Ode Aan De Kerstmuziek - Willem J. Ouweneel


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Deel II van Aan de Muziek

Waar gaat het boek over? 
De (in het algemeen) vrolijkste aankondigingen in het leven zijn die van een geboorte (zie dit deel II) en die van een huwelijk (zie deel III). Dat was heel anders in deel I van deze trilogie, waarin het om begrafenismuziek ging. Er is trouwens ook een overeenkomst tussen deel I en deel III: het gaat in die delen over talloze begrafenissen en over talloze bruiloften. Maar in dít deel II gaat het in wezen om slechts één geboorte: die van Jezus Christus in de ‘Kerstnacht’. Kerstmis – het feest dat al eeuwenlang zwalkt tussen heidendom en christendom. Waarbij in een tijd van secularisatie het heidendom het steeds meer lijkt te winnen. Omgekeerd lijken zelfs de grootste heidenen ontvankelijk te blijven voor het mysterie van Kerst: een kind in een voerbak, opgeschrikte herders in het veld, een schare zingende engelen, sterrenwichelaars die op reis gaan vanwege een of andere bijzondere ster.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Prof. dr. Willem J. Ouweneel (1944) is gepromoveerd in de biologie (Utrecht 1970), in de filosofie (VU Amsterdam 1986) en in de theologie (Bloemfontein 1993). Hij is emeritus-hoogleraar wetenschapsleer van de natuurwetenschappen en emeritus-hoogleraar systematische theologie. Op het terrein van zijn grote liefhebberij, de muziek en haar geschiedenis, heeft hij verscheidene werken gepubliceerd: Bach, Mattheüs en het drama (1994; in 2015 heruitgegeven als Dramatiek in Bachs Mattheüs-Passion), Geschiedenis van de christelijke muziek (1996; hoofdredacteur), Een snoer van klanken: Honderd grootse componisten (2013), De weg van de hoogtijden (aan de hand van o.a. de cantates van Bach; 2021). Ook zijn boek Het paradijs (2020) bevat veel verwijzingen naar klassieke muziekwerken. En last but not least: Ouweneel heeft veertien jaar (1984-1998) een programma op Radio 4 gepresenteerd, hoofdzakelijk over de religieuze vocale muziek van Bach.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling - Mark Maker 

Binnenwerk:
Mark Heuveling - Mark Maker

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464628241

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
234

Genre:
Muziekgeschiedenis

Prijs:
€ 26,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Ode aan de Kerstmuziek van Willem J. Ouweneel weet je meteen, als je het vorige deel hebt gelezen, van welke boekenserie dit boek is. De kleur is goed gekozen, het is een kleur die je ook verwacht rond de kerstdagen. De titel geeft goed aan wat je van het boek kan verwachten. De subtitel geeft goed aan welk deel dit boek is in de boekenserie Aan de muziek.
Ode aan de Kerstmuziek van Willem J. Ouweneel is het tweede deel in de boekenserie Aan de muziek, maar je hoeft niet eerst het eerste deel te lezen, je kan die ook later lezen, als je dat wilt. Er wordt wel af en toe verwezen naar het vorige deel, maar er wordt ook af en toe verwezen naar het volgende deel. Je kan dat meer zien als een soort uitnodiging om ook die delen te gaan lezen. 
Ode aan de Kerstmuziek van Willem J. Ouweneel gaat over, zoals de titel al zo mooi aangeeft, de Kerstmuziek. Gaat het eerste deel over begrafenismuziek, dit deel gaat over het algemeen, vrolijkere muziek, geboortemuziek. En dan niet over alle kinderen die zijn of worden geboren, maar alleen over de geboorte van Jezus Christus. Het is misschien wel een leuk idee voor de auteur om te onderzoeken of er ook geboortemuziek is voor kinderen in het algemeen en wat de herkomst ervan is. 
Kerst is een tijd dat niet alleen voor gelovigen is, maar ook voor heidenen. Er zijn dan ook talloze kerstliederen geschreven. Naar het schijnt, is dat zo veel, dat het haast onmogelijk is om alle kerstliederen en kerstmuziek te categoriseren. De auteur vertelt in dit deel over de geschiedenis van veel kerstliedjes, komt met minibiografieën van diverse musici en vertelt welke kerstliederen en kerstfilms zijn favorieten zijn. 
Ode aan de Kerstmuziek van Willem J. Ouweneel is een indrukwekkend en interessant boek om te lezen. Je merkt aan alles, zoals gewend van de auteur in het vorige deel, dat hij weet waar hij het over heeft, dat hij veel onderzoek heeft gedaan. Hij durft daardoor kritisch te zijn, zoals bijvoorbeeld over de verborgen jaren van Jezus. De auteur weet zijn mening goed te onderbouwen. Het is mooi om te lezen op welke verschillende manieren mensen Kerst vieren. Iedereen herkent zich wel in een of meer van de beschrijvingen. Mocht je vergeten zijn of niet weten wat Kerst is, dat heeft de auteur heel duidelijk weten uit te leggen. Sowieso is de auteur goed in uitleggen, zoals bijvoorbeeld wat gregoriaanse muziek is en naar wie die muziek is vernoemd. Ook is het leuk om te lezen wie de 'uitvinder' van de kerststal is en waar de kerststal voor het eerst te bewonderen was.
Ode aan de Kerstmuziek van Willem J. Ouweneel is een boek waarbij je geregeld in gedachten terug in de tijd gaat. Veel Kerstliedjes, maar ook de Kerstfilms, kunnen leuke en minder leuke herinneringen oproepen. Je wilt de genoemde boeken (her)lezen, de genoemde muziek luisteren en de genoemde films (opnieuw) kijken.  Ode aan de Kerstmuziek van Willem J. Ouweneel is geen boek dat je even tussendoor leest, je moet er goed je aandacht bij houden vanwege de diverse opsommingen, maar niet alleen dat, je gaat tijdens het lezen ook geregeld op YouTube op zoek naar de muziek om die te luisteren. Net zoals je dat met het vorige deel over de begrafenismuziek hebt gedaan. En ook in dit deel is het mooi om te zien hoeveel versies er van veel, in dit geval kerstliedjes, zijn en de vele artiesten die ze hebben gezongen. Het is indrukwekkend om te lezen hoe ver veel beroemde kerstliedjes terug in de tijd gaan, zoals bijvoorbeeld Nu zijt wellekome.
Kortom; Ode aan de Kerstmuziek van Willem J. Ouweneel is een interessant boek over de herkomst van heel veel Kerstmuziek. Het is een boek dat dankzij de vele Kerstliedjes en Kerstfilms herinneringen oproept bij heel veel mensen. Ze zullen tijdens het lezen geregeld even afdwalen. Dit boek is niet alleen leuk om rond kerst te lezen, maar ook daarbuiten. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Je weet ook meteen van welke boekenserie dit deel is.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen welk deel van de boekenserie dit boek is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb wel genoten van het boek. Het is mooi om de herkomst van de kerstmuziek te lezen, dat je even stil staat bij hoe oud veel kerstliedjes zijn die je al je hele leven meezingt en dat blijkt dat sommige kerstliedjes vele eeuwen terug gaan.

Mooie quote in het boek: 
Theologen formuleren 'de waarheid' in dogma's, de musici doen dat in noten.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de herkomst van Kerstmuziek.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, die ga ik zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de auteur:
Willem J. Ouweneel

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg