Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? Het leek in het gezin van Maartje Krul allemaal best redelijk te gaan. Behalve dan met haar jongste zoon Lucas, een puber waar ze haar handen vol aan had. Hij blowde, spijbelde, zwierf op straat en loog over alles. Ze hoopte dat dat bij de leeftijd hoorde en dat het vanzelf over zou gaan. Maar op een gegeven moment kon ze er niet meer omheen: hij was ernstig verslaafd. Toen volgde de moeizame weg naar hulp. In het dorp waar ze woonden waren meerdere jongeren afhankelijk van verdovende middelen. Voor het wijkcentrum werd zelfs gedeald. Maartje probeerde steun te krijgen bij andere ouders, maar dat lukte niet. Ze keken weg of bagatelliseerden het probleem. Ook de hulpverlening schoot tekort. Zo bleef ze steeds doormodderen. Tot er een hulpverlener in beeld kwam die haar vroeg ook naar haar eigen rol te kijken. Hield ze zijn verslaving niet mede in stand door hem stee...
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Oranjeprinses Op Drift - Maarten-Jan Dongelmans
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Van WALBURGPERS mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel:
Wilhelmina van Pruisen en de Nederlanders
Waar gaat het boek over?
Zelfbewust maakt Wilhelmina van Pruisen in 1767 haar opwachting in de Republiek, als bruid van de onzekere stadhouder Willem V. Na verloop van jaren bemoeit Wilhelmina zich actief met de politiek. Tegenstanders noemen haar Jezabel, aanhangers zien haar als Moeder des Vaderlands. Als patriotten haar tegenhouden nabij Goejanverwellesluis roept Wilhelmina de hulp in van haar broer, de koning van Pruisen. De restauratie gaat gepaard met zuiveringen en Wilhelmina’s populariteit daalt. Na de Franse inval vlucht het echtpaar naar Engeland.
Later draagt Wilhelmina vanuit Duitsland bij aan het ontstaan van het nieuwe koninkrijk. Gedetailleerd en met passie beschrijft historicus Maarten-Jan Dongelmans het leven van deze opmerkelijke vrouw.
Bij het zien van de schitterende cover van Oranjeprinses op drift van Maarten-Jan Dongelmans wil je weten wie de vrouw op de cover is, al zullen er veel mensen meteen weten wie de vrouw op de cover is. Het schilderij wordt later in het boek beschreven. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat er precies mee bedoeld wordt. Tegen het eind van het boek wordt de titel duidelijk en kan je alleen maar concluderen dat het een heel goed gekozen titel is. De subtitel spreekt voor zichzelf, je weet meteen om wie het boek draait, maar het is voor te stellen dat er mensen zullen zijn die bij het lezen van de naam moeten denken aan de oma van prinses Beatrix. Over koningin Wilhelmina, de oma van prinses Beatrix, gaat het boek niet, maar Wilhelmina van Pruisen is wel een voorouder van haar. De foto's in het boek maken het boek compleet.
Oranjeprinses op drift van Maarten-Jan Dongelmans vertelt het levensverhaal van Wilhelmina van Pruisen. Een prinses die tijden kende dat ze geliefd was, daarna tijden kende dat ze minder geliefd was onder een deel van de Nederlandse bevolking en uiteindelijk werd ze door een deel van de Nederlandse bevolking liefkozend Willemijntje en Moeder des Vaderlands genoemd. Wilhelmina van Pruisen was getrouwd met Willem V met wie ze een dochter en twee zoons kreeg. Ze heeft twee keer met haar gezin moeten vluchten. Ze heeft zich een tijd minder geliefd gemaakt nadat ze, nadat ze was tegengehouden nabij Goejanverwellesluis door patriotten, de hulp in heeft geroepen van haar broer. De restauratie ging toen gepaard met zuiveringen. Later is het echtpaar gevlucht naar Engeland en weer later droeg Wilhelmina vanuit Duitsland bij aan het ontstaan van het nieuwe koninkrijk.
Oranjeprinses op drift van Maarten-Jan Dongelmans is geen boek dat je even tussendoor leest. Je moet goed opletten, vooral als er meerdere namen met data achter de namen op worden genoemd, als je even niet oplet, dan kan je zo de draad kwijt zijn. Buiten dat, leest het boek boek vlot weg door de beeldende en passievolle schrijfwijze van de auteur. Aan alles in het boek is te merken dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan, hij heeft alles goed weten te onderbouwen. De auteur komt met feiten die maar bij weinig mensen of zelfs niemand meer bekend zijn, zoals bijvoorbeeld over de laatste miskraam van Wilhelmina van Pruisen. Omdat het boek zich in het verleden afspeelt, moet je het verhaal van Wilhelmina van Pruisen in het tijdsbeeld plaatsen, zoals bijvoorbeeld hoe haar eerste bevalling is gegaan. Daarvoor zou je nu met spoed met een ambulance naar het ziekenhuis zijn gebracht.
Oranjeprinses op drift van Maarten-Jan Dongelmans is een indrukwekkend verhaal over een vrouw die in veel dingen voor liep op haar tijd, zoals bijvoorbeeld in de opvoeding van haar kinderen. Wilhelmina was een vrouw die veel in haar mars had, die zich uiteindelijk steeds meer ging bemoeien met de politiek. Je ziet haar erin groeien. Ze had een goed gevoel voor tact, politiek en strategie. Met een tegenstander uit het verleden maakte ze later in haar leven nog een grapje. Daar kan je alleen maar bewondering voor hebben. Sowieso kan je alleen maar bewondering voor haar hebben wat betreft geduld met haar man, maar dat kwam ook door de voorbeelden die ze in haar kringen had. Het verhaal laat goed zien hoe verschillend Wilhelmina en Willem V waren, maar ook wat het gezin met elkaar gemeen had. Je moet dan gelijk denken aan diverse nazaten van ze en beseft dat de appel duidelijk niet ver van de boom is gevallen. Je krijgt een goed beeld van het huwelijk van Wilhelmina en Willem V. Ook krijg je een goed beeld van hoe het gezin in ballingschap heeft geleefd. De auteur heeft dat allemaal heel goed weten te beschrijven.
Kortom; Oranjeprinses op drift van Maarten-Jan Dongelmans is een indrukwekkend levensverhaal van Wilhelmina van Pruisen, een vrouw die nauwelijks bekend is, maar toch veel heeft betekend voor Nederland. Het is heel goed van de auteur dat hij een boek over deze ijzersterke en zelfbewuste vrouw heeft geschreven, zodat iedereen haar kan leren kennen.
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen. Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat het schilderij later in het boek kort wordt besproken. Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel die nieuwsgierig maakt. Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen over wie het boek gaat. Het is wel voor te stellen dat mensen die niet goed bekend zijn met de leden van het koningshuis, een andere Wilhelmina in gedachten zullen hebben dan waar het boek over gaat.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een beeldende en passievolle manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is, zoals je van dit soort boeken mag verwachten, op een chronologische manier geschreven. Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal. Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden, maar je moet wel goed opletten, want even niet opletten en je kan de draad kwijt zijn.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld hoe Willem V zichzelf minder geliefd maakte, maar ook hoe Wilhelmina met haar man omging, wat ze allemaal pikte van hem, ook al moet je dat in het tijdsbeeld bekijken, heeft me geraakt en zo zijn er meer stukken in het boek die me geraakt hebben. Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden. Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen van mensen. Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren. Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien. Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast. Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden. Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van vernielde generaties Waar gaat het boek over? Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe h...
Van Edwin J.F. Delsing mocht ik dit boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: Fundament voor een ongedwongen samenleving volgens universele beginselen Waar gaat het boek over? Deze zoektocht is op iets anders uitgelopen. Het resultaat ligt nu verwoord in een boek met de titel “Het Libertarische Sociaal Contract”. Het omslag laat een “kettingbreker” zien, een man, die zichzelf bevrijdt uit de ketenen van … Ja, van wat eigenlijk? De twee fundamentele uitgangspunten van het libertarisme, individuele zelfbeschikking en non-agressie, zijn uitgewerkt in het Libertarische Sociaal Contract. Met zulk een écht contract, in de vorm van een verklaring aan je medemens, definieer je jezelf tot zelfbeschikt mens, die te kennen geeft vreedzaam te willen samenleven met anderen die – wederzijds – het individuele zelfbeschikkingsrecht respecteren. Vanuit die zelfbeschikking geef je jezelf, als je dat wilt, een Libertarische Grondwet. Een voorstel voor zo’n Libertarische G...
Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron: bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek? Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je...
Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen. In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloe...
Reacties
Een reactie posten