Soft Power En Spiritualiteit - Jurjen Wiersma


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland) en de Bondsrepubliek (West-Duitsland) herenigden zich In 1989-90. Na twee Grote Oorlogen en een bittere Koude Oorlog kende de 20e eeuw een verrassende apotheose: een overtuigende manifestatie van zachte macht, soft power. Sceptici beweren echter dat het Westen in de 21e eeuw weer in een Koude Oorlog verstrikt dreigt te raken, die met de ontwakende reus China. China hoopt in 2049 het 100-jarig bestaan van de Volksrepubliek te vieren. ‘Het vrije Westen’ moet koste wat kost een vijandige omsingeling van China voorkomen en moet juist proberen een diplomatieke omarming te realiseren. Een uitnodigende benadering met soft power is gewenst en laat roekeloos roffelen op de grote trom van hard power achterwege blijven. Soft power is opbouwend. Het is in de brede betekenis van het woord een scheppingskracht. Een paar voorbeelden: Theologisch-ethisch is het met ontferming en compassie handelen; het is het emanciperend effect van vrouwenmacht; het is het artistieke talent van personen die bij machte zijn nieuwe werelden uit te vinden (neem het beeld op de omslag van dit boek en regels op bladzijde 68) en het is een moreel, spiritueel kompas dat het geweten van een mens uittilt boven de platte, materiële werkelijkheid. Soft power is helend en heilzaam, het is vrij van autoritair, autocratisch leiderschap, vrij van kolonialisme en militarisme. In Sovjet-Rusland zette oud-partijleider en president Michail Gorbatsjov zich er met behulp van zijn vrouw, de charismatische Raisa Titarenko, voor in, anders dan de huidige leider Vladimir Poetin wiens strategisch hart bij hard power ligt. Europa dan? Als Europa / de Europese Unie zich blijft ontwikkelen als een veiligheids-, vredes- en vrijheidsproject verdient het robuuste steun van de bevolking, jong en oud. Het kan ‘een kleine bundel licht’ (Calvijn) in de grote wereld zijn.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sjoerd van 't Slot

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789464240566

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
216

Genre:
Spiritualiteit

Prijs:
€ 24,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Soft power en spiritualiteit van Jurjen Wiersma wil je weten wat de betekenis is achter het beeld. De cover wordt in het boek uitgelegd, wat het voorstelt en hoe je het moet zien. Als je dat weet, kan je alleen maar de conclusie trekken dat men er goed aan heeft gedaan om voor deze cover te kiezen. De titel maakt nieuwsgierig naar het boek.
In Soft power en spiritualiteit van Jurjen Wiersma geeft de auteur tips hoe om te gaan met landen met machtige leiders en waar we rekening mee moeten houden. Vooral met een land dat iets heel erg graag wil zijn in 1949 en wat er kan gebeuren als er niets tegen gedaan wordt. Er worden veel vergelijkingen gemaakt met de diverse religies en wat ze gemeen hebben met elkaar. Hoe dat volgens de auteur ook kan veranderen in de toekomst. Er is een heel hoofdstuk aan het geweten besteedt. De auteur gaat daar heel diep over in, net zoals over wat macht met leiders kan doen. De auteur vertelt wat we moeten weten over het geweten, de vier aspecten van het geweten en de gevolgen als we ons geweten wel of niet volgen. De auteur laat ook zien dat vrouwen nog steeds niet overal gelijk worden behandeld, dat er nog genoeg vrouwen zijn die als minderwaardig worden behandeld. De rode draad in dit boek is het belang van mensenrechten, dat komt in het hele boek goed naar voren.
Het is duidelijk dat Jurjen Wiersma in Soft power en spiritualiteit weet waar hij het over heeft, dat hij veel onderzoek heeft gedaan. Hij weet alles goed te onderbouwen. Soms lijkt het alleen wel dat het wat eenzijdig is, dat hij over bepaalde personen simpelweg de andere kant niet wil zien. Het is aan de ene kant begrijpelijk, aan de andere kant ook wel weer jammer. Tegelijkertijd laat hij zien wat dat heeft opgeleverd bij de andere machthebbers. Het is iets wat bij mensen tot discussies kan aanzetten. In ieder geval heeft hij het goed gezien dat een andere machthebber van de hard power is. Bij andere onderwerpen bekijkt hij het samen met anderen wel van meerdere kanten, zoals bijvoorbeeld Bert Bakker die ziet dat Europa voor-, maar ook nadelen heeft. Dat wordt goed onderbouwd. Ondanks dat het boek twee jaar geleden is geschreven, is het boek nog steeds actueel. De beschrijving van de auteur over de gedachten van de mensen waar ze op gestemd hebben, klopt nog steeds, inmiddels is er zelfs nog meer wantrouwen bij de mensen over de politici. 
De auteur weet de verschillen tussen hard en soft power goed uit te leggen en waarom het beter is om voor de een te kiezen en niet voor de ander. Hij weet dat goed te onderbouwen. Al is het maar de vraag of het ooit zover komt, dat men daarvoor kiest en niet voor de ander. In ieder geval is het ook een wijze en leerzame les voor de mensen persoonlijk. Ze kunnen het ook in hun persoonlijke leven toepassen, hoe moeilijk dat soms misschien ook is. De auteur zet je met dit boek geregeld aan het denken, zoals over de pelgrims, de asielzoekers en de vluchtelingen. Tegelijkertijd zal ook dit tot discussies leiden. 
Wat storend is, is dat vaak woorden en zinnen in zowel het Nederlands als met een schuine streep erachter of ervoor in een andere taal is geschreven. Beter was geweest als men ervoor had gekozen om de vertaling in een noot onderaan de pagina te plaatsen. Dat leest fijner.
Kortom; Soft power en spiritualiteit van Jurjen Wiersma is een interessant boek dat laat zien waarom men beter voor soft dan voor hard power kan kiezen, wat je daar allemaal mee bereikt. Het is een boek waarin je inzichten krijgt in onder andere macht en geweten en hoe je soft power kan toepassen in je persoonlijke leven. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een heldere filosofische manier geschreven.

Hoe actueel is het boek?
Ondanks dat het boek twee jaar geleden is geschreven, is het boek nog steeds heel erg actueel en dat zal het denk ik altijd blijven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Ik begrijp waarom hij voor soft power is en ik sta daar ook volledig achter, maar vrees dat er nog een hele lange weg te gaan is voordat men zover is dat men dat wil toepassen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de politiek en spiritualiteit.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg