Zwart Kwartier - Friso Leunge


Van Friso Leunge mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Zwart kwartier is een beklemmende thriller over de onbetrouwbare geest van herinneringen. Een dodelijke draaikolk van obsessies en leugens op weg naar een onthutsend einde dat nog lang zal bijblijven.

‘Je hebt mijn hele leven verpest’ zijn de onbegrijpelijke laatste woorden die de stervende vader van Axel Esser zijn zoon toebijt. Als Axel die avond met zijn vrouw Eveline wegrijdt bij zijn ouderlijk huis, raken ze betrokken bij een gruwelijk ongeluk waarbij Eveline omkomt en Axel zwaargewond raakt. Hij herinnert zich vaag dat ze hem vlak voor het ongeluk nog iets belangrijks had verteld, maar wát…? Het mysterie zet Axel op een zoektocht naar zichzelf en het duistere verleden van zijn vader, doorsneden met verontrustende flarden van het laatste gesprek met zijn vrouw.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Friso Leunge is copywriter, bladenmaker en schrijver van short stories. Zwart kwartier is zijn eerste literaire thriller.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Carl de Vaal

Binnenwerk:
Indruk Grafisch Ontwerp

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789090347028

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
266

Genre:
Technothrillers

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er uitstekend voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Zwart kwartier van Friso Leunge wil je weten waarom er voor die weg is gekozen, of er iets ergs is gebeurd op die weg. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. Bij het lezen van de titel krijg je een vermoeden dat het verhaal zich in een of andere louche buurt in een of andere stad afspeelt. Een buurt die mensen die geen kwaad in de zin hebben, zoveel mogelijk proberen te vermijden. Tijdens het lezen van het verhaal zal blijken dat de titel op iets anders slaat en blijkt het een ijzersterk gekozen titel.
In Zwart kwartier van Friso Leunge zijn de hoofdpersoon en zijn vrouw op weg naar huis nadat ze bij zijn stervende vader zijn geweest. De laatste woorden van zijn stervende vader waren een schok voor hem om te horen en hij vraagt zich in de auto op weg naar huis af of hij het wel goed heeft verstaan. Ze raken betrokken bij een vreselijk ongeluk waarbij zijn vrouw komt te overlijden. De hoofdpersoon vraagt zich steeds af wat zijn vrouw had willen zeggen. Tijdens zijn zoektocht naar wat er vlak voor het ongeluk is gebeurd, hoe het ongeluk is gebeurd, wat zijn vrouw had willen zeggen, of had ze het wel verteld?, en de zoektocht naar wat zijn vader heeft gezegd, komt hij achter dingen die hij vergeten was. Ondertussen zint er ook nog iemand op wraak op de hoofdpersoon. Tegen het eind valt alles op zijn plaats en wordt er een radicale keuze gemaakt. Je vraagt je af wat jij gedaan zou hebben als je in de schoenen van de hoofdpersoon had gestaan.
Meteen vanaf de eerste zin van Zwart kwartier van Friso Leunge word je meegezogen in het verhaal. Je wilt weten wat er is gebeurd, wat Eveline had willen zeggen en waarom de vader van Axel de laatste woorden zei. Op een gegeven moment vraag je je af of het wel een ongeluk was, of er niet iemand anders nog een flinke appel met Axel te schillen had en dat de verkeerde persoon daarbij is omgekomen. Je wilt ook weten wat er precies in het verleden met een bepaalde persoon is gebeurd. Je hoopt dan ook dat de hoofdpersoon zich uiteindelijk alles zal herinneren, hoe zwaar dat voor hem dan ook moet zijn. Tegelijkertijd is het nog maar de vraag of hij het wel wil weten en het beter niet kan laten rusten. De auteur heeft zich heel erg goed ingeleefd in de personages waardoor ze tot leven komen. Hij heeft de belangrijkste personages goed uitgediept, waarbij het te merken is dat hij veel onderzoek heeft gedaan naar hoe je uit een ongeluk kan komen, hoe het geheugen werkt en hoe een bepaalde misdadiger denkt en doet.
Er zitten stukjes in die bij de lezers, die iets dergelijks als twee meisjes hebben meegemaakt, oude wonden kan openen. Het is voor te stellen dat men in de gevangenissen en in de Tbs-klinieken na het lezen van dit boek nog beter oplet op iemand die met proefverlof mag, dat ze nog beter gaan nadenken voor ze iemand eerder vrij laten. Het verhaal laat heel erg goed zien hoe een bepaald soort misdadiger denkt en hoe hij zich vaak gedraagt, maar ook hoe men er in de gevangenis mee om gaat met dit soort misdadigers. Ook laat het verhaal goed zien hoe het geheugen soms een loopje met je kan nemen, dingen soms in de war kan schoppen waardoor je niet altijd helemaal op je geheugen kan vertrouwen.
Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Steeds als je een vermoeden hebt, blijkt het verhaal een andere richting op te gaan. Op een gegeven moment is het wel een tikkeltje voorspelbaar, maar dat is niet erg. Zo te verder je komt in het boek, zo te spannender het verhaal wordt en zo te meer er ontrafeld wordt. Sowieso is het een boek dat je moeilijk aan de kant kan leggen als je er eenmaal in bent begonnen, en ben je er niet in aan het lezen, dan houdt het verhaal je (onbewust) wel bezig tot je weer verder gaat lezen. 
Kortom; Zwart kwartier van Friso Leunge is een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Een verhaal dat bij sommige mensen oude wonden kan openen. Een verhaal dat je meteen vanaf het begin meeneemt en niet meteen loslaat als je het boek uit hebt, omdat het niet alleen een schokkende plot is, maar je vraagt je ook af wat jij gedaan zou hebben als je de hoofdpersoon zou zijn geweest.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Het is een ijzersterke titel die bij het boek past. Je verwacht bij het lezen van de titel dat het boek over iets anders gaat dan waar het boek daadwerkelijk over gaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte, beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest en je het gevoel hebt dat je het verhaal zelf meemaakt vanaf de zijkant.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Ondanks dat het een fictief verhaal is, is het een verhaal dat zomaar echt gebeurd zou kunnen zijn en daardoor is het een actueel boek en dat zal het altijd wel blijven ook.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten wat de vrouw van de hoofdpersoon wilde zeggen, wat de vader van de hoofdpersoon met zijn laatste woorden bedoelde en of het iemand lukt om wraak te nemen. Als je niet in het boek bezig bent, houdt het boek je (onbewust) bezig tot je weer verder gaat lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast. Die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Mia, omdat ze een stoere vrouw is die haar eigen gang gaat.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Kepler, maar ik kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, ik zou niet bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een gesigneerd exemplaar, die mag terug in de boekenkast.
 
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van ZWART KWARTIER om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
ZWART KWARTIER

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties