mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Het leven van een dwarsligger
Waar gaat het boek over?
Dit is de autobiografie van een ontdekkingsreiziger die ging van avonturen in de wereld naar avonturen in de geest. Na zijn geboorte ging hij in een concentratiekamp van de Japanners in Indonesië, een opvangkamp en een kostschool in Australië. Hij groeide op zonder vader. Hij wist niet wat hij moest studeren, en koos toen maar voor het moeilijkste: wis - en natuurkunde. Het gemakkelijke kon later altijd nog, dacht hij. Tijdens zijn studie maakte hij een avontuurlijke reis om de Atlantische oceaan, als een vooruitvliegende agent van een schip met Amerikaanse studenten. Hij werd gevraagd als hoogleraar in Groningen, waar hij directeur werd van een onderzoeksinstituut waarin hij economie en bedrijfskunde bij elkaar moest brengen. Hij kreeg de economen niet mee, en stapte over naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam, en daarna de universiteit van Tilburg. Hij werd verkozen als lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Kunsten en Wetenschappen, waar hij weer meningsverschil kreeg met de economen, omdat die niet mee wilden in een nieuwe economie. Hij was altijd een rebel, betaalde daarvoor de prijs van eenzaamheid, maar hij kon niet anders.
Bart Nooteboom studeerde wiskunde en economie, was hoogleraar Innovatiebeleid in Rotterdam, Groningen en Tilburg. Daarvoor werkte hij bij Shell, in Den Haag en Londen, en een onderzoeksinstituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Hij is lid van de KNAW, en was o.a. lid van de WRR en van een adviescommissie technologiebeleid. Hij ontving de Kapp prijs, de Gunnar Myrdal Prijs, en de Schumpeter Prijs. Hij publiceerde 350 artikelen, en 23 boeken, vooral in het Engels. Twee boeken in het Nederlands gaan over vertrouwen en over het goede leven. (ook bij uitgeverij Aspekt). Voor verdere gegevens, zie zijn website
www.bartnooteboom.nl. Hij publiceert een filosofieblog in het Engels:
http://philosophyonthemove.blogspot.nl. Die heeft nu ruim 500 stukjes en is 99.000 keer bekeken in 103 landen.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Snegina Uzunova
Binnenwerk:
Sjoerd van 't Slot
Jaar van verschijnen:
2021
EAN:
9789464242126
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
160
Genre:
Literatuur en romans
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Prijs:
€ 18,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Te waar om mooi te zijn van Bart Nooteboom weet je meteen dat dit het beroemde Noorderlicht is. Je wilt weten wat voor rol het Noorderlicht heeft in dit boek. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant door loopt. De titel en subtitel maken je nieuwsgierig naar het boek.
Te mooi om waar te zijn van Bart Nooteboom is een autobiografie van de auteur, zijn levensverhaal waarin hij na zijn geboorte samen met zijn moeder en broer gevangen zat in een Jappenkamp, later woonde hij in een opvangkamp en ging naar een kostschool in Australië. Toen hij moest kiezen wat hij ging studeren koos hij voor het moeilijkste, omdat hij dacht dat hij voor het gemakkelijke later nog kon kiezen. Tijdens zijn studie maakte hij een reis naar diverse landen, iets wat hij ook na zijn studie bleef doen. Na zijn studie werkte hij bij diverse bedrijven. Hij bleef zichzelf trouw en stapte op als hij merkte dat het niet (meer) ging. De auteur vertelt in dit boek over zijn gang van avonturen in de wereld naar avonturen in de geest, in wetenschap en filosofie. Zijn avonturen wisselt hij af met zijn gedichten.
Te waar om mooi te zijn van Bart Nooteboom is op een vertellende manier geschreven. Het is duidelijk dat de auteur elk woord heeft gewogen en er goed over nagedacht heeft alvorens hij het aan het papier toe vertrouwde. Sommige stukjes, met name over zijn loopbaan, heeft hij wat uitgebreider geschreven dan andere stukjes. Evengoed heeft de auteur nergens een woord te veel of te weinig geschreven. Met weinig woorden weet de auteur heel veel te zeggen. Het is dan ook jammer dat hij zichzelf te kort doet door in het voorwoord te zeggen dat hij een droge opsomming van gebeurtenissen afwisselt met gedichten, want het zijn weliswaar opsommingen, maar droog is het allerminst. Het zijn boeiende gebeurtenissen om te lezen over wat hij in zijn leven heeft meegemaakt, niet alleen leuke, maar ook trieste gebeurtenissen. Het is mooi om te lezen wat hij allemaal heeft geleerd, zoals bijvoorbeeld dat er in persoonlijke relaties meerdere waarheden zijn. Voor zijn koppigheid kan je alleen maar bewondering hebben. Hij laat in zijn boek zien dat hij geen meeloper is, maar een man met een eigen mening die hij altijd goed weet te onderbouwen en daar ook voor durft uit te komen. Zoals hij zelf in zijn boek al aangeeft, veel mensen durven dat om diverse redenen niet en dat is jammer. Ook kunnen veel mensen een voorbeeld aan hem nemen over het stukje waarin hij vertelt dat hij corona door een vriend, die dat op dat moment niet wist, heeft opgelopen. Hij beschuldigt niemand, iets wat veel mensen indertijd wel deden, dat ze anderen de schuld gaven. Ook daar vertelt de auteur over, hoe hij die tijd heeft ervaren en hoe hij tegen de pandemie aan kijkt.
Soms moet je lachen om bepaalde stukjes, zoals bijvoorbeeld om het stukje waarin de auteur vertelt over dat hij geen Engels wilde leren en wat zijn lerares toen deed. Zij was duidelijk een lerares die leerlingen op een gepaste manier aan het leren kreeg zonder boos te worden.
Zijn avonturen wisselt de auteur, zoals gezegd, af met gedichten die hij zelf heeft geschreven. Hij weet zijn gevoelens goed in de gedichten te verwerken. Wat opvalt in een paar gedichten, is dat hij een echte vogelliefhebber is. Je voelt de liefde voor vogels in de gedichten die hij erover heeft geschreven. Zijn gedichten laten je als lezer anders naar de gevederde dieren kijken. Het is mooi dat de auteur ook af en toe wat uitlegt over de gedichten, over hoe een gedicht in elkaar moet zitten en hoe hij ze geschreven heeft.
Kortom; Te waar om mooi te zijn van Bart Nooteboom is een indrukwekkende autobiografie waarin hij zijn belevenissen af en toe afwisselt met één of meer van zijn gedichten. Je kan alleen maar bewondering voor de auteur hebben, dat hij geen meeloper is geworden en zijn goed onderbouwde mening durft te geven, ook al valt dat niet altijd bij iedereen even goed.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is heel erg goed gekozen. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is heel erg goed gekozen, je wilt weten waarom de hoofdpersoon een dwarsligger is.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een vlotte vertellende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals als hij vertelt dat hij als tweejarige even ontsnapt was aan de ogen van zijn tante, maar ook het stukje waarin hij vertelt over de ziekte en het verloop van de ziekte van zijn eerste vrouw en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Uit falen komt leren.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van autobiografieën houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, dat ga ik niet.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek weggeven.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Het boek is onder andere te koop bij bol.com.
Reacties
Een reactie posten