Zusters Van Tarakan - David Meijer


Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een vrouw. Een oorlog. Een geschiedenis.

Waar gaat het boek over? 
Een jonge vrouw belandt aan de frontlinie tijdens de Japanse invasie van Tarakan, een klein olie-eiland voor de kust van Borneo. Een adembenemend boek over een onderbelicht deel van onze geschiedenis.

‘Zusters van Tarakan’van David Meijer is het waargebeurde verhaal van Mila Herman, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vermist raakte en doodverklaard werd. 75 jaar later reconstrueert haar kleinzoon David haar verhaal, zich baserend op jarenlang onderzoek. Een liefdevol monument voor Mila Herman en haar moedige collega’s. Op 24 december 1941 staat de 23-jarige Mila Herman, Rode Kruis-helpster der 2e klasse, samen met een twintigtal andere zusters op het vliegveld van Bandoeng, Java. Twee weken geleden heeft Nederland de oorlog verklaard aan Japan. Mila is nog nooit buiten Java geweest, en ze staat op het punt om voor het eerst in haar leven in een vliegtuig te stappen – zonder te weten wat haar plaats van bestemming is. Na een lange tocht arriveren de zusters op Tarakan, een klein olie-eiland voor de kust van Borneo. Omgeven door dichte jungle wachten daar honderden soldaten op wat komen gaat. Jong, onervaren en onvoorbereid voegen Mila en haar collega’s zich bij hen. Dan, in het duister van de nacht, door oerwoud dat ondoordringbaar werd geacht, bestormen duizenden Japanse troepen het eiland. De verbinding met Tarakan gaat verloren; aan het thuisfront tast men in het duister. Wat is er met Mila gebeurd?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
David Meijer (1983) groeide op in Frankrijk, Singapore en Den Haag. Hij studeerde geschiedenis, werkte voor kunstgaleries en in de zorg, reisde de wereld rond, werd vader en trouwde. Ook voor de toekomst bracht een nieuwe carrière in de bouw; fascinatie voor het verleden bracht een vergeten verhaal. Zusters van Tarakan is zijn debuut.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Nanja Toebak 

Binnenwerk:
Wim ten Brinke

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789045044927

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
336

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 23,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Zusters van Tarakan van David Meijer wil je weten wie de mensen op de cover zijn en wat hun achtergrondverhaal is. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waar Tarakan ligt en wat voor soort plaats het is. Je komt daar al heel snel achter in het boek. De subtitel geeft precies aan wat je van het boek kan verwachten. 
Het is mooi dat er zowel een foto van de jonge als van een 'oudere' Mila in het boek staat. Bij de tweede foto zullen er mensen zijn die roepen dat dat vandaag de dag echt niet meer kan, maar het is goed dat men voor deze foto heeft gekozen. Op beide foto's ziet Mila wat karakter aangaat eruit zoals ze ook is beschreven in het boek.
Zusters van Tarakan van David Meijer gaat over de oma van de auteur, die op jonge leeftijd besluit om zich aan te melden bij het Rode Kruis. Ze gaat samen met andere Rode Kruis-helpsters naar Tarakan, iets wat zij en de anderen nog niet wisten op het moment dat ze in een vliegtuig in Bandoeng, Java, stappen. De plaats van bestemming wordt lange tijd geheim gehouden en dat is niet zonder reden. Eenmaal op plaats van bestemming in de dichte jungle wachten ze samen met de honderden soldaten op wat komen gaat. Op een nacht wordt het eiland bestormd door duizenden Japanse troepen. De verbinding met Tarakan gaat verloren. Thuis bij Mila tast men in het duister. Ze wordt als vermist en dood verklaard. Ten onrechte. De vraag is hoe en waarom men dat deed en of het ook bij andere overlevenden zo is gegaan.
Zusters van Tarakan van David Meijer is heel erg goed gereconstrueerd. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in het verhaal van zijn oma en in wat er indertijd is gebeurd. Je krijgt een goed beeld van zijn oma en haar collega's en wat ze daar deden. Je merkt aan alles dat hij veel onderzoek heeft gedaan. Je hebt nergens het gevoel dat er iets niet klopt, dat iemand iets niet gezegd kan hebben of dat iets niet zo is gegaan. De auteur heeft het verhaal zo geschreven, dat het lijkt of je het via de zijlijn zelf meemaakt. Soms is het verhaal zelfs haast filmisch geschreven. Het verhaal gaat je niet in de koude kleren zitten. Door de beeldende schrijfwijze, zie je niet alleen de mooie dingen voor je, maar ook wat je liever niet ziet. Het is dan ook geen boek voor tijdens het eten te lezen of vlak voor het slapen gaan, vanwege een aantal bloederige gebeurtenissen (dat is zacht uitgedrukt). Op een gegeven moment lijkt het of de hoofdstukken zijn afgeraffeld, omdat er dan alleen een ruime terugblik van de afgelopen tijd is en een kort moment in het heden, maar dat is niet erg. Juist goed zelfs, omdat je evengoed heel veel mee krijgt van de afgelopen tijd.
Tijdens het lezen van Zusters van Tarakan van David Meijer krijg je bewondering voor Mila en haar collega's en de militairen op het eiland. Het is schokkend om te lezen waar ze mee te maken kregen, wat ze allemaal hebben moeten doorstaan. Je vraagt je geregeld af hoe jij gereageerd zou hebben, of je net zo sterk en mondig zou zijn geweest als Mila, maar ook wist wanneer je beter niets kon zeggen. Het is mooi van de auteur dat hij ook de grijze stukjes erin heeft verwerkt, zoals bijvoorbeeld als iemand is gevlucht en de mogelijke reden daarvan wordt uitgelegd. Je wordt daardoor aan het denken gezet en krijgt er begrip voor, ziet het niet meer als lafheid. Soms moet je lachen om bepaalde stukjes, zoals bijvoorbeeld wanneer Mila terug is in een kamer samen met zuster Pereira na een beschieting en Mila reageert op wat zuster Pereira zei.
Zusters van Tarakan van David Meijer laat goed zien hoe verschillend mensen reageren en zich gedragen in bepaalde situaties. Wat oorlog met mensen kan doen, ook na de oorlog, dat de oorlog mensen kan tekenen voor hun leven. Het verhaal laat zien dat ook sterke mensen wel eens uit hun rol vallen, het even allemaal teveel wordt en dan dingen doen die ze beter niet hadden kunnen doen. Het is verbazingwekkend dat Mila en veel van haar collega's ten onrechte dood waren verklaard bij hun families. Het is goed van de auteur dat hij er onderzoek naar heeft gedaan om erachter te komen hoe het precies zit.
Kortom; Zusters van Tarakan van David Meijer is een indrukwekkend, maar ook aangrijpend verhaal van een moedige, mondige en sterke vrouw en haar collega's die veel hebben moeten doorstaan voordat ze gevangen werden genomen, toen ze gevangen werden genomen en na de oorlog bleken dood verklaard te zijn. Je hoopt dat de auteur naast dit boek met een boek over zijn opa komt, want ook die moet veel hebben meegemaakt.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is goed gekozen, die geeft precies aan wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte, beeldende, haast filmische manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik kan niet kiezen tussen Mila, Dixie en zuster Pereira. Alle drie zijn ze op hun manier even leuk en moedig.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan de Japanners, het waarom behoeft geen uitleg.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik denk wel dat ik bevriend had kunnen zijn met Mila.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Tarakan klinkt niet als een eiland waar ik naar toe zou willen, hooguit om te zien waar Mila en haar collega's geweest zijn, om het met eigen ogen te aanschouwen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk het niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal van Mila en haar collega's heeft me geraakt. Ik heb bewondering voor Mila en haar collega's hoe ze het allemaal hebben weten te redden en hoe een aantal het heeft weten te overleven.

Mooie quote in het boek: 
Haar geboortegrond oogt als een sprookjesland.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in gereconstrueerde verhalen over de oorlog in Indonesië.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dit is zijn eerste boek, maar ik hoop dat hij nog meer boeken gaat schrijven.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij atlas contact om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg