Nieuwste recensie

Doe Dát Maar Eens Na! - Jaqueline Booij

Afbeelding
Van Jaqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Acht nieuwerwetse sprookjes voor kleine en grote dromers Waar gaat het boek over?  Weet je dat... Je veel meer kunt dan je denkt? Dat je met gewone woorden, de krachtigste toverspreuken kunt maken? Dat spookjes in hun blote velletje geboren worden, net als alle andere baby’s? Dat kleine visjes, die in een kommetje wonen, ervan dromen om de zee te zien?Wist je dat niet? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek, of lees het gewoon zelf. Er staan nog véél meer ongelofelijke dingen in! Geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464504156 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 102 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Doe dát maar eens na! van Jaqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek...

Schaduwtaal - Elles Santegoets


Van Elles Santegoets & UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Plotseling wordt er plaats gemaakt om iemand door te laten. Het is Tibor. Ik kijk verbaasd naar hem. Een man met zoveel gezag en toch zo verlegen, zo eerbiedig tegen iedereen. Hij kijkt mij aan en zegt zo zacht dat alleen ik het kan horen: ‘Wat je ziet is niet gezag, het is respect.’ Ik kijk hem geschrokken aan en een blos kleurt mijn wangen. Ik was vergeten dat hij mijn gedachten kon lezen. Zo begint het verhaal van de ik-figuur in deze roman ‘Schaduwtaal.’ Wat een welverdiend pensioen moest worden, wordt overschaduwd door gevoelens van eenzaamheid, verlies en pijnlijke herinneringen. Als de hoofdpersoon besluit te verhuizen naar een kleinere woning wordt ze gedwongen veel weg te gooien. Maar hoe doe je dat, je leven in een vuilniszak stoppen en weggooien? De draden van toen vallen samen met de draden van nu. Een bont geweven kleed van tijd en afstand, van verdriet en geluk omhult haar als een tweede huid. Tussen alle pijnlijke herinneringen vindt ze de opdracht terug die Tibor haar ooit op de Filippijnen heeft gegeven. Ze besluit mee te gaan met een humanitaire medische missie naar een van de gevaarlijkste plekken op de Filippijnen, de Sulu eilanden. Maar nog voor ze vertrekt krijgt ze geheel onverwacht te horen dat ze kanker heeft. Zal dit haar laatste reis zijn? Is het waar dat je geluk kunt afdwingen?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Elles Santegoets is moeder, maatschappelijk werker en wereldreiziger. Na haar opleiding maatschappelijk werk heeft ze bij diverse hulpverleningsinstanties gewerkt. Daarnaast is ze uitgezonden geweest naar de Filippijnen en Sierra Leone. Ze is afgestudeerd in ‘Christendom en Islam’. ‘Schaduwtaal is haar tweede autobiografische roman.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Maureen Vermeulen

Binnenwerk:
Ȿükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464628852

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
206

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Schaduwtaal van Elles Santegoets wil je weten wat voor beeld het is dat op de cover staat. Het beeld tovert in ieder geval een glimlach op je gezicht. De titel maakt nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. De titel van het boek wordt al snel duidelijk en kan je alleen maar concluderen dat men er goed aan heeft gedaan om het boek deze titel te geven.
Schaduwtaal van Elles Santegoets is een autobiografische roman van de auteur waarin ze open en eerlijk is over wat ze heeft meegemaakt en hoe ze het een en ander heeft ervaren. Welke opdracht ze had en of het haar gelukt is om die opdracht te voltooien. Voor veel mensen kan het een en ander herkenbaar zijn omdat ze bepaalde dingen zelf hebben meegemaakt, hebben ervaren of er middenin zitten. Ze vertelt over de diagnose die ze kreeg en hoe ze daar in eerste instantie mee omging, het advies wat ze later kreeg en wat zij zelf wilde, de reis die ze nog wilde maken, om daar op een missie te gaan en ze besloot ook om kleiner te gaan wonen, maar of dat zo'n goed idee was, is nog maar de vraag. Het is een verhaal over verlies, afscheid nemen, loslaten, pijnlijke herinneringen en geluk vinden. Net als haar vorige boek, voel je ook in dit boek de vele emoties. Het is dan ook een achtbaan aan emoties.
In Schaduwtaal van Elles Santegoets word je heen en weer geslingerd in de tijd, maar dat is niet storend, boven elk hoofdstuk lees je in welke tijdsperiode het hoofdstuk zich afspeelt. Meteen vanaf de eerste bladzijde word je meegenomen in het verhaal en wil je weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen. Je wilt weten hoe het een en ander zit en wat er met bepaalde personen is gebeurd, waarom er geen contact meer is. Tijdens het lezen krijg je bewondering voor de auteur dat ze op een missie gaat met vele risico's en dat ze een spiegel voor zichzelf durft te houden, zoals over vooroordelen die ze had. Ook krijg je bewondering dat ze zo lang heeft gevast, wat niet makkelijk was, maar daar uiteindelijk ook veel voor terug kreeg. Daarnaast is het bewonderenswaardig dat ze op een gegeven moment bij de uroloog op haar strepen ging staan, wat achteraf gezien heel goed was en niet anders kon.
Schaduwtaal van Elles Santegoets is een verhaal waarin heel veel mensen veel zullen herkennen omdat ze iets dergelijks zelf hebben meegemaakt, er zelf middenin zitten of iemand kennen die iets dergelijks hebben meegemaakt, zoals bijvoorbeeld geen huisarts meer hebben en hoe men omgaat met je na een operatie. Het verhaal laat goed zien hoe belangrijk het is om een huisarts te hebben en hoe vervelend het is als je die niet hebt. Je vraagt je in het hoofdstuk 'Toevallige gebeurtenis' af hoe jijzelf gereageerd zou hebben op de boodschap die de auteur kreeg te horen. Je krijgt in dit verhaal een hekel aan een bepaald persoon, omdat hij niet iemand is die een ander gerust kan stellen. Soms word je aan het denken gezet, zoals bijvoorbeeld over dankzeggen, dat daar meer achter zit dan zo op het eerste gezicht lijkt. Daarnaast is vooral het verhaal van Tibor leerzaam, zoals bijvoorbeeld over te ontvangen en te geven. Het is een mooie les die je gelijk in de praktijk brengt. Hij laat ook zien wat het verschil is tussen oude wijsheid en nieuwe wijsheid. 
Kortom, Schaduwtaal van Elles Santegoets is een verhaal met veel spirituele elementen waar je wat van kan leren. Een verhaal waarin een ziekteverloop goed wordt beschreven. Het is een verhaal waarin veel dingen voor veel mensen herkenbaar kan zijn. Het is moedig van de auteur om zo open en eerlijk haar gevoelens te verwoorden, dat ze niets mooier heeft gemaakt dan het is. Het verhaal eindigt op een mooie manier.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Je wilt weten wat voor beeldje het is en wat de betekenis erachter is.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel. Je wilt weten wat er met de titel bedoeld wordt. Het antwoord krijg je al snel in het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte, beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel, het is zoals de auteur het voor een groot deel heeft meegemaakt, heeft ervaren.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel en zal dat ook altijd blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Je wordt wel heen en weer geslingerd in de tijd, maar doordat boven elk hoofdstuk staat in welk tijdsdeel je zit, is het niet storend.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Tibor, omdat hij een wijze man is waarvan je veel kan leren.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
De uroloog, omdat hij je niet gerust kan stellen, je te snel weg stuurt.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Haar hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Een druppel is geen oceaan, een zandkorrel is geen berg.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van autobiografische romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat sommige stukjes uit het boek, zoals bijvoorbeeld over pillen in de stad kopen en wat ze vroeger deden, me nog wel even bezig zal houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Elles Santegoets Twitter

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg