Vergeet Me - Xu Feng


Van BORGERHOFF & LAMBERIGTS mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het heldenverhaal van een verpleegster die 110 Belgen redde van de nazi's

Oorspronkelijke titel:
Forget Me

Oorspronkelijke uitgever:
Yilin Press

Waar gaat het boek over? 
In het oosten staat ze bekend als de ‘Schindler van China’, maar haar heldendaad bleef onbekend in ons eigen land. Nu wordt het verhaal eindelijk verteld. Gedurende de Tweede Wereldoorlog redde Qian Xiuling maar liefst 110 Belgen van de Duitse nazi’s. Qian, een verpleegster in een afgelegen dorp, werkte ondanks alle risico’s samen met de Duitse generaal Alexander von Falkenhausen in een poging om leven boven dood te plaatsen, menselijkheid boven barbaarsheid. Auteur Xu Feng verdiepte zich jarenlang in Qians leven. Op basis van onderzoek en interviews kwam hij de waarheid te weten. Die presenteert hij ons op een spannende, verhalende manier. Zo leren we het waargebeurde verhaal van een Chinese heldin in België kennen en waarom haar laatste woorden aan de wereld ‘Vergeet me’ waren.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Hannah Gellens

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789463937832

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
384

Genre:
Oorlogen

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het verhaal van Qian Xiuling is wel verfilmd in China, maar in de serie missen een aantal belangrijke zaken die in het boek worden genoemd. In het boek kan je lezen waarom niet iedereen even blij was met de serie. Je kan de serie bekijken op YouTube.

Prijs:
€ 24,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Vergeet me van Xu Feng wil je weten wie de verpleegster is en waar ze naar toe rent. Aan haar uniform is duidelijk te zien dat het zich in het verre, maar tegelijkertijd ook weer niet zo verre verleden heeft afgespeeld. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom de verpleegster vergeten wil worden. Voor het antwoord hierop zul je geduld moeten hebben, want dat wordt pas in hoofdstuk zeventien duidelijk. Het is in ieder geval goed dat men de titel letterlijk heeft vertaald en niet voor een andere titel heeft gekozen. De subtitel maakt je nog nieuwsgieriger naar het verhaal van de verpleegster. Het enige minpuntje van dit boek is, is dat er geen foto's in staan. Als die erin hadden gestaan was het boek compleet geweest.
Vergeet me van Xu Feng vertelt het levensverhaal van Qian Xiuling. Een vrouw die, nadat ze, honderdtien Belgen heeft gered van de nazi's, op een gegeven moment vergeten wilde worden. Zij had er zo haar redenen voor, maar gelukkig zijn er mensen die daar anders over denken, waaronder de auteur Xu Feng. Hij vond dat er een biografie van Qian Xiuling moest komen zodat men haar niet zou vergeten, zodat men zou weten welke heldendaden zij op haar naam heeft staan. En daar heeft hij heel erg goed aan gedaan, want Qian Xiuling mag niet vergeten worden. Dat ze honderdtien Belgen kon redden, was mede dankzij dat ze via een neef van haar in contact kwam met Von Falkenhausen en zo om hulp aan hem kon vragen. Het verhaal laat daarmee zien dat niet alle Duitsers voor Hitler waren en op hun manier probeerden om mensen te redden met alle risico's van dien. Helaas voor hem zou het nog een flinke staart krijgen en waren er mensen tegen hem. Gelukkig waren er twee vrouwen die voor hem door het vuur gingen. 
Vergeet me van Xu Feng is niet alleen het levensverhaal van Qian Xiuling, maar ook van een van haar neven, omdat hij een belangrijke rol speelde bij de ontmoeting met Von Falkenhausen en zijn verhaal ook belangrijk is. Qian Xiuling had als kind een droom en een idool en zou ook een deel van haar droom in vervulling laten gaan, maar uiteindelijk zou ze na de oorlog een ander pad kiezen, een pad die je niet zou verwachten bij iemand die heel geleerd was, maar wel een pad dat evengoed bij haar paste en waarbij ze ook veel mensen heeft geholpen op hun levenspad. Zoals gezegd is het goed van de auteur dat hij dit boek heeft geschreven, zodat de rest van de wereld ook kennis kan maken met Qian Xiuling en kan lezen wat ze voor honderdtien Belgen heeft betekend, maar bovenal kunnen haar familieleden lezen wat voor een vrouw ze was, hoe belangrijk ze was voor België.
Vergeet me van Xu Feng is een verhaal dat je wilt lezen, je wilt weten hoe het een verpleegster is gelukt om honderdtien Belgen te redden van de nazi's, wat ze daarvoor heeft gedaan en welke risico's zij heeft genomen. Het is indrukwekkend om te lezen hoe haar levenspad is gegaan en dat ze nooit haar afkomst heeft verloochend. Het is mooi om te lezen hoe de geschiedenis in haar geval zich op een andere, maar met dezelfde soort bedoelingen, herhaald, dat ze in de voetsporen van haar vader zou treden, maar dan ver weg van haar geboortegrond. Je kan alleen maar bewondering voor haar hebben, voor de moed om haar eigen koers te varen en mensen te helpen waar ze maar kon. Haar verhaal laat zien dat ze een vrouw was die niet tegen onrecht kon en daar ook voor vocht als het moest, maar ook mensen probeerde te helpen zonder aan zichzelf te denken. Ook het levenspad van een van haar neven is indrukwekkend om te lezen, maar ook schokkend als je op een gegeven moment leest wat voor gevaren hij diverse malen heeft gelopen en hoeveel verlies hij heeft gekend. Zijn verhaal laat goed zien hoeveel macht bepaalde personen hadden en waar dat toe kon leidden.
Wat het verhaal Vergeet me van Xu Feng extra bijzonder maakt, is dat niet alleen ooggetuigenverslagen van Qian Xiuling erin verwerkt zijn, zoals die keer dat ze in de vijfde maand van haar derde zwangerschap een groot risico nam, maar ook van een aantal van haar familieleden en zelfs ooggetuigenverslagen van iemand die Qian Xiuling gered heeft van de nazi's. Je merkt aan alles dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan. Hij had er zelfs een reis naar België voor over. Met dat laatste word je als lezer aan het denken gezet over de heldenstatus in België en die we in Nederland ook wel kennen. Daarin verschillen we niet echt met elkaar. 
Kortom; Vergeet me van Xu Feng is het levensverhaal van een vrouw die niet vergeten mag worden. Een verhaal, dat net als van een van haar neven en Von Falkenhausen, verteld moet blijven worden, niet alleen voor hun families, maar voor iedereen in de wereld, opdat men kan lezen dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook Duitse generaals waren die niet blij waren met Hitler, dat de macht van bepaalde personen in bepaalde landen ver reikte en dat er mensen zijn, zoals Qian Xiuling, die een groot hart hebben en proberen om zoveel mogelijk mensen te helpen op wat voor manier dan ook.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Het boek voldeed helaas niet helemaal aan mijn verwachtingen, ik had verwacht dat er ook foto's van Qian Xiuling in zouden staan. Het was mooi geweest als die erin hadden gestaan zodat je een beeld krijgt bij wie Qian Xiuling en andere personen waren hoe bijvoorbeeld haar geboorteplaats eruit zag. 

Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past. 

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want dat is wat Qian Xiuling wilde. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt naar waarom ze vergeten wilde worden.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat voor soort boek je kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlog wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het levensverhaal van Qian Xiuling en van een van haar neven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen wil je alleen maar verder lezen, je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, of Qian Xiuling uiteindelijk weer haar geboorteland gaat bezoeken en hoe het met een van haar neven gaat, of zijn leven uiteindelijk minder moeizaam gaat.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen heel mooi. 

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Alleen het lot is in staat connecties te vormen die niemand verwacht.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de familie van Qian Xiuling, de nazaten van diegenen die Qian Xiuling gered heeft en eenieder die geïnteresseerd is in levensverhalen van bijzondere mensen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van BORGERHOFF & LAMBERIGTS om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg