Nieuwste recensie

Doe Dát Maar Eens Na! - Jaqueline Booij

Afbeelding
Van Jaqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Acht nieuwerwetse sprookjes voor kleine en grote dromers Waar gaat het boek over?  Weet je dat... Je veel meer kunt dan je denkt? Dat je met gewone woorden, de krachtigste toverspreuken kunt maken? Dat spookjes in hun blote velletje geboren worden, net als alle andere baby’s? Dat kleine visjes, die in een kommetje wonen, ervan dromen om de zee te zien?Wist je dat niet? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek, of lees het gewoon zelf. Er staan nog véél meer ongelofelijke dingen in! Geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464504156 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 102 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Doe dát maar eens na! van Jaqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek...

Ode Aan Het Requiem - Willem J. Ouweneel


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Deel I van Aan de muziek

Waar gaat het boek over? 
'Ode aan het Requiem' – dat is zoveel als een blij loflied op een aloude treurzang. Een soort prijsuitreiking voor een oeroude tekst, door honderden componisten op vaak wonderschone muziek gezet. Een ernstig boek over dood en eeuwigheid, dat tegelijk veel vreugde wil uitstralen. 'Ode aan het Requiem: Deel 1 van 'Aan de muziek'' is een boek van een filosoof-theoloog die op z’n minst over de teksten heel wat te zeggen meent te hebben. Prof. Ouweneel bemoeit zich ook graag in het openbaar met de muziek, zoals hij dat trouwens al bijna veertig jaar doet. Het is een boek zonder veel pretenties, een boek dat voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk moet zijn, zonder geleerde voetnoten, zonder al te veel geleerde taal en zonder geleerde literatuurlijst. Gewoon een boek over ernst – want dood en eeuwigheid zijn ernstig stemmende zaken – en over schoonheid.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Prof. dr. Willem J. Ouweneel (1944) is gepromoveerd in de biologie (Utrecht 1970), in de filosofie (VU Amsterdam 1986) en in de theologie (Bloemfontein 1993). Hij is emeritus hoogleraar wetenschapsleer van de natuurwetenschappen en emeritus hoogleraar systematische theologie. Op het terrein van zijn grote liefhebberij, de muziek en haar geschiedenis, heeft hij verscheidene werken gepubliceerd: 'Bach, Mattheüs en het drama' (1994; in 2015 heruitgegeven als 'Dramatiek in Bachs Mattheüs-Passion'), 'Geschiedenis van de christelijke muziek' (1996; hoofdredacteur), 'Een snoer van klanken: Honderd grootse componisten' (2013) en 'De weg van de hoogtijden' (aan de hand van o.a. de cantates van Bach; 2021). Ook zijn boek 'Het paradijs' (2020) bevat veel verwijzingen naar klassieke muziekwerken. Bovendien heeft Ouweneel veertien jaar (van 1984 tot 1998) een programma op Radio 4 gepresenteerd, hoofdzakelijk over de religieuze vocale muziek van Bach.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling - Mark Maker

Binnenwerk:
Mark Heuveling - Mark Maker 

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464623901

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
294

Genre:
Muziek

Prijs:
€ 26,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Ode aan het Requiem van Willem J. Ouweneel krijg je een gevoel dat je een religieus boek gaat lezen waarin een grote of een kleine rol voor de muziek is weggelegd. De titel van het boek spreekt voor zichzelf, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten. De subtitel geeft duidelijk aan dat het om het eerste deel van een boekenserie gaat.
Ode aan het Requiem van Willem J. Ouweneel is een lofzang over vele requiems. De auteur geeft zijn kijk op vele teksten van vele componisten en geeft aan welke requiems zijn favorieten zijn. Hij heeft geprobeerd om het boek voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken en dat is hem gelukt. Het is een boek over dood en eeuwigheid, maar toch op een luchtige manier geschreven. 
Wat zo leuk is aan Ode aan het Requiem van Willem J. Ouweneel is dat hij zijn eigen kijk geeft op de vele requiems die zijn geschreven en ook aangeeft welke zijn favorieten zijn, waarbij hij zijn enthousiasme soms niet kan onderdrukken, zoals bijvoorbeeld over het Requiem van Berlioz. Hij weet alles goed uit te leggen als het moet en speelt soms voor schoolmeester, zoals bijvoorbeeld bij de uitleg van het meervoud van het woord 'requiem', maar dat is niet storend, het is juist leerzaam. Hij durft ook zijn eigen mening te geven als hij dat nodig vindt, zoals bijvoorbeeld over mensen die geen klassieke opleiding hebben gevolgd. Boven alles merk je dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan, dat hij weet waar hij het over heeft.
Ode aan het Requiem van Willem J. Ouweneel is een interessant boek waarbij je meer komt te weten over de achtergronden van vele requiems, zoals bijvoorbeeld Introïtus. Je krijgt daardoor een andere kijk op de vele teksten. De auteur gaat er diep op in met zijn uitleg, en tegelijkertijd kom je ook meer te weten over diverse componisten. Door de vele beschrijvingen wil je de biografieën van vele componisten gaan lezen, om meer te weten te komen over ze, zoals bijvoorbeeld over Johann Christian Bach, maar ook wil je je meer verdiepen in diverse onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de middeleeuwse muziek. Dankzij dit boek ga je op YouTube op zoek naar de vele requiems en andere muziek die genoemd worden in het boek, omdat je ze (weer) wilt horen. Daardoor doe je langer over het boek dan je misschien in gedachten had. Bij sommige titels, zoals 'Danse Macabre' word je in gedachten teruggebracht naar een, inmiddels niet meer bestaande, attractie in een beroemd pretpark. Het is fijn dat de auteur de meeste teksten die in een andere taal zijn geschreven, ook de Nederlandse vertaling erbij heeft geschreven, zodat je de teksten beter begrijpt. 
Ode aan het Requiem van Willem J. Ouweneel gaat weliswaar over de achtergrond van vele requiems, maar je komt ook leuke weetjes te weten, zoals bijvoorbeeld waarom bepaalde personen katholieken c.q. protestanten op wieltjes werden genoemd. Het woord 'requiem' heeft de auteur heel duidelijk weten uit te leggen. Het is interessant om te lezen waar het woord vandaan komt en wat het precies betekent. Ook kom je te weten wat de verschillen zijn tussen katholieken en protestanten en wat ze bindt. Daarnaast kom je te weten, mocht je dat nog niet weten, wie Maria is, wat haar achtergrond is.
Kortom; Ode aan het Requiem van Willem J. Ouweneel is een boek vol ernst en dood, maar wel op een luchtige manier geschreven. Het is een boek dat je aanzet om op YouTube te zoeken naar de vele requiems om ze te beluisteren en waarbij je meer te weten wilt komen over de vele componisten, de een bekender dan de ander. Dit boek laat goed zien hoe belangrijk muziek voor de Bijbel is en ook andersom. Je maakt met dit boek een reis door de tijd, waarin veel hetzelfde is gebleven, maar ook veel veranderd is.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je te wachten staat in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, die geeft precies aan welk deel dit is en van welke boekenserie.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Ondanks dat het een boek is over treurige muziek, is het boek op een luchtige en vlotte manier geschreven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb wel genoten van het boek.

Mooie quote in het boek: 
Immers, muziek beeldt niet alleen het leven uit, maar is ook een reflecteren op de dood.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de achtergrond van requiems.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Willem J. Ouweneel

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg