Nieuwste recensie

Doe Dát Maar Eens Na! - Jaqueline Booij

Afbeelding
Van Jaqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Acht nieuwerwetse sprookjes voor kleine en grote dromers Waar gaat het boek over?  Weet je dat... Je veel meer kunt dan je denkt? Dat je met gewone woorden, de krachtigste toverspreuken kunt maken? Dat spookjes in hun blote velletje geboren worden, net als alle andere baby’s? Dat kleine visjes, die in een kommetje wonen, ervan dromen om de zee te zien?Wist je dat niet? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek, of lees het gewoon zelf. Er staan nog véél meer ongelofelijke dingen in! Geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464504156 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 102 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Doe dát maar eens na! van Jaqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek...

Frej - Bastiaan Dolmans


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een reis naar volwassenheid in achttiende-eeuws Zweden

Waar gaat het boek over? 
In deze prachtige historische roman over het Zweedse platteland in de achttiende eeuw beschrijft Bastiaan Dolmans de levensloop van Frej. Op jonge leeftijd ontvlucht hij zijn ouderlijk huis. Zijn vader is overleden en met zijn moeder heeft hij het vaak aan de stok. Onderweg komt hij een wijze man tegen, die hem veel leert. Vervolgens gaat hij werken op een grote boerderij. Daar leert hij zijn grote liefde kennen. Maar ook daar is het leven zwaar, zeker als de boer die hem heeft aangenomen na zijn overlijden wordt opgevolgd door zijn tirannieke zoon.

Het boek geeft een goed beeld van hoe het er in die tijd op het platteland aan toe ging. Werken deed je voor je primaire levensbehoeften. Met de constante dreiging dat een oogst zou mislukken, was het werk stressvol en kreeg je als knecht vaak de schuld als er iets misging. Als knecht of dienstmeid leefde je onder bescherming van de boer, maar die veiligheid moest je betalen met harde arbeid en strenge regels. Denkend aan die tijd lijkt het soms alsof we het hebben over een andere cultuur, maar het zijn onze voorouders, die keihard werkten voor de toekomst van hun nageslacht.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Bastiaan Dolmans (1970) werd als kind van een Nederlands artsenechtpaar geboren in Tanzania, waar zijn liefde voor de natuur is gevormd. Op twaalfjarige leeftijd verhuisde het gezin naar Nederland. Daar volgde hij een opleiding tot sportinstructeur. Hij reisde veel en leerde in de VS technieken om te overleven vanuit de filosofie van Noord-Amerikaanse indianen. Als oprichter van de stichting Kokopelli verzorgde hij cursussen in overleven, waarbij vaak de nadruk lag op spirituele vaardigheden. In 2007 verhuisde hij met zijn gezin naar Zweden, waarbij de reis vanuit Nederland gemaakt werd met huifkar en paard. Bastiaan woont met zijn grote liefde Laura en kinderen in Zweden. Eerder schreef hij de romans Duna en Kleuren van Jailia.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654456

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
446

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 24,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Frej van Bastiaan Dolmans Krijg je niet meteen een idee van waar het boek over zal gaan. Bij het lezen van de titel van het boek verwacht je dat je een Fries boek gaat lezen of waarin het Friese woord de hoofdrol heeft. De subtitel geeft meer duidelijkheid en dan blijkt dat het boek niets met Friesland te maken heeft, ook al heeft de naam min of meer dezelfde betekenis.
De schitterende tekeningen in het boek maken het boek compleet. Het is mooi dat de illustrator van de tekeningen aan het begin van het boek uitleg geeft over hoe ze de tekeningen heeft getekend. Je krijgt daarmee een kijkje achter de schermen van het tekenproces.
Frej van Bastiaan Dolmans gaat over een jongen die na de dood van zijn vader uit huis wordt gezet door zijn moeder. Hij moet op zoek naar werk als knecht op een boerderij. Bij de eerste boerderij wordt hij hartelijk ontvangen, maar na een slecht jaar moeten de boer en boerin hem noodgedwongen laten gaan. Tijdens zijn zwerftochten ontmoet hij op een gegeven moment een wijze man die hem te hulp schiet en veel leert. Zonder hem was zijn leven anders heel anders vergaan. Uiteindelijk komt hij als knecht te werken op een andere boerderij. Ondanks dat het leven zwaar is, heeft hij het over het algemeen wel naar zijn zin en dat komt onder andere doordat hij de liefde van zijn leven heeft gevonden. Helaas wordt het leven nog zwaarder als de tirannieke zoon van de boer die hem heeft aangenomen de touwtjes in handen krijgt. Het leven op de boerderij veranderd dan volledig.
Bastiaan Dolmans heeft zich in Frej heel goed ingeleefd in de personages, de tijd waarin het verhaal zich afspeelt en de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. Tijdens het lezen leef je mee met de personages, heb je het gevoel dat je het verhaal zelf vanaf de zijlijn meemaakt. Tijdens het lezen waan je je in de achttiende eeuw, waarin het leven niet makkelijk was. Het verhaal laat goed zien hoe verschillend de boeren waren, de een makkelijk en wilde zijn personeel van alles leren, maar moest soms na een slecht seizoen een moeilijke beslissing nemen, terwijl de ander zijn personeel het leven zoveel mogelijk zuur probeerde te maken. Je moest echt mazzel hebben wat dat aangaat en eigenlijk is dat vandaag de dag met veel bazen nog zo, al zijn er vandaag de dag strenge regels waaraan ook bazen zich moeten houden. Dat komt heel goed naar voren in het verhaal. Ook komt heel goed naar voren in het verhaal wat er met mensen gebeurde die vals werden beschuldigd van iets en hoe diegene die de beschuldiging had gedaan er vaak mee weg kwam en wat er met zwervers gebeurde als die door soldaten werden gesnapt. Daarnaast laat het verhaal goed zien dat er meer is tussen hemel en aarde dan veel mensen denken. De auteur heeft feit en fictie heel mooi met elkaar verweven in het verhaal.
Frej van Bastiaan Dolmans is een verhaal waarin veel gebeurt, een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, maar ook een paar voorspelbare stukjes, maar dat is niet erg, omdat het het levensverhaal van de hoofdpersoon is. Het boek is vanuit de hoofdpersoon geschreven, die als het ware zijn levensverhaal tot een bepaald punt vertelt. Al tijdens het lezen sluit je een paar personen in je hart en als je het boek uit hebt, hoop je stiekem dat er een vervolg komt, maar dan als de hoofdpersoon aan het eind van zijn leven is en dan over zijn tussenliggende jaren vertelt. Ook hoop je stiekem dat er een boek komt met Are in de hoofdrol, omdat hij een bijzondere man is die veel meegemaakt heeft, veel te vertellen heeft en waar je wat van kan leren.
Bastiaan Dolmans legt in de noten in Frej heel goed uit wat iets betekent, zoals een sleep. Ook heeft hij er goed aan gedaan om sommige personen in hun taal te laten spreken en in de noten de Nederlandse vertaling te plaatsen zodat je ook wat Noorse woorden en zinnen leert, zoals bijvoorbeeld 'et onske'. Wat ook mooi van de auteur is, is dat hij wat meer over de geschiedenis van Zweden vertelt, de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Het verhaal is sowieso leerzaam, je leert tijdens het lezen bijvoorbeeld hoe je aardappels moet planten en de rendierknoop. Soms wordt je aan het denken gezet, zoals bijvoorbeeld waarom het geen slecht idee is om een beer te zijn. Het is wel een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat nu normaal is, toen niet normaal was of zelfs nog niet bestond, zoals dat men bijvoorbeeld alles op het land nog met de hand deed omdat bepaalde machines nog niet bestonden of voor veel boeren niet te betalen was.
Kortom; Frey van Bastiaan Dolmans is een heel mooi historisch verhaal dat heel goed het leven van een knecht en een dienstmeid in de achttiende eeuw in Zweden weergeeft. Als je het boek uit hebt ga je een paar personen missen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover dat bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat je op het eerste gezicht op het verkeerde been zet.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte vertellende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Er zitten stukjes in die vandaag de dag nog steeds actueel zijn en dat helaas altijd wel zal blijven ook, zoals bijvoorbeeld wat Kajsa heeft meegemaakt. Maar er zitten ook stukjes in die niet meer actueel zijn, zoals bijvoorbeeld dat alles met de hand werd gedaan op een boerderij.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Het plot heeft me deels wel, deels niet verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet diverse personen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Frej, omdat er in hem geen kwaad schuilt en niet tegen onrecht kan.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen wel, van anderen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik denk wel dat ik in die tijd had kunnen leven, ook al zou ik het zwaar hebben gehad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Vergelijk je niet met een ander, want eigenlijk kan dat niet.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van fictieve historische romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
LINNAN GÅRD

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg