Politiek Onvermogen - Bart Nooteboom


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het geval Nederland

Waar gaat het boek over? 
De politiek is onmachtig de huidige crises op te lossen. Waar komt het politieke onvermogen vandaan, en wat kan er tegen gedaan worden?

Ik geef drie bronnen: een te ver gaande complexiteit van regels, deels door excessieve controle op misbruik, uit argwaan tegen de burger. Ten tweede een drang tot maatwerk, die dan weer ervaren wordt als onrechtvaardig en ondoorzichtig, en dat leidt weer to eisen van compensatie. Ten derde de perverse cultuur van een egoïstische drang tot consumptie, ontspanning, manifestatie en risicomijding, bij burgers en politiek. Grote maatregelen stuiten op verzet van de ene of de andere belangengroep, en verwateren.

De complexiteit van regels kan theoretisch verminderd worden door minder regels en versimpeling ervan, ook al leidt dat tot meer misbruik. De cultuur heeft diepe wortels, en is niet gemakkelijk te veranderen. Dat vergt betere opvoeding, en onderwijs dat meer gericht is op wederkerigheid met anderen, en meer oog heeft voor bijdragen aan de gezamenlijkheid. Er is geen zicht op dat het gaat gebeuren.

Als er weinig gedaan kan worden tegen het onvermogen, dan glijden we naar een autoritair stelsel, hopelijk enigszins liberaal. Dat is niet noodzakelijk onderdrukkend of totalitair.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Maureen Vermeulen

Binnenwerk:
Șükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464628913

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
64

Genre:
Mens & Maatschappij

Prijs:
€ 16,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Politiek onvermogen van Bart Nooteboom krijg je het idee dat je een spiritueel boek gaat lezen. De titel en subtitel geven echter goed aan dat dat niet het geval is, je weet meteen dat je een ander soort boek gaat lezen. Evengoed is de keus voor de tekening heel erg goed gekozen, past de tekening bij het boek.
In Politiek onvermogen geeft Bart Nooteboom aan waar het politieke onvermogen vandaan komt, wat de redenen daarvan zijn en wat er tegen gedaan kan worden. De auteur geeft er zijn kijk op en komt met manieren hoe de politiek, maar ook de mensen, de burgers, kunnen veranderen, maar dat blijkt nog niet zo één, twee, drie te gaan om diverse redenen, dat vergt wat tijd en wil van de mensen.
Het is duidelijk dat Bart Nooteboom over alles wat hij in Politiek onvermogen heeft geschreven goed heeft nagedacht, dat hij niet over één nacht ijs is gegaan. Alles wat hij heeft opgeschreven, weet hij goed te onderbouwen. Als lezer zul je het niet altijd met hem eens zijn, heb je soms je bedenkingen, zoals bijvoorbeeld over de kant waar de politiek op gaat. De een zal er blij mee zijn en kan haast niet wachten, terwijl de ander het als een schrikbeeld ziet en hoopt dat het niet zover komt. Het kan zijn dat je over bepaalde onderwerpen gaat discussiëren met anderen, zoals bijvoorbeeld over het basisinkomen. De auteur weet goed uit te leggen wat de voor- en nadelen daarvan zijn en waarom niet iedereen even blij zal zijn met het basisinkomen. De auteur komt met tips voor de politiek, wat ze beter niet en wat ze wel kunnen doen. Hij geeft niet alleen de politiek de schuld van diverse problemen, maar houdt de burgers ook af en toe een spiegel voor, zoals over de consumptie van goederen. Hij beseft dat het bij veel mensen ingesleten zit, maar legt ook uit hoe men kan veranderen. Geregeld word je aan het denken gezet, zoals bijvoorbeeld over hoe ver je moet gaan wat positieve vrijheid aangaat.
Politiek onvermogen van Bart Nooteboom is voor iedereen goed leesbaar. Hij gebruikt maar weinig 'moeilijke' woorden, en als hij dat al gebruikt, zoals bijvoorbeeld 'langue' en 'parole', dan legt de auteur goed uit wat ze betekenen. Ondanks dat het geen dik boek is, het boek heeft maar vierenzestig pagina's, weet hij de onderwerpen toch goed uit te diepen in niet te veel, maar zeker ook niet te weinig woorden. Wat zeker ook interessant om te lezen is, is welke persoonlijkheden vaak de politiek in gaan en waarom. Je zult bij de verschillende persoonlijkheden en de uitleg ervan, direct een paar bekende politici herkennen zonder dat de auteur ze bij naam heeft genoemd. Hij heeft alleen maar de kenmerken van de persoonlijkheden genoemd in het boek.
Kortom; Politiek onvermogen van Bart Nooteboom is een interessant boek waarin de auteur zijn kijk geeft op het politieke onvermogen in Nederland. Hij legt goed uit hoe het kan en wat men er aan kan veranderen. Niet iedereen zal er even blij mee zijn, maar dankzij dit boek word je zeker aan het denken gezet over de politieke zaken.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen. Ik had eerlijk gezegd ook niets anders verwacht van deze auteur.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Op het eerste gezicht lijkt het of je een spiritueel boek gaat lezen, maar bij het lezen van de titel en subtitel weet je dat dat niet zo is.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen om welk land het gaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een informerende manier geschreven, niet erg, want het boek leest vlot weg.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel en zal het voorlopig in ieder geval nog wel blijven ook.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, ik vond het een interessant boek om te lezen.

Mooie quote in het boek: 
Voor de werking van de samenleving is vertrouwen nodig.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de politiek.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik denk niet dat ik het boek nog een keer ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk dat sommige onderwerpen mij onbewust nog wel even bezig zullen houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Bart Nooteboom

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties