Mary Copeland 3 - Robbert Jan Swiers


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Victoriaanse detective
vier verhalen

Waar gaat het boek over? 
Mary Copeland – Victoriaanse detective, deel 3 gaat verder na de eerste twee verhalenbundels met elk vier verhalen van de vrouwelijke detective die actief is aan het eind van de 19e eeuw. Mary Copeland wordt door haar oom en tante in het London van de late negentiende eeuw opgevoed en ontwikkelt zich tot een detective van allure. Ze werkt onder meer in opdracht van Scotland Yard en kan beschikken over een eigen team. In deze vier verhalen krijgt Mary Copeland te maken met het turbulente verleden van haar familie en een zaak waarin een vrouw tegen haar wil in een gesticht is opgenomen. Verder onderzoekt ze grafroven die een duister doel dienen en ontmaskert ze de moordenaar van prostitués, die echter een geheel eigen motief heeft voor zijn daden. Ook nu zijn de titels van de vier verhalen ontleend aan schilderijen uit die tijd, vervaardigd door kunstenaars die behoorden tot de Prerafaëlitische Broederschap of de navolgers daarvan. In dit derde deel weet Swiers het London van die tijd weer goed gedocumenteerd en op sfeervolle wijze neer te zetten, net na The Ripper Murders en tijdens de periode van The London Dock Strike.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Robbert Jan Swiers (Middelburg, 1959) heeft meer dan tachtig publicaties op zijn naam staan: kinderboeken, historie, archeologie, natuur, poëzie, romans en hij werkte mee aan taal- en geschiedenismethodes. Daarnaast is hij actief (geweest) in muziek, muziektheater, film en kleinkunst en werkt hij mee aan actuele ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Laura Mars

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789464240535

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
334

Genre:
Victoriaanse detective

Verfilmd?
Voor zover bekend is deze boekenserie (nog) niet verfilmd, maar deze boekenserie leent zich er uitstekend voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Mary Copeland 3 van Robbert Jan Swiers weet je, als je bekend bent met deze boekenserie, meteen welke boekenserie het is, wie er de hoofdrol in speelt. De titel spreekt voor zichzelf, ook hier weet je meteen om welke boekenserie het gaat. 
Zoals al aangegeven, is dit het derde deel van de boekenserie Mary Copeland. Ondanks dat in elk deel vier losse verhalen staan, is het toch verstandig om bij het begin te beginnen. Mocht je de eerdere delen niet hebben gelezen, dan kan je beter eerst de eerste twee delen lezen alvorens je aan dit deel begint, omdat er geregeld wordt teruggeblikt naar vorige zaken en diverse personen, naast de vaste personen, komen geregeld terug in een nieuw verhaal. Ook gaat men in dit deel met een belangrijke zaak voor de hoofdpersoon verder. Dan is het fijn als je precies weet hoe het zit, dat je niet met vraagtekens komt te zitten.
In Mary Copeland 3 van Robbert Jan Swiers beleeft de hoofdpersoon weer genoeg. Ze hoopt dat ze meer te weten komt over de werkelijke toedracht van haar ouders. Een oude bekende weet haar weer goed op de kast te krijgen. Er is een persoon met vreemde trekjes die om een schokkende reden zijn vrouw heeft laten opsluiten. De vraag in dit geval is of hij niet beter opgesloten had moeten worden. Mary Copeland krijgt ook te maken met een misselijkmakende voorstelling en een persoon die denkt dat hij de mensen helpt, maar of dat ook zo is, is maar de vraag. Daarnaast gaat de hoofdpersoon, mede dankzij haar vriend, op zoek naar wat de daders drijft. Ze krijgt in de verhalen hulp van oude bekenden die ze een warm hart toe draagt. 
Mary Copeland 3 van Robbert Jan Swiers is een verhalenbundel waar je meteen vanaf de eerste bladzijde in zit. Meteen wordt je meegezogen in de verhalen en kan je niet meer stoppen met lezen. Net zoals in de vorige delen, heeft de auteur de spannende momenten met de rustige momenten goed weten af te wisselen, al is het voor te stellen dat er lezers zullen zijn die vinden dat sommige stukjes wel wat korter hadden gemogen, vooral de stukjes waarin het even rustig is. Hoewel elk eind van de verhalen redelijk voorspelbaar is, zitten er toch in elk verhaal genoeg verrassende wendingen in die je niet ziet aankomen. Met name de familiegeschiedenis van de hoofdpersoon kent genoeg verrassende en schokkende wendingen die je niet ziet aankomen. Gelukkig valt er af en toe ook wat te lachen in de verhalen, zoals bijvoorbeeld als Mary Copeland aan een persoon laat merken wat voor juffertje ze is.
Robbert Jan Swiers heeft zich ook in Mary Copeland 3 goed ingeleefd in de personages, de plaatsen en het tijdsbeeld. Ondanks dat Mary Copeland, zoals de auteur aan het begin van dit deel aangeeft, fictief is, heb je tijdens het lezen niet het gevoel dat het zo is, tijdens het lezen heb je het gevoel dat het allemaal echt gegaan is, zoals de verhalen zijn geschreven. De auteur heeft feit en fictie mooi met elkaar weten te verweven, zoals bijvoorbeeld door The Dock Strike erin te verwerken en dat wat mannen indertijd met hun vrouwen konden doen. Vooral dat laatste heeft hij goed weten te beschrijven. Dat is dan ook een van de gebeurtenissen die je in het tijdsbeeld moet plaatsen en waarvan je blij bent dat dat vandaag de dag niet meer zomaar kan. Daarnaast zitten er hier en daar ook leerzame stukjes in de verhalen, zoals bijvoorbeeld in het kort over de opiumgeschiedenis en hoeveel je daarvan op moet hebben om te komen overlijden. Voor veertigplussers zit er een herkenbaar, en voor veel veertigplussers, een nostalgisch kort stukje in over de winters en dan met name de ijsbloemen op de ramen, doen nostalgisch aan.
Het is ook mooi dat je vooral in dit deel Mary Copeland en nog een aantal personen ziet groeien. Dat ze verder kijken, dat ze ook kijken naar waarom een dader waarschijnlijk tot zijn daden komt. Toch is het ook voor te stellen dat er lezers zullen zijn die vinden dat een aantal 'straatschoffies' wel wat minder braaf mogen zijn, minder behulpzaam, maar aan de andere kant is het juist mooi dat de verhalen laten zien dat er ook 'straatschoffies' zijn die zijn zoals ze in de verhalen zijn beschreven.
Kortom; Mary Copeland 3 van Robbert Jan Swiers is een verhalenbundel met vier verhalen waarbij spannende en rustige momenten goed zijn afgewisseld. Hoewel je weet hoe elk verhaal zal eindigen, het is alleen dat je niet meteen weet op welke manier, zitten er in elk verhaal genoeg verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Als je het boek uit hebt, verheug je je al op het volgende deel. Je bent blij dat je nog lang geen afscheid hoeft te nemen van Mary Copeland en haar familie en vrienden.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover, je weet meteen van welke boekenserie dit deel is.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je weet meteen om wie het draait en van welke boekenserie dit deel is.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn op een vlotte en beeldende manier geschreven. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat je erbij bent, het allemaal vanaf de zijlijn meemaakt.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd. Elk verhaal is chronologisch geschreven waarbij er af en toe teruggeblikt wordt in de tijd als de verhalen erom vragen.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe de verhalen verder gaan, of ze eindigen zoals je in gedachten hebt.

Hebben de plots je verrast?
Nee, de plots hebben me niet verrast, maar dat is niet erg. 

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, de verhalen zijn geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet diverse personen, zoals Mary Copeland, Bromley en Revere groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Mary Copeland, omdat ze haar vrouwtje weet te staan, een groot hart heeft en niet zo gauw een oordeel velt over mensen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen wel, van anderen niet.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Londen is een mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou wel in die tijd kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld het verhaal waarin een vrouw ten onrechte is opgenomen in een gesticht en de schokkende reden daarvan heeft me geraakt. Het is echt bizar dat dat toen kon. Gelukkig kan dat vandaag de dag niet meer zomaar. Ook het verhaal waarin begraafplaatsen werden beroofd van hun lijken heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
"Niemand kan er iets aan doen waar hij of zij is geboren."

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van Victoriaanse detectives houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker doen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
De recensie die ik schreef over het eerste deel is geciteerd in dit deel, waarvoor ik de uitgeverij en de auteur hartelijk wil danken. Alleen daarom al gaat dit boek terug in de boekenkast.
 
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
De boekenserie Mary Copeland is in het Engels vertaald.

Website van de auteur:
Robbert Jan Swiers

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg