Buitenzus - Sacha Voogd


Van Sacha Voogd & UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Wat gebeurt er als je ineens ontdekt dat je een zus hebt? Tamar ontmoet haar halfzus Kimberley en voelt zich verantwoordelijk voor haar, maar als de twee elkaar beter leren kennen, blijkt Kimberley allesbehalve haar gedroomde zus. Afgunst en wantrouwen spelen een steeds grotere rol. In een meeslepende stijl neemt Sacha Voogd, auteur van Salsa in de Polder en Niet met Opzet je mee in een verhaal over twee vrouwen die zich aan elkaar spiegelen, steeds meer verstrengeld raken in elkaars levens en vechten voor hun eigenheid.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Sacha Voogd bracht een deel van haar jeugd door in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dat continent is vaak terug te vinden in haar korte verhalen en haar romans. Ze studeerde Nederlandse taal en cultuur in Utrecht en voltooide in 2016 de opleiding aan de Schrijversvakschool. Op haar website, www.sachavoogd.com, plaatst zij – zeer onregelmatig – korte beschouwingen over haar schrijfproces. Ook een aantal van haar korte verhalen zijn daar te vinden.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Jade Klasser

Binnenwerk:
Șükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464628753

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
228

Genre:
Thrillers & spanning

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er uitstekend voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Buitenzus van Sacha Voogd wil je weten wie de vrouw in de spiegel is en wat haar verhaal is. De titel maakt nieuwsgierig naar het verhaal. De titel wordt al snel duidelijk en dan begrijp je ook dat het een vertaling vanuit een andere taal is van een woord dat in het Nederlands wordt gebruikt. 
De hoofdpersoon in Buitenzus van Sacha Voogd ontdekt dat ze een halfzus heeft. Haar kinderdroom komt uiteindelijk toch nog uit en ze voelt zich direct verantwoordelijk voor haar. Langzaamaan kom je steeds meer te weten over de jeugd van beide zussen en krijg je op een gegeven moment antwoord op een waarom-vraag, die dankzij een ander anders in elkaar zit dan eerst gedacht. Maar des te beter de zussen elkaar leren kennen, zo temeer afgunst en wantrouwen er groeit. Er gebeuren steeds vreemdere dingen, waarbij het de vraag is of het verbeelding is of niet. Zal het ze lukken om uiteindelijk weer op een 'normale' manier met elkaar om te gaan?
Buitenzus van Sacha Voogd is een meeslepend verhaal van twee zussen die om en om de hoofdrol spelen in de hoofdstukken. Je loopt mee met hun levens vanaf het moment dat Tamar ontdekt dat ze een halfzus heeft. Je leeft met beide zussen, die zo verschillend zijn, mee. Je hebt ergens begrip voor de manier hoe de ene zus reageert, waarom ze iets doet, ook al keur je niet alles goed van haar. Gelukkig blijkt ze wel haar grenzen te hebben, maar zal ze zich daar wel aan houden?  Tegelijkertijd heb je ook begrip voor de andere zus en snap je waarom ze bepaalde dingen niet ziet zitten, begrijp je wat de werkelijke reden erachter is. Geregeld vraag je je af wat jijzelf gedaan zou hebben, zoals bijvoorbeeld als Tamar een vraag krijgt van haar zus omdat ze in een lastige situatie zit. De auteur heeft zich heel erg goed ingeleefd in beide zussen. Tijdens het lezen voel je de gevoelens, heb je door de beeldende schrijfstijl van de auteur het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijlijn mee beleeft.
Buitenzus van Sacha Voogd is een verhaal waarbij je een paar keer het gevoel hebt dat je weet hoe het verhaal zal lopen, hoe het verhaal verder zal gaan, maar steeds als je vermoedens steeds duidelijker wordt, neemt het verhaal een andere wending die je niet ziet aankomen. Tegen het eind is de spanning heel erg goed opgebouwd en wil je weten hoe het verhaal zal eindigen, hoop je stiekem dat je vermoedens niet kloppen. Het plot komt, zoals je ergens ook wel had kunnen weten, dankzij de diverse wendingen eerder in het verhaal, als een complete verrassing. Ondanks dat sommige stukjes wat kort lijken, weet de auteur met net genoeg woorden toch veel te zeggen. Er is geen woord teveel of te weinig gebruikt.
Buitenzus van Sacha Voogd is een verhaal met herkenbare momenten voor veel mensen, zoals bijvoorbeeld van een ex die zich niet aan de afspraken houdt. Een verhaal dat laat zien waarom het beter is dat men niet te lang bij een ander blijft logeren. Maar ook een verhaal dat laat zien wat afkomst met iemand kan doen. Wat het met iemand kan doen als die altijd het gevoel heeft gehad dat ze niet goed genoeg is. Het is een verhaal waarbij de een zich steeds meer spiegelt aan de ander, waar beide zussen steeds meer in elkaars leven verstrengeld raken en waarbij er op een gegeven moment wordt gevochten om de eigenheid te bewaren.
Kortom; Buitenzus van Sacha Voogd is een meeslepend verhaal over vrouw die op volwassen leeftijd ontdekt dat ze een halfzus heeft en zich er meteen verantwoordelijk voor voelt. Steeds meer raken de levens van beide zussen met elkaar verstrengeld en vechten ze om hun eigenheid te bewaren. Stiekem hoop je dat er nog een verhaal met beide zussen komt, maar dan hoe het had gegaan als het verhaal anders was geëindigd, of er dan ook mee te leven viel.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt. De auteur heeft er heel erg goed aan gedaan om een woord uit een andere taal te kiezen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een meeslepende, beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het is een redelijk origineel verhaal.

Hoe actueel is het boek?
Ondanks dat het een fictief verhaal is, zou het verhaal zomaar waar gebeurd kunnen zijn. Geregeld ontdekken mensen in hun latere leven dat ze nog een of meer broers en/of zussen hebben. Het verhaal is dan ook heel erg actueel en dat zal het altijd wel blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen, zeker tegen het eind wil je alleen nog maar verder lezen, omdat je wilt weten of je vermoedens uitkomen. Je zit dan ook tegen het eind in spanning om de afloop van het verhaal.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast. Ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan Gibson, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met beide zussen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, ik begrijp de beweegredenen van een paar personen, ook al keur ik niet alles goed. Van andere personen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad, de dierentuin in Emmen was vroeger leuk (over hoe het er nu uit ziet kan ik niet oordelen omdat ik er nog niet geweest ben) en de andere plaatsen klinken ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Vooral het verhaal van Kimberley heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Ieder heeft zijn eigen waarheid.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Sacha Voogd

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg