Het Gevaar Loert In Mombasa - Robertus Baeken

Afbeelding
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Een Vlaamse boekhouder, geïnspireerd door de beroemde, in het Braziliaanse oerwoud verdwenen ontdekkingsreiziger Fawcett, besluit in 1926 een in Afrika vermiste landgenote op te sporen. In Mombasa komt hij in contact met de Swahili-sprekende Duval. Deze ouwe rot zal hem zal hem behulpzaam zijn bij het oprichten van een expeditie en hem als gids door de jungle vergezellen. Tussen hen ontstaat een machtsstrijd. Het jungleverhaal eindigt bij een teruggevonden skelet in een kloof nabij de Kilimanjaro. Nieuwe literatuur, gebracht als een spannende avonturenverhaal; gevolgd door de chronologie van een met Tarzan en Fawcett verweven mythevorming rond de hoofdfiguur en andere zijsprongen waarin de auteur graag een loopje neemt met de ernst van de wereld. In vrije val geschreven, is het verhaal toch niet de uitkomst van een ongebreidelde fantasie; want zowel ter lering als verma

Verborgen Misdaden Van Een Loverboy - Vincense Lelieveld


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Agnes maakt samen met een aantal andere mensen een tocht op een schip door Frankrijk. Ieder heeft zo zijn eigen zorgen, al proberen ze die wat opzij te zetten. Maar als er in de nacht een winkelmandje met een baby op het voordek is neergelegd, zijn de verhalen van alle passagiers opeens van belang. Is er iemand die er iets mee te maken heeft? Agnes, die verpleegster is, krijgt de taak zich over het kindje te ontfermen.
Eenmaal weer thuis kan ze niet wachten om haar dochter Merel over dit alles te vertellen. Maar dan blijkt dat Merel nog veel ingrijpender dingen heeft meegemaakt. Ze is in handen gevallen van een loverboy.
Een verrassende roman met een hedendaags thema.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654586

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
152

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 17,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Verborgen misdaden van een loverboy van Vincense Lelieveld verwacht je een vakantieverhaal te lezen. Dat lees je ook aan het begin, tot er een baby aan boord wordt gevonden. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen wat je kan verwachten van het boek.
In Verborgen Misdaden van een loverboy van Vincense Lelieveld maakt Agnes samen met een groep mensen een tocht op een schip. Ze bezoeken diverse plaatsen en zullen uiteindelijk naar Nederland varen. Helaas zal de reis iets anders verlopen dan men zou verwachten, want op een dag vindt een van de passagiers een baby op het dek van het schip. De vraag is wie de baby is en van wie. Al snel komen er vermoedens dat er een paar passagiers er misschien wel meer vanaf weten, want waarom zou de baby anders op dit schip achter gelaten zijn? Eenmaal thuis hoopt Agnes, die de paar dagen dat de baby aan boord was voordat de baby aan de autoriteiten werd gegeven, voor de baby heeft gezorgd, haar bijzondere avontuur aan haar dochter te vertellen. Helaas blijkt dat Merel iets heel ergs moet verwerken. Ze is namelijk in handen gevallen van een loverboy en moet met die herinnering en wat er allemaal met haar is gebeurd zien te leven. De vraag is of het haar enigszins lukt om ermee te leven. Tissues heb je nodig bij dit verhaal, zeker op het moment dat Merel haar verhaal aan Agnes vertelt.
Verborgen misdaden van een loverboy van Vincense Lelieveld is een verhaal waar je in moet komen. In het begin begrijp je niet waarom het verhaal niet meteen bij Agnes begint, maar bij het echtpaar dat het schip runt. Pas later begrijp je waarom de auteur voor deze opzet heeft gekozen en vind je het niet erg meer dat ze eerst met het echtpaar is begonnen. Wat alleen wel jammer is van dat stukje, is dat het hier en daar te snel gaat. Zo mis je bijvoorbeeld wat voor straf de kapitein aan het pubermeisje heeft gegeven nadat ze iets ondoordachts heeft gedaan. Zeker (ex-)schippers zullen zich dat afvragen en het raar vinden dat daar niets meer over te lezen is.
Vanaf dat de baby aan boord gevonden wordt, is het verhaal vrij goed geschreven en hoop je dat je ook meer te weten komt over het gezin dat aan boord is, hoe het met hen verder gaat. Het zou mooi zijn als er een vervolg komt met dit gezin in de hoofdrol, want zij hebben ook heel veel meegemaakt.
Vincense Lelieveld heeft het verhaal van Merel in Verborgen misdaden van een loverboy heel goed beschreven. Ze heeft heel goed beschreven hoe loverboys te werk gaan en waarom het zo moeilijk is om ze op te pakken. Het is schokkend om te lezen hoe loverboys meisjes en vrouwen inpalmen om ze vervolgens dingen te laten doen die ze helemaal niet willen doen en wat ze doen als de meisjes en vrouwen niet meewerken. Het verhaal van Merel laat goed zien dat wat haar is overkomen, ieder meisje, iedere vrouw kan overkomen. Haar verhaal laat ook goed zien hoe belangrijk het is dat diegenen die in handen zijn gevallen van een loverboy, worden gesteund door de mensen die dicht naast haar staan, dat ze haar verhaal serieus nemen en niet afdoen met een of andere smoes. 
Wat mooi van Vincense Lelieveld is, is dat ze in Verborgen misdaden van een loverboy, het verhaal niet eenzijdig heeft beschreven, maar van meerdere kanten heeft bekeken. Ze laat ook goed zien hoe loverboys vaak tot hun daden komen, wat er eerder in hun leven heeft gespeeld. Ze laat daarmee ook zien dat opvoeding niet alles zegt, dat het ook kan komen door de buurt waarin ze opgroeien en/of de mensen met wie ze omgaan. Het is dus een verhaal van een slachtoffer, een dader en de familie en vrienden die ermee te maken krijgen of hebben. De auteur heeft zich heel erg goed ingeleefd in de personages, al zal ze het geregeld zwaar gehad hebben om datgene wat Merel overkomt en hoe de loverboys denken en doen te beschrijven. Als lezer heb je het niet makkelijk om het verschrikkelijke wat Merel is overkomen te lezen, je wordt, op zijn zachtst gezegd, ook heel erg boos op de loverboy wat hij allemaal doet en waar hij aan denkt. Het is voor te stellen dat ouders en opvoeders na het lezen van dit boek, extra op hun dochter letten, maar ook op hun zoon letten dat hij niets afschuwelijks doet. 
Kortom; Misdaden van een loverboy van Vincense Lelieveld is een verhaal dat iedereen zou moeten lezen, zodat ze begrijpen dat slachtoffers van loverboys er niets aan kunnen doen dat ze in hun handen zijn gevallen, dat loverboys vaak heel geraffineerd te werk gaan en in het nawoord kan je lezen dat ze steeds agressiever te werk gaan. Het is heel erg goed dat de auteur dit boek heeft geschreven, zodat er meer aandacht voor dit vreselijke thema komt. Het is te hopen dat er een tijd komt dat er nooit meer meisjes en vrouwen in handen van loverboys komen, maar dat is helaas een illusie.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, de titel geeft precies aan waar het verhaal uiteindelijk om draait.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Helaas is het boek heel erg actueel en zal het dat helaas vermoedelijk ook wel altijd blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Achteraf gezien is het verhaal goed opgebouwd. In het begin baal je dat het verhaal niet bij Agnes was begonnen, pas later begrijp je waarom de auteur dat niet heeft gedaan. Het is dan ook aan te raden om niet na een paar bladzijden het boek weg te leggen, maar door te lezen.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden, maar soms moet je het boek even wegleggen omdat het te schokkend, te walgelijk is om verder te lezen. 

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig, al zal het veel (ex-)schippers wel verbazen dat wat het pubermeisje aan boord doet niet meteen wordt bestraft. 

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Louis, omdat hij een hart van goud heeft en anderen probeert te helpen die in gevaar verkeren.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Azis en zijn broer, tijdens het lezen van het verhaal, zul je begrijpen waarom dat is.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van de broers begrijp ik ze niet, maar wel van hun ouders, ook al keur ik niet alles goed en ook begrijp ik de beweegredenen van een stel dat geen kinderen kan adopteren. Zo zijn er meer beweegredenen van anderen die ik wel en niet begrijp.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi. Ik wil de tocht met het schip maken.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het verhaal van Merel heeft me geraakt. Ik had steeds met haar te doen.

Mooie quote in het boek: 
'Dit soort uitschot moet van de wereld getrapt worden.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Iedereen moet dit boek lezen, zodat ze kunnen lezen hoe loverboys te werk gaan en hoe ze denken, maar ook wat het voor de slachtoffers betekent en dat de slachtoffers er niets aan kunnen doen dat ze in handen zijn gevallen van loverboys.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet. 

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg