Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Mary Copeland 5 - Robbert Jan Swiers


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Victoriaanse detective

Waar gaat het boek over? 
Mary Copeland - Victoriaanse detective, deel 5 is inmiddels de vijfde ver­halenbundel met vier verhalen van de vrouwelijke detective die in het laatste decennium van de negentiende eeuw actief is. Mary Copeland heeft zich ontwikkeld tot een detective van allure, werkt onder meer in opdracht van Scotland Yard en heeft haar eigen team tot haar beschikking. In de vier verhalen komt Mary in aanraking met een crime passionel in het Zuid-Franse Nice, duikt ze onder in de wereld van de freakshows en krijgt ze te maken met corrupte overheidsdienaren en politici. Tenslotte moet zij vechten tegen de invloed van de machtige familie Oxford, die de Londense onder- en bovenwereld tot in haar haarvaten lijkt te bezitten en te kunnen beïnvloeden. Achtergrond Mary Copeland De titels van de vier verhalen zijn weer ontleend aan schilderijen uit die tijd, vervaardigd door kunstenaars die behoorden tot de Prerafaelitische Broederschap of de navolgers daarvan. In de verhalen komen de vertegenwoordigers daarvan ook ruimschoots aan bod. Swiers weet opnieuw goed gedocumenteerd en op indrukwekkende wijze het Londen van die tijd te beschrijven, van april tot en met juli 1890, anderhalf jaar na The Ripper Murders en tijdens The Police Strike. Van Mary Copeland - Victori­aanse detective zijn inmiddels vijf delen verschenen.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Robbert Jan Swiers (Middelburg, 1959) heeft meer dan tachtig publicaties op zijn naam staan: kinderboeken, historie, archeologie, natuur, poëzie en romans. Ook werkte hij mee aan taal- en geschiedenismethodes. Veel van zijn verhalen zijn in landelijke tijdschriften gepubliceerd. Daarnaast is hij actief (geweest) in muziek, muziektheater, film en kleinkunst en werkte hij mee aan ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Laura Mars

Binnenwerk:
Șükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464624748

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
350

Genre:
Victoriaanse detective

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Mary Copeland 5 van Robbert Jan Swiers weten diegenen die de vorige delen van deze boekenserie hebben gelezen wie de vrouw op de cover is. Diegenen die deze boekenserie niet kennen, zullen nieuwsgierig naar haar worden. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen om wie her in dit boek draait. 
Voor diegenen die niet bekend zijn met deze boekenserie, het is verstandig om bij deel één te beginnen en zo de delen op volgorde te lezen, want er wordt geregeld teruggeblikt op oude zaken. Dat niet alleen, er wordt soms over iets uit het privéleven van een of meerdere personen gesproken waar je in de eerdere delen meer over kan vinden. Als je dat niet weet, dan kan je, als je eerst dit deel leest, met vragen komen te zitten.
Net als in de vorige delen van Mary Copeland van Robbert Jan Swiers krijgt Mary Copeland ook in Mary Copeland 5 weer te maken met diverse zaken, waarbij er één zelfs heel persoonlijk wordt. Het zijn vier verhalen die alle vier, zoals gewend van de auteur, ontleend zijn aan schilderijen uit het Victoriaanse tijdperk. Het tijdperk waarin de verhalen zich afspelen. Je moet het boek dan ook, net als de vorige delen, in het tijdsbeeld plaatsen, dat wat nu haast ondenkbaar is, toen heel normaal was, ook al was niet iedereen het met alles eens, zoals bijvoorbeeld de 'freaks' die in circussen werden tentoongesteld.
Net zoals in de vorige delen, heeft Robbert Jan Swiers zich in Mary Copeland 5 goed ingeleefd in het tijdsbeeld, de plaatsen en de personages. Ondanks dat het fictieve verhalen zijn, waarin feiten mooi verweven zijn, zoals de strikes die toen speelden, geloof je dat de verhalen van begin tot eind waar gebeurd zijn. Nergens heb je het gevoel dat er iets niet klopt. Dat komt ook doordat de auteur duidelijk in het verhaal heeft verwerkt dat het toen niet 'normaal' was dat vrouwen bepaalde functies bekleedden. Het is mooi dat de auteur laat zien dat er mannen waren die het goed vonden dat vrouwen werkten, maar in de verhalen laat hij ook goed zien hoe andere mannen vrouwen eigenlijk zagen. Ook komt in dit deel extra goed het psychologische denken van de daders naar voren, wat soms terug te leiden is naar een mythe uit het verleden, zoals Ariadne. Je ziet daarmee ook hoe de tijd vooruit gaat. Daarnaast zijn de klassenverschillen uit die tijd goed uitgelegd in een van de verhalen. Je begrijpt beter hoe de verschillen toen waren.
Wat mooi is in Mary Copeland 5 van Robbert Jan Swiers, is dat het team van Mary Copeland bewust is van hoe gevaarlijk hun werk is, wat voor risico's dat voor hun en hun naasten meebrengt en dat ze erover spreken en hoe ze er uiteindelijk in staan. Dat stukje laat goed zien dat zulke zorgen van agenten en eenieder die dat soort werk doet, van alle tijden is en dat dat vandaag de dag niet veranderd is, dat er helaas nog steeds geregeld geweld op agenten en eenieder die dat soort werk doet, wordt toegepast. Voor hun kan dat dan ook herkenbaar zijn en er zich weer even van bewust worden als ze het stukje lezen. Sowieso zitten er stukjes in de verhalen die voor veel mensen herkenbaar zijn, zoals een stukje in het eerste verhaal waarin een meisje van haar werkgeefster steeds krijgt te horen dat ze haar oren even dicht moet doen, maar ondertussen toch alles hoort, zij het met rode konen. Heel veel mensen zullen dat wel eens hebben gehoord en dan toch mee blijven luisteren. 
De verhalen in Mary Copeland 5 van Robbert Jan Swiers kennen vele spannende momenten en je weet van begin af aan al hoe het verhaal waarschijnlijk zal eindigen, waar sommige personages alert op zijn omdat ze hun naasten kennen, zitten er genoeg verrassende wendingen in die je niet ziet aankomen. Het blijft telkens weer lachen hoe Mary Copeland en Mrs. Christie onderschat worden, dat ze allerminst tere poppetjes zijn, zoals vaak wordt gedacht. Niet alleen vrouwelijke daders laten goed zien dat ze niet voor mannen onderdoen, maar Mary Copeland en Mrs. Christie laten dat ook goed zien.
Kortom; Mary Copeland 5 van Robbert Jan Swiers is een heerlijk boek om te lezen. Geregeld moet je lachen om bepaalde stukjes, maar je zit ook vaak in spanning van of het wel goed af zal lopen voor bepaalde personen. Als je dit deel uit hebt, verheug je op het volgende deel, waarvan je een vermoeden hebt wat Mary Copeland en haar team in het eerste verhaal van het volgende deel zeker gaan doen en verwacht je ook een paar heugelijke gebeurtenissen. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor de diverse emotionele momenten, zoals het weerzien van een meisje met haar werkgeefster.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Je weet meteen van welke boekenserie dit deel is.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je weet meteen om wie het draait.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat voor soort boek het is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk vlot en beeldend geschreven waardoor de verhalen vlot weglezen en je het gevoel hebt dat je de verhalen zelf meemaakt.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn heel erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
De verhalen hebben diverse stukjes die heel erg actueel zijn en dat helaas waarschijnlijk altijd zullen blijven, zoals bijvoorbeeld hoeveel macht de hogere machten hebben.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd. Elk verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden, als je eenmaal aan een verhaal bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Hebben de plots je verrast?
Nee, de plots hebben me niet verrast, maar dat is niet erg.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Alle vier de verhalen zijn van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de personen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Mary Copeland, omdat ze vaak onderschat wordt, een vrouw is die zich goed weet te verdedigen, maar ook veel humor heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik het meest een hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend met haar kunnen zijn.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen wel, ook al keur ik niet alles goed, van anderen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Londen en Nice van toen klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou wel in die tijd kunnen leven, ook al zou ik het waarschijnlijk zwaar hebben gehad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld de uitval die de oom en tante van Mary Copeland naar haar deden, maar je voelt daar ook de liefde voor hun nichtje in. Wat me ook raakte was hoe sommige mensen met mensen die anders waren omgingen, hoe ze over hen dachten. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Nice leek op een mooie bloem die steeds verder open ging.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van Victoriaanse detectives houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, die ga ik zeker lezen. 

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Robbert Jan Swiers

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg