Tranen In Bed Om Oekraïne - Rox Van Der Helm


Van Rox van der Helm mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Rox van der Helm hield in de eerste fase van de oorlog in Oekraïne een dagboek bij. Over een oorlog die voor veel mensen ver weg lijkt. Op heldere wijze brengt zij de angst en verschrikkingen in beeld. Menselijk en inzichtelijk. Van der Helm sprak Oekraïense vluchtelingen en belicht diverse kanten, terwijl ze zelf worstelt met de impact van de oorlog. Hoe is het om te leven in een oorlog? En hoe werkt propaganda? Van der Helm sprak Oekraïense vluchtelingen en een Russische vrouw en belicht beide kanten van het verhaal, terwijl ze zelf worstelt met de impact van de oorlog. Hoe is het om te leven in een oorlog? Uiteindelijk werkt ze naar de vraag toe wanneer er sprake is van propaganda. Tranen in bed om Oekraïne biedt een chronologisch overzicht van de recente gebeurtenissen in Oekraïne en houdt de lezer een spiegel voor.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789464493863

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
178

Genre:
Defensie & oorlogsvoering

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd en is nu eigenlijk ook nog niet wenselijk, maar over een jaar of 10, 15, misschien wat later, zou het boek verfilmd kunnen worden.

Prijs:
€ 9,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Tranen in bed om Oekraïne van Rox van der Helm weet je meteen om of in welk land het boek draait. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen waar het boek over zal gaan.
In Tranen in bed om Oekraïne beschrijft Rox van der Helm de eerste vijftig dagen van de oorlog in Oekraïne. Ze vertelt hoe ze zich voelt, hoe ze met de oorlog omgaat, hoe ze ermee worstelt, hoe ze zich ergert aan andere mensen. Ze volgt nauwgezet elk nieuwsbericht over de oorlog in Oekraïne en geeft haar kijk erop, weet haar mening heel goed te onderbouwen. Wat vindt ze geloofwaardig klinken en wat niet en hoe ziet ze het dan? Ze houdt geregeld de lezer een spiegel voor, laat zien hoe goed we het in vergelijking met de mensen in Oekraïne hebben en wat iedereen zou kunnen doen, maar draaft daarin soms wat door, alsof een ander zich nergens anders meer druk om mag maken. Ze houdt zichzelf ook af een toe een spiegel voor, zoals over haar naïviteit wat seksueel geweld tijdens de oorlog aangaat. Ze bekijkt de oorlog van diverse kanten. Wat bijzonder is, is dat ze contact heeft met diverse mensen die de oorlog van nabij meemaken en hun ooggetuigenverslagen in het boek heeft verwerkt. Ze is geregeld relativerend, zoals dat niet alle Russen slecht zijn en dat er onder Oekraïners ook mensen zitten die niet zuiver zijn.
Rox van der Helm weet haar gevoelens in Tranen in bed om Oekraïne goed te verwoorden. Het zijn gevoelens die bij veel mensen herkenbaar zijn, omdat ze het zelf ook gevoeld hebben en nog voelen als ze over de oorlog horen. Je voelt haar angsten, woede, worsteling en ongerustheid over de mensen waar ze contact mee heeft en ze zich dan een paar dagen niet laten horen. De auteur steekt haar mening niet onder stoelen of banken, wat juist goed is. Het is alleen jammer dat de auteur op een gegeven moment met een wijzend vingertje naar anderen blijft wijzen over hoe ze met de oorlog moeten omgaan en dat ze geen begrip heeft voor mensen die ieder op hun manier met de oorlog omgaan, ook al begrijp je haar ergens ook wel. Toch is het goed dat de auteur de lezer geregeld een spiegel voor houdt, dat de oorlog dichter bij is, dan veel mensen denken en dat het gruwelijk is. Ook word je geregeld door de auteur aan het denken gezet, zoals bijvoorbeeld over een noodpakket en bepaalde soort pakken die je in huis zou moeten hebben. Niet iedereen zal het met alles met de auteur eens zijn, zoals bijvoorbeeld haar gedachten over dat alles duurder wordt, maar je begrijpt tegelijkertijd wat ze bedoelt. Het is in ieder geval bewonderenswaardig hoe ze veel mensen probeert te helpen, maar tegelijkertijd maak je je op een gegeven moment zorgen om de auteur en zou je tegen haar willen zeggen dat haar gezondheid voor alles voor gaat en dat het boek ook wel een paar weken of paar maanden later uit mag komen, dat de uitgever in dit geval vast wel begrip heeft dat ze het even rustiger aan moet doen.
Voor diegenen die veel over de vorige en andere oorlogen hebben gelezen, komt het wat naïef van de auteur over dat ze dacht dat er geen oorlog meer zou komen. Gelukkig beseft ze later in het boek dat ze soms wat naïef is in bepaalde dingen, zoals over het seksueel geweld dat vaak gebruikt wordt in oorlogen. Ze legt uit wat ze heeft gelezen erover, dat is iets wat veel mensen waarschijnlijk niet weten en boos makend is om te lezen. Ze is realistisch zoals over wat onze premier vermoedelijk zou doen als de oorlog in ons land zou uitbreken. Veel mensen zullen dan ook aan een ander persoon moeten denken en weten al dat hij niet zo grootmoedig is als zijn overgrootmoeder. Haar journalistieke achtergrond komt geregeld naar voren in het boek, zoals bijvoorbeeld als ze zich afvraagt waarom men in de media bepaalde vragen niet stelt, niet dieper op bepaalde dingen in gaat.
Kortom; Tranen in bed om Oekraïne van Rox van der Helm laat zien hoe de auteur de eerste vijftig dagen van de oorlog heeft ervaren en wat het met haar deed. Doordat ze ook contact heeft met diverse mensen die de oorlog van nabij meemaken en hun visie erop geven en vertellen wat er is gebeurd en dat de auteur van dag tot dag zoveel mogelijk nieuwsberichten over de oorlog volgde, is dit een boek dat niet alleen nu indrukwekkend, hoe afschuwelijk ook, en herkenbaar is om te lezen, maar ook een boek is waar men in de verre toekomst kan lezen hoe het de eerste vijftig dagen van de oorlog in Oekraïne was. Dit is zeker een boek dat in de toekomst een aantal drukken gaat krijgen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een heldere, vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. 

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel, want de oorlog in Oekraïne is helaas nog steeds aan de gang.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Ondanks dat ik heel veel heb meegekregen, niet alles, blijft het gebeuren mij raken. Blijft het schokkend om te lezen.

Mooie quote in het boek: 
We zijn een land vol met gaten in condooms, waarbij we vreemd opkijken als er dan tóch dingen fout gaan.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die terug wil kijken op de eerste vijftig dagen van de oorlog in Oekraïne en geïnteresseerd is in alles wat er over die oorlog is geschreven. 

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar Bookspot.nl om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Rox van der Helm Instagram

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties