking met Taschner. En met een Duitsland dat dan nog muurvast zit in haar oorlogsverleden. Flashforwards verwijzen naar het heden; niet alleen om aan te tonen hoe Duitsland zich ontworstelde aan dit verleden, ook omdat mechanismen nog steeds actief zijn die toen leidden tot oorlog en genocide. Uiteraard speelt in Taschners leven muziek een grote rol, maar dit boek houdt zich vooral bezig met de krachten die tot oorlog kunnen leiden en die hem maakten tot de meest vergeten violist. De begeleidende beelden en geluiden vanaf het Internet maken dit boek tot een uniek document.
Burkhard Braach
Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe
Jaar van verschijnen:
2022
EAN:
9789464628296
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
434
Genre:
Media & entertainment
Prijs:
€ 21,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van In de schaduw van Marlene van Tijn Vellekoop zullen de wat oudere lezers meteen weten wie de vrouw aan de bovenkant van de cover is. Ze zullen ook meteen weten over welke Marlene in de titel het gaat. Maar het is voor te stellen dat er maar heel weinig mensen zullen weten wie de man is. Gelukkig brengt de subtitel uitkomst en weet je wie hij is en wordt je nieuwsgierig naar de muziek en de achtergrond van de man. De titel en subtitel maken, zoals gezegd, nieuwsgierig naar het boek. De foto's in het boek, het zijn er niet veel, maken het boek compleet. De auteur geeft aan het begin meteen aan hoe het komt dat het boek zo weinig foto's bevat, maar hij maakt dat ruimschoots goed met de verwijzingen naar veel foto's en andere links die je online kan opzoeken. Soms hoef je niet eens alles in de verwijzingen te typen om al bij dat wat je zoekt te komen.
In de schaduw van Marlene van Tijn Vellekoop gaat over het leven van Gerhard Taschner. Hij is de meest vergeten artiest aller tijden. Ondanks dat hij helaas niet oud mocht worden, heeft hij toch heel veel meegemaakt in zijn leven. Twee wereldoorlogen, de Koude Oorlog, een muzikaal leven dat helaas op een vervelende manier ten einde kwam. Iets wat voor veel violisten herkenbaar kan zijn. Ook privé maakte hij het een en ander mee in de liefde en hij was tegen wil en dank een Duitser.
Een jong echtpaar komt op een gegeven moment in een Berlijn, dat indertijd in tweeën was gedeeld in aanraking met de violist en een land dat nog muurvast zat in zijn oorlogsverleden. Flashforwards verwijzen naar het heden om te laten zien hoe Duitsland zich ontworstelde aan zijn verleden en wat er nog van over is van het verleden, maar ook laat het zien dat er nog steeds mechanismen aanwezig zijn die toen leiden tot oorlog en genocide.
Wat zo bijzonder en mooi is van In de schaduw van Marlene van Tijn Vellekoop is dat de auteur de violist persoonlijk heeft gekend. Vaak is het zo dat een auteur een biografie over iemand schrijft, maar die persoon niet persoonlijk heeft gekend, waardoor het minder persoonlijk wordt. Bij dit boek is dat allerminst het geval. Doordat de auteur de violist persoonlijk heeft gekend, komt hij ook met persoonlijke herinneringen aan de violist, zoals bijvoorbeeld wat hij moest doen voordat hij bij de violist binnen kon komen in zijn woning. Het is duidelijk dat hij ook veel onderzoek naar het leven van de violist heeft gedaan en hij weet zijn mening goed te onderbouwen, zoals over wat Tascher verzweeg aan de Amerikaanse bezetter. Soms moet je om bepaalde stukjes lachen, zoals het stukje over een idioot die Tonmeister wilde worden.
In In de schaduw van Marlene van Tijn Vellekoop komt duidelijk naar voren dat niet iedere Duitser achter Hitler stond en hoe ze dat lieten blijken dat ze niet achter hem stonden. Het is indrukwekkend om te lezen hoe de Tweede Wereldoorlog voor de Duitsers was, wat ze kregen te horen van de oorlog en hoe ze dat ervaarden. Het verhaal geeft goed weer hoe Taschner de oorlog heeft weten door te komen en hoe bepaalde personen daarover dachten. Sowieso is zijn levensverhaal op een vlotte manier geschreven. Daardoor heen zijn de persoonlijke herinneringen van de auteur aan de violist en de reizen van de auteur met zijn vrouw mooi vervlochten met het levensverhaal van de violist. Je krijgt een goed beeld van wat er nog over is van vroeger en hoe het leven nu is. Je wilt zelf de reis ook maken, om te zien hoe de stad eruit ziet en waar Tascher heeft gewoond in zijn leven. De getuigenverslagen van diverse personen, zoals bijvoorbeeld van Eva Wald Leveton over de huizen in Baden-Baden, zijn een mooie aanvulling van het boek.
Kortom; In de schaduw van Marlene van Tijn Vellekoop is een unieke biografie over een vergeten violist. Het is heel goed van de auteur, die de violist persoonlijk heeft gekend, dat hij een biografie over hem heeft geschreven. Iedereen die de violist hoort, zal het er mee eens zijn, dat het jammer is dat men zo slordig met zijn muziekopnames is omgegaan. Het toont aan dat men voor bepaalde personen om bepaalde redenen totaal geen respect had, ook al ligt de Tweede Wereldoorlog 'ver' achter ons.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is heel erg goed gekozen. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is heel erg goed gekozen, de subtitel geeft duidelijk aan wat je van het boek kan verwachten.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het verhaal is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel. Het is mooi dat de auteur de violist persoonlijk heeft gekend, waardoor hij ook zijn persoonlijke herinneringen aan de violist kan delen. Dat maakt het boek een stuk persoonlijker dan de biografieën van anderen die door een 'vreemde' zijn geschreven.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Wat ik van Berlijn heb gezien een paar jaar geleden, is het een mooie stad die duidelijk een verleden heeft. Ooit wil ik er met mijn man heen om de stad nog beter te verkennen.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij weten te raken. Het macabere detail van een concert waarna Tascher, zijn vrouw en kinderen en nog iemand in een auto verlaten, heeft me geraakt. Maar ook hoe men met het graf van Tascher omgaat heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Ouderdom kan niet genoeg worden gewaardeerd.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in biografieën.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Het boek is onder andere te koop bij bol.com.
Reacties
Een reactie posten