Strijd Voor De Hertog - Nicki Bullinga


Van Uitgeverij Omniboek mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
‘Strijd voor de hertog’ van Nicki Bullinga is een spannend historisch jeugdboek. Het speelt zich af in Gelre tijdens de 100-jarige Oorlog. Twee jongens ontdekken een machtsspel van edelen en monniken.

‘Strijd voor de hertog’ is een superspannend historisch jeugdboek, over Gelre tijdens de Honderdjarige Oorlog.

Ries is een straatschoffie uit Grave (Brabant) en werkt met Tijmen, een slimme koopmanszoon, voor kasteelheer Wenemar van Kuyc. Als de Brabanders en Bourgondische huurlingen het Gelderse dorp Straelen plunderen en brandschatten, raakt de monnik Alwin gewond. Ries brengt hem in veiligheid bij Tijmen op het kasteel van Grave. De jongens ontdekken een machtsspel van edelen en monniken.

Nicki Bullinga schreef een levendig verhaal dat berust op ware gebeurtenissen rond het jaar 1388. ‘Strijd voor de hertog’ is geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar en beschrijft een uniek deel van de Nederlandse en Belgische geschiedenis.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Nicki Bullinga (Amersfoort) is auteur van historische jeugdboeken. Haar lijfspreuk is: 'Breng de geschiedenis tot leven.' Ze schreef onder andere Het geheim van de grafheuvel, Zoektocht naar Brechje en Het stein van Walraven.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Studio Mol

Binnenwerk:
Studio Mol

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789401917438

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
322

Genre:
Europa

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 17,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Strijd voor de hertog van Nicky Bullinga wil je weten wie de jongen is die voor een wapenstilstand lijkt te willen zorgen. Je vraagt je af of het hem lukt. Doordat je niet in de gezichten van de soldaten kan kijken, weet niet of ze nu boos of verrast zijn, moeten (glim)lachen of dat ze een andere uitdrukking op hun gezicht hebben. Je wilt dat dan ook graag weten. De cover is een scene uit het verhaal en zal dan ook in de loop van het verhaal duidelijk worden. Het is mooi dat ze de scene precies zo hebben getekend en ingekleurd als dat in het verhaal is beschreven. Het boek zelf is heel erg mooi vormgegeven. Precies zoals je van dit soort boeken mag verwachten.
In Strijd voor de hertog van Nicki Bullinga zijn Ries, een straatschoffie uit Brabant, en Tijmen, een slimme koopmanszoon, vrienden. Vrienden die elkaar alles vertellen en niets voor elkaar verborgen kunnen houden omdat ze elkaar te goed kennen. Ze werken beiden voor de kasteelheer Wenemar van Kuyc. Als de Brabanders en Bourgondische huurlingen het Gelderse dorp Straelen plunderen en brandschatten, raakt de monnik Alwin gewond. Ries weet hem in veiligheid te brengen in het kasteel van Grave. Als Alwin aangesterkt is, gaat hij bij Tijmen in de kruidenkamer werken. Het zijn gevaarlijke en onrustige tijden. Een bekende van de kasteelheer en hertogin Johanna van Brabant hebben het beiden voorzien op het kasteel van Grave en beiden hebben er heel veel voor over om het kasteel in handen te krijgen. Maar het stadje wordt beschermd door hertog Willem I van Gelre. Er wordt alles aan gedaan om het niet zover te laten komen, maar dan ontdekt men dat Johanna een verraderlijk plan heeft. Tijmen, Ries en Alwin staan, net als veel anderen in het kasteel, voor de keuze om Grave te verlaten of het beleg doorstaan.
Strijd voor de hertog van Nicki Bullinga is een verhaal waarbij feit en fictie heel mooi met elkaar zijn verweven. Het vertelt een geschiedenis over de slag bij Niftrik die maar bij weinig mensen bekend is. Het is duidelijk dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan en mooi dat ze aan het eind vertelt wat waar gebeurd is en wat niet waar gebeurd is in het verhaal, wie er echt hebben bestaan en wat hun rol was en wie fictief is in het verhaal. De auteur heeft zich heel erg goed in de personages, de plaatsen en het tijdsbeeld ingeleefd. Door de filmische schrijfwijze van het verhaal, komt het verhaal tot leven. Je beleeft het verhaal haast zelf tijdens het lezen. Zoals gezegd is het een verhaal uit het verre verleden en moet je het verhaal ook als zo beschouwen. Dat wat toen normaal was, dat dat nu ondenkbaar is, zoals bijvoorbeeld dat men heel vroeger honden als trekhonden gebruikte.
Strijd voor de hertog van Nicky Bullinga is een verhaal waar je meteen in zit. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het zit met bepaalde personen, wie er achter bepaalde gebeurtenissen zit en of een bepaald plan zal lukken. Het is een verhaal met vele spannende momenten zoals bijvoorbeeld in een klooster waar iemand achter iemand anders aangaat omdat hij het niet vertrouwt. Een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Op een gegeven moment krijg je een vermoeden dat het met een bepaald persoon niet helemaal goed zal aflopen vanwege de klachten die hij heeft en blijft houden, maar je hoopt dat hij het zal overleven. Een aantal personen sluit je in je hart en vind je tegen het eind jammer dat je afscheid van hen moet nemen. Het verhaal laat goed zien dat zelfs familie en jarenlange medewerkers niet altijd te vertrouwen zijn. Dat er mensen zijn die er alles aan doen om datgene in handen te krijgen wat ze heel erg graag willen hebben. Soms vraag je je af wat jijzelf gedaan zou hebben, of je zelf risico's had genomen of dat je gevlucht zou zijn.
Ondanks dat Strijd voor de hertog van Nicki Bullinga een jeugdboek is, is het boek ook leuk om te lezen voor volwassenen. Daarnaast is het boek uitstekend geschikt om in de laatste groep van de basisschool te bespreken en daarna eventueel een uitstapje te maken naar de plek waar het kasteel heeft gestaan, zodat de leerlingen een beeld krijgen van de plek van het kasteel en zijn omgeving. 
Kortom; Strijd voor de hertog van Nicki Bullinga is een verhaal dat de lijfspreuk van de auteur waardig is. Het verhaal komt tijdens het lezen tot leven. Als lezer beleef je het verhaal mee met de hoofdpersonen. Het is niet alleen een leuk boek voor de jeugd vanaf ongeveer twaalf jaar, maar ook voor volwassenen is het een leuk boek om te lezen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat het een scene uit het boek is en dat men het precies zo heeft getekend en ingekleurd zoals beschreven in het verhaal.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een filmische manier geschreven waardoor het verhaal tot leven komt.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. 

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is in dit geval niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, diverse personen zie je, vooral tegen het eind, groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ries, hij is een straatschoffie, maar wel een straatschoffie met het hart op de juiste plaats waardoor je veel van wat hij doet sneller door de vingers ziet.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met ze.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen wel, van anderen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou wel in die tijd hebben kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse malen weten te raken, zoals bijvoorbeeld hoe iemand twee neven van hem probeerde te redden, ondanks alle gevaren van dien, maar ook het plan van Johanna van Brabant heeft me geraakt en zo zijn er meer momenten en stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Kiezen heeft altijd gevolgen.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de jeugd vanaf ongeveer twaalf jaar, maar ook voor volwassenen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Uitgeverij Omniboek om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg