Ontwaakt - Charlotte Veldhuizen


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Op de dag dat Josephine erachter komt dat haar man vreemdgaat en haar broer verward op de stoep staat verandert haar leven - gelukkig getrouwd, moeder van twee dochters, wonend in een vrijstaand huis met een grote tuin - meer dan haar lief is. Met open vizier treedt Josephine de nieuwe situatie tegemoet, maar alles is anders dan ze altijd dacht…

Dit verhaal gaat over de liefde. Eén van de meest besproken thema’s ter wereld. In dit boek is de hoofdpersoon bang om te verliezen wat ze heeft. Maar verliest ze daardoor juist niet zichzelf? Door de ander te willen begrijpen, de confrontatie aan te gaan en te zoeken naar wat hem of haar beweegt blijft de liefde stromen. Echt praten met elkaar en ondertussen jezelf blijven. En soms is dat niet genoeg en is het echt voorbij.

Herkenbaar en spannend, levensecht, ontwapenend en met humor. Een boek dat je pas weglegt als je weet hoe het afloopt.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654494

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
276

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Ontwaakt van Charlotte Veldhuizen wil je weten wie de vrouw op de cover is en wat haar verhaal is. De titel maakt nieuwsgierig naar het verhaal.
In ontwaakt van Charlotte Veldhuizen ontdekt de hoofdpersoon dat haar man vreemdgaat en op dezelfde dag staat haar jongste broer verward bij haar op de stoep. Ze dacht dat ze het helemaal voor elkaar had, een gelukkig huwelijk, twee dochters en een vrijstaand huis met een riante tuin. Helaas blijkt alles anders te zijn dan ze altijd gedacht heeft. De hoofdpersoon is bang om alles te verliezen en doet er alles aan om alles weer naar het oude te krijgen. Ze probeert haar man te begrijpen waarom hij vreemd is gegaan en wat ze er zelf aan kan doen. Ondertussen probeert ze ook haar broertje te helpen, maar het is maar de vraag of ze hem kan helpen. De vraag is ondertussen of ze zichzelf door al die zorgen niet uit het oog verliest of al heeft verloren.
Charlotte Veldhuizen heeft zich heel erg goed in de hoofdpersoon ingeleefd in Ontwaakt, haar heel erg kwetsbaar opgesteld. Dat heeft ze zo goed gedaan, dat je geregeld het gevoel hebt dat het een autobiografisch verhaal is, dat ze veel, wat in het verhaal voorkomt (deels) zelf heeft meegemaakt. De fases van de verschillende soorten verdriet, de gevoelens, hoe ze zich gedraagt en de gedachten van de hoofdpersoon kunnen alleen diegenen die het zelf hebben meegemaakt, zelf hebben ervaren, zo neerschrijven. Mocht het verhaal niet autobiografisch zijn, dan heeft de auteur een ontzettend groot inlevingsvermogen. Als lezer kruip je met de auteur mee in de huid van de hoofdpersoon. Door de beeldende beschrijvingen van de hoofdpersoon, hoe ze zich gedraagt en voelt en wat ze denkt, heb je het gevoel dat je het zelf meemaakt. Je voelt de schok, de onmacht, het verdriet, de onzekerheid, hoop houden, schuldgevoelens en meer. Bovenal laat de hoofdpersoon ook geregeld zien hoe ze niet wil worden en waarom niet. Het is mooi dat de hoofdpersoon zichzelf op een gegeven moment ook onder de loep neemt. 
Ontwaakt van Charlotte Veldhuizen is goed opgebouwd. Meteen vanaf de eerste pagina wordt je meegezogen in het verhaal en laat je pas los als je het boek uit hebt. Je wilt weten hoe het verhaal verder gaat en hoe het verhaal zal eindigen. Op een gegeven moment heb je een paar keer het gevoel dat het een tikkeltje voorspelbaar is, maar dat is in dit geval niet erg. Je hoopt alleen maar dat het een niet gebeurt en het ander wel. Op een gegeven moment heb je wel even twijfels over een bepaald stukje, klinkt het in eerste instantie ongeloofwaardig, maar bij googelen erop, blijkt dat de auteur dat wel goed heeft beschreven wat de gevolgen betreft, maar dat het allerergste niet hoeft te gebeuren. Het is duidelijk dat de auteur daar onderzoek naar heeft gedaan. Als je het boek uit hebt hoop je dat er een vervolg komt. Je wilt weten of je eerdere vermoedens over twee personen in een volgend deel samen komen en of een ander persoon uiteindelijk voet bij stuk houdt over wat ze eerder heeft gezegd.
Ontwaakt van Charlotte Veldhuizen is een verhaal dat voor veel mensen die in de steek zijn gelaten door hun partner (deels) herkenbaar kan zijn. Ook kan het verhaal voor veel mensen die iemand kennen met psychische problemen (deels) herkenbaar zijn. De auteur heeft ook dat laatste heel goed weten te beschrijven. Ze laat goed zien dat niet alle mensen die psychische problemen hebben eruit zien als iemand die zich nooit wast en door iedereen in de steek is gelaten. Mensen die in de psychische zorg werken zouden zeker dit boek moeten lezen, om mensen nog beter kunnen proberen te helpen. In ieder geval laat het verhaal ook goed zien hoe het kan komen dat mensen psychische problemen kunnen hebben en hoe trauma's uit de jeugd van veel mensen kan doorwerken in hun verdere leven. 
Kortom; Ontwaakt van Charlotte Veldhuizen is een verhaal dat voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn, een verhaal dat zomaar waar gebeurd kan zijn. Dat wat de hoofdpersoon in het verhaal is overkomen, zou iedereen kunnen overkomen, ook diegenen die het hardste roepen dat hen dat nooit zou overkomen. Het verhaal laat goed zien hoe belangrijk het is om oog voor elkaar te houden in een relatie, maar soms kan het gebeuren dat dan evengoed de relatie voorbij is en dan is het belangrijk, zeker als je kinderen hebt, hoe je uiteindelijk met elkaar om blijft gaan.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel van het boek is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt naar het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel en dat zal het altijd blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal in dit boek bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat en hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Het plot heeft me deels wel en deels niet verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Een klein stukje klonk in eerste instantie een tikkeltje ongeloofwaardig, maar bij googelen bleek dat het wel klopt. Je merkte gelijk dat de auteur zelf ook onderzoek daar naar had gedaan, door hoe ze een persoon tijdens en na die toestand beschreef.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, sommige personen zie je uiteindelijk groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Wouter, omdat hij een man is die te hulp schiet als het moet en geen oordeel over anderen velt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand een hekel in dit verhaal.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze wel, van anderen begrijp ik ze niet.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
De tijd waarin het boek zich afspeelt, is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Iedereen heeft zo zijn eigen sores en zijn manier om ermee om te gaan.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Dit boek is voor iedereen geschikt, omdat wat de hoofdpersoon is overkomen, iedereen kan overkomen en heel veel mensen kennen wel iemand met psychische problemen waardoor het verhaal voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Mocht er een volgend deel komen, wat ik stiekem wel hoop, dan wil ik die zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Charlotte Veldhuizen

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg