Onder Asfalt - Maarten Van Der Graaff


Van Uitgeverij Pluim mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het is 1999. Op een zomeravond, rond de klok van tien, verdwijnen alle snelwegen. Modderige vlaktes blijven achter en er duiken schimmige figuren op die zichzelf de engelen noemen. Alina en Sinem, Shirley en Julian, Lennard en Simon, Raziël en Jeremiël: allemaal doorkruisen ze deze nieuwe wereld, op zoek naar antwoorden. Het is 2068. Ira woont in Dierenriem, een wijk in de Buitenste Randstad. Ze wantrouwt het gelijkmatige leven daar al langer, maar door de mysterieuze aandoening van haar moeder en de vondst van een bak vol oude systeemkaarten, lijkt niets meer te kloppen. Deze gebeurtenissen lokken haar steeds maar weer naar de snelweg, waar ze zich overgeeft aan het onbekende. Onder asfalt is de tweede roman van Maarten van der Graaff, een volstrekt origineel verhaal en de overdonderende opvolger van zijn debuut Wormen en engelen.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Loudmouth

Binnenwerk:
Perfect Service

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789083108223

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
304

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Onder asfalt van Maarten van der Graaff vraag je je af waarom de wegen zo op elkaar liggen en alle kanten op lijkt te gaan. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat er zich onder het asfalt afspeelt.
Onder asfalt van Maarten van der Graaff speelt zich af in twee verschillende jaren. In 1999, waar in de zomer alle wegen in Nederland op een magische manier zijn verdwenen. Wat er dan achter blijft, is nog enigszins voor te stellen, maar dan duiken er schimmige figuren op die zichzelf engelen noemen. Diverse personen doorkruisen deze nieuwe wereld op zoek naar antwoorden en sommigen zijn ook op zoek naar een vermist persoon. De vraag is of ze antwoorden op hun vragen krijgen en of de vermiste personen gevonden worden en wat er met ze is gebeurd op het moment dat alle wegen in Nederland prompt verdwenen.
Dan speelt er zich ook nog een verhaal af in de toekomst, in 2068. Nederland ziet er totaal anders uit en de mensen leven voor een groot gedeelte anders. Ira woont in Dierenriem, een wijk in de Buitenste Randstad. Ze heeft aldoor het gevoel dat het leven dat zij en de mensen in Nederland leiden, niet helemaal klopt. Ze wantrouwt het en haar wantrouwen wordt nog meer gevoed door de mysterieuze aandoening van haar moeder en als Ira op een dag in een kast een doos met systeemkaarten vindt. Ze wordt daardoor naar de snelweg gelokt en geeft ze zich over aan het onbekende. De vraag is of Ira antwoorden op haar vragen zal krijgen en of ze er dan mee kan leven.
Onder asfalt van Maarten van der Graaff is geen boek dat je even tussendoor leest. Je moet goed opletten, vanwege de vele personages en de diverse verhaallijnen. Let je even niet op, dan kan het zomaar zijn dat je de draad kwijt bent. Ook heb je op een gegeven moment het gevoel dat er iets mis is gegaan bij de drukkerij, dat de systeemkaarten niet op volgorde zijn geplaatst, maar je hebt al snel door dat het niet aan de drukkerij ligt, maar dat de auteur dat expres zo heeft gedaan, dat het voor het verhaal zo is geplaatst. Ondanks dat, zit je meteen in het verhaal en leest het boek door de beeldende en haast poëtische schrijfwijze van de auteur vrij vlot weg. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je nauwelijks nog stoppen met lezen, omdat je wilt weten of bepaalde personages gevonden worden en welke beslissing Ira uiteindelijk voor haar moeder gaat nemen en hoopt dat ze vrede met de beslissing kan hebben, hoe moeilijk die ook is.
Maarten van der Graaff heeft zich heel erg goed ingeleefd in de personages van Onder asfalt. Tijdens het lezen leef je mee met de personages en heb je het gevoel dat je er aan de zijkant bij bent. Je voelt de gevoelens van de personages, voelt de spanning diverse keren, zoals bijvoorbeeld als De Ontslapenen Shirley en de jongens willen pakken. Je zit dan op het puntje van je stoel en hoopt dat het goed afloopt. Het is een verhaal met veel verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, steeds als je een vermoeden hebt van hoe het zit of hoe het zal lopen, dan blijkt het toch anders te zijn en te lopen dan je dacht. Op een gegeven moment krijg je door welke wereldberoemde stad Dierenriem werkelijk is en hoop je dat juist die stad nooit zo gaat worden.
Onder asfalt van Maarten van der Graaff is een verhaal dat je geregeld aan het denken zet. Zo word je aan het denken gezet over de digitale toekomst. Je vraagt je geregeld af of je dat wel wilt, of het wel wenselijk is. Het verhaal geeft duidelijk de voor- en nadelen daarvan weer. De een zal haast niet kunnen wachten tot het digitale leven, zoals in het boek beschreven, werkelijkheid is, een ander hoopt dat het nooit zover zal komen, omdat er ook veel nadelen aan kleven. Tijdens het lezen probeer je in gedachten steeds een voorstelling te maken van hoe Nederland eruit zou zien zonder wegen. Het is iets dat heel moeilijk voor te stellen is. Het verhaal is voor velen geregeld herkenbaar, zoals bijvoorbeeld de beschrijving van het Van der Valkhotel en de beschrijvingen van hoe het 'vroeger' was, is voor veel mensen herkenbaar.
Kortom; Onder asfalt van Maarten van der Graaff neemt je mee in een totaal andere wereld. Een wereld wat voor de een beangstigend klinkt en een ander kan er haast niet op wachten tot het zover is. De voor- en nadelen van leven in een digitale wereld is heel goed beschreven in dit boek.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt naar het verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende, haast poëtische manier geschreven waardoor het boek vrij vlot wegleest. 

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden, maar het is wel goed opletten door de vele personages, de diverse verhaallijnen en het vele heen en weer in de tijd.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ook al klinkt het ongeloofwaardig dat alle wegen in Nederland verdwenen zijn, toch klinkt dat in het verhaal na verloop van tijd niet zo. Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig geschreven.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ira, omdat ze niet alles zomaar voor waar aanneemt, verder onderzoekt hoe iets is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
De Ontslapenen, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen wel, ook al keur ik niet alles goed, van anderen niet.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het jaar 1999 is me goed afgegaan. In het jaar 2068 zou ik niet makkelijk kunnen leven, ik zou het met heel veel dingen heel zwaar hebben, zoals bijvoorbeeld dat er een implantaat in mij zou zitten en dat anderen na mijn overlijden 'vrij' makkelijk mijn levensloop dat ik had geleid zo precies kan volgen. Alleen dat al komt beangstigend over.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld de toestand van Renate heeft me geraakt, maar ook dat er geen wegen meer in Nederland zijn, heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Kinderen zijn ijzingwekkend bekwame rechtertjes die je met één blik vonnissen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt met diverse verhaallijnen en die zich in verschillende tijden afspeelt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, ik ga vaker een boek van hem lezen.

Website van de auteur:
MAARTEN VAN DER GRAAFF

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg