Spiegelend Verleden - Peter Mulhuijzen

Van Peter Mulhuijzen en Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Amabel Cain, psychotherapeute in New York, beleeft tijdens haar vakantie in Normandië een schokkende ervaring op een verlaten kerkhof: een tweeledige confrontatie met haar verleden. Deze aangrijpende gebeurtenis luidt een nieuwe fase in haar leven in.
Allereerst is daar de onbekende en aantrekkelijke Jonathan Drew die bij haar in therapie komt. Welk mysterie verbindt hen beiden? Even raadselachtig is de terugkerende droom van de vrouw uit een andere tijd die uit een spiegel stapt en zinspeelt op iets uit Amabel’s ‘verleden achter haar verleden’. Haar leven raakt nog meer uit zijn voegen als het in New York tot een emotionele climax komt. De aanwijzing van de vrouw in de spiegel volgend, besluit Amabel terug te keren naar Wales, het toneel van haar kindertijd. Een onverwachte hereniging opent de deur naar donkere familiegeheimen die zich afspeelden in het vervloekte huis waarin zij is opgegroeid en die een groot stempel drukten op haar leven.
Gedreven door haar verlangen weer verenigd te worden met Jonathan, gaat Amabel op zoek naar wat er verborgen is achter het mysterie dat haar onzichtbaar verbindt met de liefde van haar leven.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Peter Mulhuijzen (1941) is auteur van Eenzijn of Eenzaam?, Onderweg naar Ewa en Schitterend Imago. Hij is getrouwd, vader van drie kinderen waarvan twee uit een eerder huwelijk. Na een avontuurlijk leven dat hem in Australië deed belanden waar hij elf jaar in de outback heeft doorgebracht, woont hij nu in het Bayerischer Wald samen met zijn vrouw Maja.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654449

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
426

Genre:
Het hiernamaals & reïncarnatie

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 24,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Spiegelend verleden van Peter Mulhuijzen wil je weten wie de vrouw op de cover is en wat haar verhaal is. In de spiegel zie je een deur, je wilt weten waar je naar toe gaat als je door de deur heen stapt. Het is mooi dat de cover via de zijkant op een mooie manier overloopt naar een andere locatie op de achterkant. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten of het verleden zich op een of andere manier in de toekomst herhaalt.
De hoofdpersoon in Spiegelend verleden van Peter Mulhuijzen beleeft tijdens haar vakantie in Normandië een schokkende ervaring op een verlaten kerkhof. Dat luidt een nieuwe fase in haar leven in waarin ze terug moet naar haar verleden. De hoofdpersoon is niet een persoon dat zich daar direct gehoor aan geeft. 
Eenmaal terug in haar woonplaats en op haar werk volgen de gebeurtenissen zich razendsnel aan haar op en wordt het steeds duidelijker dat ze actie moet ondernemen. Er komt een mysterieuze, maar ook aantrekkelijke man bij haar in therapie. Er is iets dat hen beiden bindt, maar de vraag is wat hen bindt. In haar slaap wordt ze niet met rust gelaten. In een steeds terugkerende droom komt een vrouw uit de spiegel die steeds zinspeelt over het verleden achter het verleden. Ze besluit terug te keren naar haar geboorteplaats. Eenmaal terug in haar geboorteplaats wordt ze onverwachts herenigd met een belangrijke persoon uit haar verleden. Ze komt oog in oog te staan met haar verleden, maar ontdekt ook vele familiegeheimen. Hoe ze ook haar best doet om een bepaald persoon te vergeten, wil ze toch ook weten wat hen bindt en gaat ze daar naar op zoek.
Meteen tijdens het lezen van de eerste bladzijde van Spiegelend verleden van Peter Mulhuijzen wil je verder lezen, wil je weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen. Je wordt meteen meegezogen in het beeldende verhaal waarbij je tijdens het lezen het gevoel hebt dat je het verhaal zelf ervaart naast de hoofdpersoon. De auteur heeft zich heel erg goed ingeleefd de personages en de tijd. Al snel heb je het gevoel dat je weet hoe het tussen twee personen zal eindigen, maar dat is niet storend. Er zitten genoeg verrassende wendingen en onthullingen in het verhaal die je niet ziet aankomen. Je leeft tijdens het lezen mee met de hoofdpersoon en sluit, naast de hoofdpersoon, nog een paar personen in je hart. Je voelt de gevoelens van de hoofdpersoon, zoals angst, onzekerheid, boosheid, schuldgevoelens en geluk. Het verleden van een bepaald persoon komt als een schok en zet een ongeluk uit het verleden in een ander daglicht. Het verhaal eindigt op een mooie manier. Ondanks dat je bepaalde personen gaat missen, is het tegelijkertijd goed zo. Het verhaal hoeft geen vervolg. 
Spiegelend verleden van Peter Mulhuijzen is een verhaal dat heel goed laat zien dat er meer is tussen hemel en aarde dan veel mensen denken. Daarnaast laat het verhaal heel goed zien wat vorige generaties hebben ervaren tijdens hun leven en wat je zelf als kind hebt meegemaakt door kan leven in je verdere leven. De auteur heeft dat heel goed weten te beschrijven, net zoals de uittreding van de hoofdpersoon en wat er daarna gebeurt. Het is voor te stellen dat er mensen zijn die er zo hun twijfels over hebben, maar dat er ook genoeg mensen zijn die er wel in geloven en dat er mensen zijn die het zelf hebben ervaren op eenzelfde soort manier. Sowieso kunnen sommige stukjes voor veel mensen (deels) herkenbaar zijn, zoals bijvoorbeeld in een plaats komen waar je nog nooit bent geweest, maar toch het gevoel hebben dat je er ooit bent geweest, dat het je zo bekend voor komt. Maar ook het voor anderen zo goed weten, maar zelf er niet naar handelen, kan voor veel mensen herkenbaar zijn. Geregeld word je aan het denken gezet, zoals bijvoorbeeld over liefde en geloof. Het verhaal laat daarnaast heel goed zien dat je geen bloedband hoeft te hebben om een ouder-kind en andersom gevoel te voelen.
Feit en fictie zijn mooi verweven met elkaar. Je komt vele interessante feiten te weten zoals bijvoorbeeld over de bevrijding van Caen. De vele genoemde boeken wil je (her)lezen en de vele genoemde films wil je (her)kijken. De echte filmfans zullen de vele filmquotes herkennen. Door de vele filmquotes krijg je het gevoel dat de auteur een groot filmliefhebber is. Ook wil je de genoemde plaatsen bezoeken. 
Kortom; Spiegelend verleden van Peter Mulhuijzen is een indrukwekkend verhaal dat goed laat zien dat er meer is tussen hemel en aarde. Een verhaal dat laat zien hoe gebeurtenissen uit het leven van generaties voor je en gebeurtenissen uit je leven door kunnen werken in je verdere leven. Het is een verhaal over de zoektocht naar wat er is gebeurd in het verleden, het afsluiten van een bepaalde periode in het leven van de hoofdpersoon.



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant overvloeit in een andere omgeving op de achterkant.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte, beeldende en soms vertellende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het is een heel erg origineel verhaal.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel en zal dat altijd blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij je geregeld terug in de tijd gaat als het verhaal er om vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen. Als je niet in het boek aan het lezen bent, dan houdt het boek je (onbewust) bezig.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de hoofdpersoon en nog een persoon groeien en een ander persoon lijkt maar niet te willen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ethel, omdat ze een vrouw is die geniet van het leven en dat ook graag deelt met anderen. Ze is haar afkomst niet vergeten en laat dat duidelijk blijken.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Giulietta, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden. Tegelijkertijd heb ik ook medelijden met haar en zou ik haar willen aanraden datgene te doen wat ze een ander had aangeraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen wel, al keur ik niet alles goed, van anderen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel mooi, ik wil ze graag ooit bezoeken.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
'Mensen die durven te dromen zijn heel sterke mensen.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die houdt van boeken waarin personen op zoek gaan naar hun verleden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg